ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αλλαγή «σκυτάλης» στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Με 73% ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι νέος Πρόεδρος

Ο Βολ. Ζελένσκι

Copyright 2019 The Associated

Ο Βολ. Ζελένσκι
ΚΙΕΒΟ.--

Αλλαγή στη «σκυτάλη» της αστικής διαχείρισης της Ουκρανίας σημειώθηκε με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή (με συμμετοχή 62%), χωρίς να αναμένεται κάποια διαφοροποίηση τόσο στην αντιλαϊκή πολιτική (την αφαίμαξη των εργαζομένων για να βγαίνουν οι δόσεις των δανείων που πάνε στο κεφάλαιο) όσο και στις συμμαχίες της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας θα ορκιστεί στις 31 Μάη ο ηθοποιός και επιχειρηματίας στο χώρο του θεάματος, 41χρονος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που έλαβε το 73,2% των ψήφων (περίπου 13,5 εκατ.) έναντι του 24,4%, (4,5 εκατ.) που πήρε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.

Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, στον «απόηχο» και του επεισοδίου στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα και ενώ υπάρχει έντονη στρατιωτική «κινητικότητα» τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ως «πρόεδρος» στην τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του λαού» (όπως ονομάζεται και το κόμμα του που ιδρύθηκε επίσημα το Μάρτη του 2018 και το οποίο δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να φτάνει το 25% σε βουλευτικές εκλογές). Ο ίδιος στις προεδρικές εκλογές (στον α' γύρο είχε 30,24%) εμφανιζόταν ως «εξωκομματικός» και διαπρύσιος πολέμιος της διαφθοράς. Στις υποσχέσεις του στο β' γύρο εμφανίστηκε να δηλώνει υπέρ «της ενοποίησης της χώρας», χωρίς να αναγνωρίζει για το Ντονμπάς (τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και έχουν αυτοανακηρυχθεί Λαϊκές Δημοκρατίες) ειδικό καθεστώς, όπως προβλέπεται στις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ. Δήλωσε ότι θα εγγυηθεί την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τίθεται υπέρ της λεγόμενης «αποκομμουνιστικοποίησης», ενώ για τις δεσμεύσεις στο ΔΝΤ (και το δάνειο που «τρέχει», των 20 δισ. δολαρίων) δηλώνει ότι θα τις τηρήσει. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ότι στο σίριαλ «Υπηρέτης του λαού» έλεγε άλλα, απάντησε ότι «άλλο ο κινηματογράφος και άλλο η πραγματικότητα». Ακόμα και τον συνεργάτη των ναζί, φασίστα Στέπαν Μπαντέρα, τον εμφανίζει ως «εθνικό ήρωα». Επίσης, τον Ζελένσκι στηρίζει ο μεγιστάνας Ιγκορ Κολομοΐσκι (με εργοστάσια, διυλιστήρια, ΜΜΕ, τράπεζες, αεροπορική εταιρεία κ.ά.), που πριν στήριζε τον Ποροσένκο, στη σύγκρουση με τον ανατραπέντα Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όταν αυτός παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, και στη συνέχεια συγκρούστηκε και με τον Ποροσένκο, και έχει καταφύγει στο Ισραήλ (έχοντας και ισραηλινή και κυπριακή υπηκοότητα).

Στις πρώτες του μετεκλογικές δηλώσεις ο Ζελένσκι ανέφερε: «Θα καταπιαστούμε με έναν σημαντικό "πόλεμο πληροφόρησης", με στόχο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ντονμπάς. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το σχέδιο δράσης μας στους δημοσιογράφους, στους μπλόγκερς κ.ά.».

Αντιπαρατιθέμενες δηλώσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετά την εκλογή Ζελένσκι. Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την Ουκρανία έναν «πολύτιμο εταίρο», με τον οποίο «προσβλέπουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της Ουκρανίας και η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων είναι εξίσου σημαντικές με την εφαρμογή των κεντρικών μεταρρυθμίσεων της Δικαιοσύνης, της αποκέντρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι τον συνεχάρη για τη νίκη του, όπως επιβεβαίωσε ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα και να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Βόλκερ. Τον Ζελένσκι συνεχάρη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι στην εκλογή Ζελένσκι υπάρχει μια «ευκαιρία για βελτίωση της συνεργασίας με τη χώρα μας», διευκρινίζοντας ότι συνολικά «δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προχώρησε παραπέρα, σημειώνοντας: «Η νομιμότητα αυτών των εκλογών σε γενικές γραμμές τίθεται υπό αμφισβήτηση, όταν 3 εκατ. Ουκρανοί, που ζουν στη Ρωσία, στερούνται του δικαιώματος ψήφου». Πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι πολύ νωρίς ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν να συγχαρεί τον Ζελένσκι, ο οποίος θα κριθεί από τις πράξεις του».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνες νέες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή

Η προεκλογική περίοδος αναζωπυρώνει τις κόντρες κυβέρνησης, ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων για το ποιος μπορεί καλύτερα να συμβάλει στην «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα»της περιοχής, αναλαμβάνοντας αποστολές για τις επόμενες αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στην περιοχή μας. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ομολογούν ότι παρά τη δυσκολία που αποκτά η συνεργασία τους με την Τουρκία, αυτή διατηρεί κρίσιμη σημασία για να ανακόψουν τη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας και σ' αυτό το πλαίσιο σπρώχνουν νέους ελληνοτουρκικούς συμβιβασμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν γοργές εξελίξεις, όπως δείχνει η αναθέρμανση των διεργασιών στο Κυπριακό, αλλά και η κινητικότητα μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, με τις απανωτές συναντήσεις Τσαβούσογλου - Κατρούγκαλου. Προς την ίδια κατεύθυνση καταδεικνύουν και οι συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Ρ. Μενέντεζ, Αμερικανός γερουσιαστής και εισηγητής νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Γερουσία σχετικά με την αναβάθμιση των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη στήριξη του «άξονα» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

****

Ενδεικτική για την αποφασιστικότητα με την οποία προχωρούν αυτοί οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί είναι ανάλυση της γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο», που κυκλοφόρησε στις 31 Μάρτη με τίτλο «Ενταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - ναι, της Κύπρου». Στην ανάλυση καταγράφονται καθαρά ο ρόλος που αναλαμβάνει η ελληνική αστική τάξη στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου, αλλά και οι αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν για μια ελληνοτουρκική προσέγγιση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για την επιθετικότητα της Τουρκίας, που σταθερά απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

****

Αναγνωρίζοντας ότι «η στρατηγική αξία» της Ανατολικής Μεσογείου αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες επειδή «η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή άλλαξε ουσιαστικά, καθώς η Μόσχα ενίσχυσε τη θέση της» σε αυτή και παράλληλα διεύρυνε τη στρατιωτική της παρουσία, η ανάλυση εξηγεί πως το ΝΑΤΟ πρέπει πια πολύ διακριτά και αποφασιστικά να αναγορευτεί σε «κλειδί» για την επανένωση του νησιού - μια επανένωση φυσικά κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Προτείνει επί λέξει: «Ισως τώρα είναι η ώρα το ΝΑΤΟ να μπει μπροστά ως λύση για το "πρόβλημα ασφάλειας" του νησιού (...) Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ να αποτελεί συστατικό στοιχείο κάθε διευθέτησης (σ.σ. του Κυπριακού), η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, μαζί με την Αθήνα και την Αγκυρα, και σε συνεργασία με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους τους και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, πιθανώς θα νιώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να "κλείσουν" συμφωνία (...) Η άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ ενός επανενωμένου νησιού θα ενσωμάτωνε αυτόματα και έτσι θα αντικαθιστούσε μία κοινή εγγύηση για την ασφάλεια Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας μέσα από τη δέσμευση της Συμμαχίας για όλο το νησί, χωρίς να χρειάζεται κανένας άλλος μηχανισμός». Περιγράφοντας δε τα «οφέλη» που αυτομάτως θα διασφαλίσει συνολικά το ΝΑΤΟ, σημειώνει: «Ως μέρος της συμφωνίας, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εγκαταστήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο νησί, με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και το προσωπικό που φιλοξενούν ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Αυτό το ΝΑΤΟικό επιχειρησιακό κέντρο «θα είναι σε θέση να στηρίξει την προσπάθεια των σχεδιαστών του ΝΑΤΟ να εστιάσουν στο ανατολικό άκρο της Συμμαχίας, στις ρωσικές αλλά και τις μη κρατικές (σ.σ. εννοεί "τρομοκρατικές οργανώσεις") απειλές».

****

Χαρακτηριστικά είναι όμως και όσα ρητά αναφέρονται για την αποστολή που μπορεί να φέρει σε πέρας ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον διαθέτει και κατάλληλη «προϋπηρεσία»: «Η πρόσφατη επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών, που τερμάτισε την 27χρονη ονοματολογική διαμάχη μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας (πλέον) και της Ελλάδας, μπορεί επίσης να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για την Κύπρο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γινόταν ένας κρίσιμος παίκτης - μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν - υποστηρίζοντας μια συμφωνία» για το Κυπριακό. Μάλιστα, γίνεται ειδική μνεία στις «υπηρεσίες» της Ελλάδας για τη «συγκράτηση» της Τουρκίας όσο γίνεται πιο κοντά στη Δύση: «Καθώς η Τουρκία περιηγείται σε μια σύνθετη σχέση με την ΕΕ, η Ελλάδα μετατρέπεται στην πιο ειλικρινή φωνή για τη διασφάλιση ισχυρών δεσμών με την Αγκυρα, κάτι που βοηθά στο να μείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στο στρατόπεδο της Δύσης». Κατά τ' άλλα, κλίνεται σε όλες τις πτώσεις η μετατροπή της Κύπρου σε «άγκυρα σταθερότητας» (μέσα και από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ), προκρίνεται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων (που οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για διάφορους λόγους τακτικής), άρση την οποία ήδη προωθούν σε συνεργασία οι κυβερνήσεις ΗΠΑ - Κύπρου, αλλά και επισημαίνεται ότι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα διευκόλυνε και την υπεράσπιση των ενεργειακών επενδύσεων που προχωρούν στην περιοχή.

****

Η επιτακτικότητα με την οποία οι ιμπεριαλιστές θέτουν πλέον τα σχέδιά τους, προκειμένου να αυξήσουν δύναμη και επιρροή, μεγαλώνει και την επιτακτικότητα οι λαοί να αντιδράσουν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για την αναβάθμιση της στρατιωτικής του μηχανής, αλλά και για το αλισβερίσι με το οποίο συνολικά η Δύση αξιοποιεί την Τουρκία ενάντια σε Ρωσία και Κίνα, προσθέτοντας διαρκώς νέο «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες ότι μπορεί από ιμπεριαλιστικά παζάρια να βγουν κερδισμένοι οι λαοί των δύο χωρών. Η κάλπη του Μάη πρέπει να στείλει μήνυμα καταδίκης και αντίστασης στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, να βγάλει ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη για την αποκάλυψή τους, αλλά και για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.


Α. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ