Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τύφλα να 'χουν

«Οι τράπεζες αποτελούν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας των κρατών - μελών. Πιθανή κατάρρευσή τους τη δεδομένη χρονική στιγμή θα σήμαινε τρομακτικές δυσκολίες για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και για τα ίδια τα κράτη. Πρέπει να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να υποχρεωθούν να πληρώσουν». Τα παραπάνω δεν καταγράφονται σε κάποια έκθεση του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια, ούτε είναι απόσπασμα από τις συμφωνίες κυβέρνησης - «θεσμών», ή από τον πρόσφατο νόμο που σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των πλειστηριασμών και των εκβιασμών για τα λαϊκά σπίτια. Τα «νιαούρισε» στο Ευρωκοινοβούλιο ο (εναπομείνας μετά την αποχώρηση από τη ΧΑ και του Επιτήδειου) ευρωβουλευτής του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Φουντούλης, σε συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Τύφλα να 'χουν δηλαδή οι «διεθνείς τοκογλύφοι», τα funds και τα κοράκια των τραπεζών, τους οποίους κατά τ' άλλα καταγγέλλουν τάχα τα «αντισυστημικά» μαντρόσκυλα των αφεντικών για να ξεγελάνε λαϊκό κόσμο. Οι θέσεις αυτές, που δείχνουν για τι σόι «μεγάλη Ελλάδα» του κεφαλαίου σε μια «ελεύθερη» ΕΕ αγωνίζονται οι ναζιστές, αποκαλύπτουν ξανά τους «δεσμούς αίματος» που συνδέουν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση με το σύστημα που γεννά και τρέφει το φασισμό. Δείχνουν και ότι απάντηση στους ναζιστές εγκληματίες μπορεί να είναι μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ παντού, που παλεύει ώστε ο λαός να τους στείλει στη φυσική τους θέση, στα σκουπίδια, μαζί με το σύστημα που τους νταντεύει γιατί τους χρειάζεται. Τα υπόλοιπα, περί «αντιφασιστικών μετώπων» όσων στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, είναι για να γελάνε γύρω από τα τραπέζια των τραπεζιτών...

Και λίγα ήταν

Επιβεβαιώνοντας ότι στερείται κάθε αξιοπρέπειας, ο υπουργός Παιδείας, αντί να ανασκευάσει δημόσια όσα καταλόγισε στο ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τρίτη, απάντησε σε σχόλιο της εφημερίδας μας ότι ...τον διαστρεβλώνουμε, ζητώντας μάλιστα η «διάψευσή» του (!) να δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη». Αφού λοιπόν σκόπιμα διαστρέβλωσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τη μεταρρύθμιση στο Λύκειο, αφού δεσμεύτηκε να επανορθώσει όταν μελετήσει τα πρακτικά της Βουλής και αφού ο «Ριζοσπάστης» τού τα πρόσφερε στο πιάτο, για να μην κουραστεί να τα ψάχνει, ο Γαβρόγλου επανήλθε για να υπερασπιστεί τα ίδια ψέματα που είπε και στην ομιλία του στη Βουλή, παριστάνοντας πως δεν καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει. Από την επιστολή του μάλιστα δεν λείπουν και διάφορες λεπτές αντικομμουνιστικές ειρωνείες, με το γνωστό υφάκι που περιφέρει ο Γαβρόγλου δεξιά και αριστερά, για το ΚΚΕ που «οι θέσεις του αποτελούν μοναδική αλήθεια», που «αναγνωρίζει τα λάθη του μετά την πάροδο δεκαετιών» και διατηρεί «μειωμένους αντιπολιτευτικούς τόνους» απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Καμιά εντύπωση δεν προκαλούν οι εξυπνακισμοί του. Είναι άλλωστε της μόδας, τώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ συρρέουν τα απολειφάδια του ΠΑΣΟΚ, με τις περγαμηνές τους στον αντικομμουνισμό. Σε κάθε περίπτωση και επειδή ο υπουργός μιλάει για «"παραπολιτική" προσωπική επίθεση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του», η επιστολή του επιβεβαιώνει ότι και λίγα του γράψαμε...

Μπες - βγες

Ανάμεσα στα πολλά στοιχεία που καταγράφει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι το εξής: Η πλειονότητα όσων έχουν ενταχθεί σε κάποια προηγούμενη ρύθμιση των οφειλών τους στα ταμεία, και συγκεκριμένα 6 στους 10, έχουν πλέον απενταχθεί, χάνοντας τα όποια «προνόμια» στην καταβολή των δόσεων. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και χιλιάδες υπερχρεωμένοι αγρότες και μικροί ΕΒΕ. Πιο αναλυτικά, από τους συνολικά 485.113 οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση, μόλις οι 117.772 συνεχίζουν να τις εξυπηρετούν (24,1%). Οι υπόλοιποι 285.891 έχουν χάσει πλέον τη ρύθμιση (58,7%) ενώ μόλις 81.450 έχουν «κλείσει» την οφειλή τους. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών, τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «σωτηρία» τάχα για όσους χρωστάνε στα ταμεία, μόνο τέτοια δεν είναι, αφού η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε αυτούς τους όρους της ρύθμισης για να εξυπηρετήσει το χρέος της, καταλήγοντας αργά ή γρήγορα από κει που ξεκίνησε, ενώ παράλληλα συσσωρεύονται και νέα χρέη. Ας το 'χουν αυτό στο μυαλό τους οι χιλιάδες ΕΒΕ που ακούνε την κυβέρνηση να διαφημίζει τώρα τη ρύθμιση των 120 δόσεων ως μια ακόμα «ευκαιρία» για να εισπράξουν τα ταμεία χρήματα που οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν αντικειμενικά να αποδώσουν. Τη διαφορά για όλους αυτούς δεν μπορεί να την κάνει το «μπες - βγες» στις ρυθμίσεις της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των υπερχρεωμένων σε ταμεία, εφορία και τράπεζες, όπως αυτά που διεκδικεί το ΚΚΕ.

Μετά μουσικής

Καθόλου αθώο δεν είναι το ενδιαφέρον της μπάντας του αμερικανικού στρατού να δώσει συναυλίες στα μουσικά σχολεία της Ελλάδας, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, μετά την άρνηση των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Οπως τυχαία δεν είναι και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει αυτήν την πρωτοβουλία μέσω ΓΕΣ. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ένα από τα βασικά «καθήκοντα» που ετίθεντο για το 2019 ήταν αυτό της «ενίσχυσης και ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων», με στόχο την «αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους». Η έκθεση διαπίστωνε την ανάγκη «οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή», με την παρατήρηση ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ». Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξωραϊσμού του ρόλου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα μάτια εκπαιδευτικών και μαθητών, συνολικά του ελληνικού λαού, σχεδιάστηκε και προωθήθηκε η πρωτοβουλία αυτή του ΓΕΣ και της ευρωπαϊκής πτέρυγας των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, γεγονός που καθιστά διπλά σημαντική και παραδειγματική την άρνηση των εκπαιδευτικών να συμπράξουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 27 Απρίλη

1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός Γιάννης Μακρυγιάννης.

1920 Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Στο έργο του αυτό ο Λένιν καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Δεύτερης Διεθνούς.

1920 Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).

1936 Ο Ι. Μεταξάς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Βουλής. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει. Επίσης, καταψηφίζουν τρεις αστοί βουλευτές.

1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.

1941 Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελεγχόταν από το διεθνή κομμουνισμό».

1992 Η Σερβία και το Μαυροβούνιο σχηματίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Κυριακή 28 Απρίλη

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Ελληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο του Αγώνα, αντίστοιχα.

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τρεις νεολαίοι ΕΛΑΣίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες, με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από κομμουνιστές παρτιζάνους.

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα).

1963 Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γιάννης Τζανετάκος.

1974 Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τον βασανισμό στα κρατητήρια της ΕΣΑ μελών και στελεχών του Κόμματος, ενώ εφιστά την προσοχή για στελέχη των οποίων δοκιμαζόταν η υγεία, όπως ο Νίκος Καλούδης, η Μίνα Γιάννου, ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Νίκος Κουτρούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ