ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις

Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Την απόλυση καμαριέρας από το ξενοδοχείο «Βυζάντιο» καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων.

Οπως σημειώνει, η εργαζόμενη δουλεύει ως καμαριέρα εδώ και 15 χρόνια, ενώ η επιχείρηση την απολύει «με προειδοποίηση 4 μηνών για να γλιτώσει και τη μισή αποζημίωση», με την αιτιολογία ότι «από τον Ιούνη δεν θα έχει δουλειά και πρέπει να κάνει περικοπές από το μόνιμο προσωπικό».

«Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή τους να διώξουν μια παλιά εργαζόμενη με προϋπηρεσία και σύμβαση για να πάρουν στη θέση της νέους με ορισμένου χρόνου και 500 ευρώ», καταγγέλλει το Σωματείο. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν στους ξενοδόχους «να μας χρησιμοποιούν για όσο καιρό μας έχουν ανάγκη και μετά να μας πετάνε στο δρόμο, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Το Σωματείο προχώρησε ήδη σε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο, την περασμένη Κυριακή, ενώ καλεί σε νέα παρέμβαση σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο. Παράλληλα, μετά από καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση για αύριο Πέμπτη.

Εκδικητικές απολύσεις οδηγών στο Ηράκλειο

Με επτά εκδικητικές απολύσεις «απάντησε» εταιρεία τουριστικών λεωφορείων με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης στο αίτημα των εργαζομένων και του Σωματείου τους για καταβολή των τριετιών και πολυετιών που έχουν κατοχυρωθεί μέσω της τελευταίας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουν υπογράψει.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων και του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις. «Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση πουλάει παραμύθια περί εξόδου από τα μνημόνια τα οποία διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια τη ζωή», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Στους οδηγούς συμπαραστέκεται η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. «Το θράσος της εργοδοσίας πατάει πάνω στους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους», σημειώνει και προσθέτει: «Ανάκαμψη της οικονομίας σημαίνει φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, δηλαδή οδηγοί που θα ξεροσταλιάζουν στα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια, θα κοιμούνται στα πορτ μπαγκάζ των λεωφορείων, ό,τι ώρα χρειαστεί και για όσο χρειαστεί».

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία και στηρίζουν τους οδηγούς, έχουν εκδώσει επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού.

Παρέμβαση από τη ΔΑΣ ενάντια στις απολύσεις στο «Marina Beach»

Σε νέα παρέμβαση ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων από την εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Marina Beach», του ομίλου Παπακαλιάτη, προχώρησε τη Δευτέρα η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Η εργοδοσία μπροστά στην τουριστική σεζόν απέλυσε εργαζόμενους που είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Η μια εργαζόμενη μάλιστα είναι εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η προκλητική στάση της εργοδοσίας συνεχίστηκε, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, επιστρατεύοντας «φουσκωτούς», καλώντας την αστυνομία «για να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους, που ζητούσαν πίσω τη δουλειά τους» και εκτοξεύοντας «απειλές για μηνύσεις και δικαστήρια απέναντι στις δυνάμεις της ΔΑΣ και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές».

«Δεν θα τους περάσει!», τονίζει η ΔΑΣ και συνεχίζει: «Δεν παζαρεύουμε σε κανέναν ξενοδόχο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας». Διεκδικεί την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ κόντρα στις «ατομικές συμφωνίες» που την παραβιάζουν. Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εκδικητικές «παρατηρήσεις» σε εργαζόμενους

Την προκλητική στάση της εταιρείας «Waste Solutions» που διαχειρίζεται το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) καταγγέλλουν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Σωματειακή της Επιτροπή στο ΚΔΑΥ.

«Ενώ το σωματείο έχει αποστείλει σχέδιο Σύμβασης και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί επιτέλους μία λύση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργατών, η εταιρεία απαντάει με αναίτιες γραπτές παρατηρήσεις σε εργαζόμενους, κρίνοντας την παραγωγικότητά μας σε καθήκοντα αλλότρια από αυτά που λέει η σύμβασή μας», αναφέρει η Ενωση στην ανακοίνωσή της. Προσθέτει ακόμα πως αναίτιες «παρατηρήσεις» έχουν γίνει σε εργαζόμενους απλά και μόνο επειδή έκαναν χρήση της κανονικής τους άδειας την Καθαρά Δευτέρα.

«Η πραγματική στόχευση της εταιρείας είναι η οργάνωση των εργαζομένων», σημειώνει το σωματείο και υπογραμμίζει πως ο εργολάβος αντιμετωπίζει εκδικητικά τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Καθόλου συμπτωματικά, η στάση αυτή της εργοδοσίας εκδηλώνεται σε μια περίοδο που έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, ενώ οι «παρατηρήσεις» έρχονται σε συνέχεια πρόσφατης απόλυσης εργαζόμενου.

«Δηλώνουμε αποφασισμένοι πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζουν η Ενωση και η Σωματειακή της Επιτροπή στο ΚΔΑΥ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Αμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας και ενσωμάτωσή της στο μισθό. Επαναφορά του Βαριού και Ανθυγιεινού Ενσήμου. Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της «Cyta»

Σε κινητοποίηση στο κτίριο της «Cyta» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σήμερα Τετάρτη στις 8.30 π.μ., καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Στο φόντο της εξαγοράς της «Cyta» από τη «Vodafone», απαιτεί «να μη μείνει κανένας συνάδελφος χωρίς δουλειά» και «να απορροφηθούν όλοι» με σύμβαση από τη «Vodafone».

Το ΣΕΤΗΠ υπενθυμίζει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε «οικειοθελείς αποχωρήσεις» εργαζομένων, ενώ οι πιέσεις συνεχίζονται ακόμα και σε εργαζόμενους που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν τη δουλειά τους. «Απέναντι στην αβεβαιότητα και στη μοιρολατρία, το δικό μας αίτημα είναι να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Αμεση απορρόφηση όλων των εργαζομένων. Να μη γίνει καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν μία Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο, χωρίς διαχωρισμούς, με εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση «στο διαχωρισμό με τις πολλές και διαφορετικές συμβάσεις και στα παζάρια ανάμεσα σε μητρική, θυγατρικές και δουλεμπορικά». Η βάση για τη Συλλογική Σύμβαση, επισημαίνουν, πρέπει να είναι η τελευταία Σύμβαση στη «Vodafone».

Απεργία των εργαζομένων στα φροντιστήρια

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, στο πλαίσιο της απεργίας του κλάδου τους. Την ίδια ώρα, εκδικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή των εργοδοτών ενάντια σε κυβερνητική ρύθμιση που καθορίζει ως πλήρη απασχόληση στα φροντιστήρια τις 21 ώρες εβδομαδιαίως, με το κατώτατο ημερομίσθιο να διαμορφώνεται στα 6,70 ευρώ. Η εργοδοτική ομοσπονδία ζητά ουσιαστικά, μέσα από την προσφυγή, να πέσει το παραπάνω ωρομίσθιο στο μισό. Οπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, η απόφαση αναμένεται από το ΣτΕ το επόμενο τρίμηνο.

Για τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων» η κινητοποίηση συνεχίστηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Στη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον γγ, Ανδ. Νεφελούδη, τέθηκαν τα ζητήματα του επιδόματος πτυχίου, που δεν δίνεται παρότι αποτελεί προϋπόθεση για πρόσληψη στα φροντιστήρια, των τριετιών, της προστασίας της μητρότητας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «κέντρα μελέτης», καθώς και ζητήματα που αφορούν την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, με δεδομένο ότι οι καθηγητές των φροντιστηρίων εργάζονται 9 μήνες. Το τελευταίο ζήτημα ήταν το μόνο θέμα για το οποίο έλαβαν δέσμευση ότι θα εξεταστεί, ενώ άλλα ζητήματα παραπέμφθηκαν ουσιαστικά στο υπουργείο Παιδείας.

Οπως δήλωναν χτες οι εκπρόσωποι του «Βύρωνα», ο αγώνας για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια συνεχίζεται, με το σωματείο να εστιάζει στην αγωνιστική διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ