Επιτυχημένη η εκδήλωση για την άθληση και τη Φυσική Αγωγή, με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής
Ο Γ. Πρωτούλης |
Την εκδήλωση άνοιξε ο Θοδωρής Λιάπης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Παρεμβάσεις έκαναν ο Νίκος Γελαδάς, καθηγητής Εργοφυσιολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Αθήνας, ο Δημήτρης Τουμανίδης, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων και πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου, ο Κώστας Αντωνόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Στίβου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο Γιώργος Βηλαράς, δικηγόρος και μέλος του Ποδηλατικού Δρομικού Συλλόγου «Οδυσσέας» Πετρούπολης, η Βίκυ Μανιάτη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και προπονήτρια Στίβου στον Πανελλήνιο, και ο Χάρης Βουρδουμπάς, ιδιωτικός υπάλληλος, προπονητής μπάσκετ σε Τμήματα Υποδομών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Από την εκδήλωση για τον Αθλητισμό |
Κατήγγειλε την κυρίαρχη αντίληψη στη χώρα μας και συνολικά στην ΕΕ, που προωθεί την εμπορευματοποίηση της Φυσικής Αγωγής και τον Αθλητισμό - επιχείρηση. Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, ψηφίστηκε το 2007 η «Λευκή Βίβλος» για τον Αθλητισμό, όπου δίνεται η στρατηγική κατεύθυνση όσον αφορά το ρόλο του Αθλητισμού στην ΕΕ. Αυτή είναι επίσης η κατεύθυνση στις Περιφέρειες και στους δήμους, δηλαδή αθλητισμός = κερδοφορία = επιχείρηση.
Μιλώντας για την Τοπική Διοίκηση, ανέφερε πως για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για μαζική άθληση - άσκηση, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη και διάθεση κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων, αθλητικών κέντρων και χώρων ελεύθερων για δωρεάν χρήση σε όλο το λαό (νεολαία, εργαζόμενους, αθλητικά σωματεία κ.λπ.), για όλο το χρόνο και όλες τις ώρες της μέρας. «Χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών του δήμου. Χρειάζεται όμως και ένας σύγχρονος προγραμματισμός για την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών για άθληση, με τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης, που θα έχει και την ευθύνη της σχεδίασης και υλοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών», τόνισε.
Στη συνέχεια ο Γ. Πρωτούλης παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής, όπως: Να περάσουν στα χέρια του λαού όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Καμία παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτες για ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων σε υποδομές που αφορούν τον Αθλητισμό, τον Τουρισμό κ.λπ. Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων. Αμεση ενίσχυση όλων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (τα οποία σήμερα υπολειτουργούν) οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δέσμευση συγκεκριμένων χώρων και απαλλοτρίωση, με κρατικούς πόρους, για τη δημιουργία οργανωμένων αθλητικών κέντρων. Καμία παραχώρηση δημοτικού ελεύθερου χώρου σε ΠΑΕ ή ιδιωτικά κεφάλαια για δημιουργία γηπέδων - πολυχώρων - εμπορικών κέντρων κ.λπ. Δέσμευση και νέων χώρων, σε συνδυασμό με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό κάθε δήμου και πάντα σύμφωνα με τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες για άθληση.
Ο Ν. Γελαδάς ανέδειξε ότι ο Αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει ξεκάθαρα εμπορεύσιμο είδος, που το καταναλώνουν μόνο όσοι μπορούν. Οπως είπε, «το να ασχολείσαι με τον αθλητισμό δεν είναι καθόλου μικροαστική συνήθεια. Αντίθετα, είναι επαναστατική συνήθεια να προασπίσεις την υγεία του εργαζόμενου». «Ο αθλητισμός είναι προάσπιση της υγείας αφού διαπιστωμένα βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση 26 ασθενειών, ρίχνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Μια δραστηριότητα λοιπόν που συμβάλλει στην υγεία και την ευτυχία του εργαζόμενου είναι εμπορεύσιμο είδος, δεν έχει πρόσβαση όποιος δεν έχει εισόδημα. Ο Αθλητισμός επίσης διαμορφώνει συνειδήσεις και διαπαιδαγωγεί (...) Γι' αυτό εμείς αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων και μέσω του αθλητισμού να διαμορφώνουν μια προσωπικότητα που έχει να κάνει με την αγωνιστικότητα, με τον καθημερινό αγώνα».
Ο Δ. Τουμανίδης υπογράμμισε ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι το πώς θωρακίζει κανείς το δικαίωμα στην άθληση. Ανέδειξε την ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα και είπε ότι μπροστά στις εκλογές ο κόσμος του ερασιτεχνικού αθλητισμού πρέπει να εκτιμήσει ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι στήριγμα για τα σωματεία. «Για να απαντηθεί αυτή η εμπορευματοποίηση πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτόν τον αγώνα και χρειάζεται συνεχής μάχη», είπε.
Ο Κ. Αντωνόπουλος ξεχώρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η «αθλητική καρδιά της Αθήνας», το ιστορικό σωματείο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου (ΠΓΣ). Οπως είπε, εκεί βρίσκουν αθλητική διέξοδο εκατοντάδες παιδιά, όμως τα προβλήματα του συλλόγου είναι πολλά, γύρω από τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, την πληρωμή του προσωπικού και των προπονητών, παλιές οφειλές που δεν μπορούν να καλυφθούν από το μοναδικό έσοδο, τις συνδρομές των παιδιών. Ανέδειξε τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από τους εργαζόμενους να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το κύτταρο του αθλητισμού της Αθήνας. Σημείωσε ότι από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στο δήμο Αθηναίων για τον ΠΓΣ. «Μαζί με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουμε κοινό όραμα: Να γνωρίσουν και να κάνουν αθλητισμό όλα τα παιδιά, χωρίς να χρειάζεται η οικογένεια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφερε.
Ο Γ. Βηλαράς σημείωσε ότι μια συζήτηση για τον Αθλητισμό δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, σε στενά αθλητικά όρια, αλλά αναπόφευκτα πηγαίνει και στις γενικότερες κοινωνικές ανάγκες. Στάθηκε στο κόστος που βαραίνει τη λαϊκή οικογένεια η πρόσβαση στον αθλητισμό και ανέδειξε ότι ο σχεδιασμός του κράτους γύρω από τον αθλητισμό περιστρέφεται κυρίως γύρω από αθλήματα που μπορούν να είναι επικερδή για το κεφάλαιο. Επίσης, ως δημότης Πετρούπολης χαρακτήρισε φωτεινό το παράδειγμα του δήμου που έχει δωρεάν ή συμβολική συνδρομή στις αθλητικές του εγκαταστάσεις.
Η Β. Μανιάτη αναφέρθηκε στους λόγους που συμπορεύεται με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι εκφράζεται απόλυτα από το σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους». Είπε χαρακτηριστικά ότι στο σημερινό σύστημα «μέλλον έχουν μόνο όσοι στηρίζονται από τις μεγάλες εταιρείες και υποδομές υπάρχουν και λειτουργούν κυρίως γι' αυτούς που έχουν τις μεγάλες επιδόσεις. Στην εποχή της απομόνωσης, της ναρκω-κουλτούρας και της συντηρητικοποίησης συνειδητοποίησα πως μέλλον υπάρχει μόνο μέσω της συμμετοχής, και μάλιστα οργανωμένα, για να δώσουμε τη μάχη ώστε να φέρουμε τους νέους στα στάδια, στα γήπεδα, στα κολυμβητήρια και από άβουλους θεατές στην εξέδρα να τους παρουσιάσουμε τη συλλογική δράση».
Ο Χ. Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στις υποβαθμισμένες αθλητικές υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γι' αυτές τις υπηρεσίες η δημοτική αρχή έχει έναν τιμοκατάλογο τριάντα ολόκληρων σελίδων! Δίνοντας επιπλέον στοιχεία για τις ελλείψεις, είπε ότι ο δήμος έχει 3 δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και 5 δημοτικά κλειστά γυμναστήρια και σε αυτά συνωστίζονται δεκάδες αθλητικά σωματεία με χιλιάδες παιδιά και νέους. Επίσης, ολόκληρος δήμος Αθηναίων έχει μόλις 4 δημοτικά κολυμβητήρια. Χαρακτηριστικό της εμπορευματοποίησης είναι ότι ο ΟΠΑΝΔΑ είχε έσοδα 1 εκατ. ευρώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπονται πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι το καλοκαίρι προσπάθησαν να περάσουν την επιβάρυνση των αθλητικών συλλόγων με 5 ευρώ την ώρα για τη χρήση των αθλητικών χώρων, κάτι που εμποδίστηκε με παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και από αντίδραση των σωματείων. Ανέδειξε ότι όλα αυτά συμβαίνουν χρόνια, παρά τις εναλλαγές των δημοτικών αρχών.