Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και από την περασμένη Πέμπτη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Συνοπτικά περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων του αναπτυξιακού νόμου, για να γίνει πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον, σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις εταιρείες logistics κ.ά. Ενδεικτικά, όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται ότι μια επιχείρηση, για να υπαχθεί στο καθεστώς των επενδύσεων μείζονος μεγέθους και των φοροαπαλλαγών και επιχορηγήσεων που προβλέπονται, θα πρέπει πλέον το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης να είναι από 15 εκατ. ευρώ και πάνω, αντί για 20 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ακόμα, στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επενδύσεων μείζονος μεγέθους, η φοροαπαλλαγή τους μπορεί να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ, από τα 5 εκατ. ευρώ που ισχύει τώρα. Μάλιστα, για να εξασφαλιστούν οι φοροαπαλλαγές αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι φοροαπαλλαγές ξεκινούσαν μετά από την έκδοση απόφασης περί ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
Επίσης, «απαλλάσσονται από τη διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής» (logistics). Οι ίδιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει από την εκποίηση των ακινήτων και των λοιπών εγκαταστάσεών τους, όπως και οι επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται σε εμπορευματικά πάρκα.
Μάλιστα, τα προνόμια που προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους φτάνουν μέχρι και στο σημείο να επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βιομηχανίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες. «Η προβλεπόμενη επιχορήγηση - αναφέρεται - θα καλύπτει ζημιές ακόμα και αν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα εμπορεύματα κ.λπ. δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Αυτά όταν τα λαϊκά στρώματα - θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, των πλημμυρών στη Μάνδρα, στα Χανιά κ.ο.κ. ακόμα περιμένουν να δουν ακόμη και αυτά τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης, και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για μέτρα και έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
«Αυτή είναι η προοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με τη διατήρηση και όλων των άλλων μνημονιακών νόμων, νομοθετεί σωρηδόν δωράκια και διευκολύνσεις προς τους "ολιγάρχες", όπως αρέσκεται να λέει, και αποδεικνύει καθημερινά πως βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο "μαύρο μέτωπο" με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που με την κριτική τους την προτρέπουν να πάρει και άλλα μέτρα», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Για αυτόν το λόγο, ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα κόμματα της ΕΕ του "ευρωμονόδρομου", ισχυροποιώντας αποφασιστικά το ΚΚΕ παντού», επισήμανε, προσθέτοντας πως είναι σίγουρο ότι μόλις κλείσει αυτό το πακέτο διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, θα έρθει το επόμενο.
Μετά το αποτρόπαιο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, όλοι οι Ελληνες ψηφοφόροι πολίτες, απολίτικοι και μη, σκεπτόμενοι, έξυπνοι, αφελείς, βλάκες, υποταγμένοι στις σκοπιμότητες, ανιδιοτελείς, συμφεροντολόγοι, βολεμένοι, αβόλευτοι, ακραίοι, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, έως και οι χυδαίοι κι οι ευκολάκηδες και ωχαρδεφιστές και οι δικαιωματίστας, ας αναρωτηθούν αν μπορούν να παίζουν με τις λέξεις. Αν το εθνικιστής είναι πλημμέλημα και το φασίστας κακούργημα.
Τα άνθη του κακού αυτής της εκλογικής χρονιάς φυτρώνουν παντού, αλλά κυρίως στην ανοχή του γενικού πληθυσμού, που δέχεται να μετατρέπεται με μπόλικη φραστική κοπριά κι ένα βαθύ όργωμα τυπικής αστικής νομιμότητας σε εύφορη γη για το ντόπιο και διεθνές φασισταριό.
Γιατί να μην κολλάει ως ανανέωση ο Μπίστης, ο Ραγκούσης κι η Παπακώστα στο ολόφρεσκο προοδευτικό συμμαχικό μέτωπο. Αμα έχεις καθαρό το κούτελο απ' τους ΑΝΕΛ, ό,τι ενσωματώνεις πέφτει σαν αφέλεια μαλλιών κι αρέσει.
Οπότε εκείνο το περίφημο τσιπρέικο ρητό «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» τώρα μετατρέπεται σε «θα σας ταράξουμε στον Οργουελ».
Η γρήγορη υλοποίηση της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε την Παρασκευή ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, στη Βουλή.
Στη διάρκεια των δηλώσεων που ακολούθησαν τη συνάντηση ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια δηλώνοντας τη σιγουριά του ότι «θα δοθεί μια καινούργια νοηματοδότηση και επιτάχυνση σε όλες τις πλευρές της συνεργασίας, στον οικονομικό, τον εμπορικό, τον τουριστικό τομέα, στη διασυνδεσιμότητα και στις πρόνοιες που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι η ελληνική Βουλή, όπως έχει αποδείξει με την «υπερψήφιση του πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή της χώρας σας στο ΝΑΤΟ», είναι ο χώρος «όπου μπορούν να γίνουν όλα τα βήματα που αφορούν τις προσπάθειες είτε για την ολοκλήρωση της εισδοχής της χώρας σας στο ΝΑΤΟ» είτε «γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».
Χαρακτήρισε τη συμφωνία «διεθνές υπόδειγμα για να επιλύονται προβλήματα και να μη μένουν εκκρεμότητες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε για τη συμφωνία ότι «πετύχαμε κάτι εξαιρετικό, το οποίο ήταν και τολμώ να πω είναι ακόμη δύσκολο γιατί ήταν μια αλλαγή», με την οποία «καταφέραμε να δημιουργήσουμε - θα έλεγα - περισσότερη Ευρώπη, μια μικρή Ευρώπη εδώ στα Βαλκάνια». Χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη» την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, κάτι που θα τονίσει τη συνεργασία «σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την Ενέργεια, την ασφάλεια, τον τουρισμό, τα διασυνοριακά θέματα. Ολοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτή την υπόθεση», κατέληξε.
Χείρα βοηθείας στην προεκλογική εκστρατεία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και στην ενίσχυση των κάλπικων διλημμάτων περί «προόδου» και «συντήρησης» αναζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Τόσο στην εκδήλωση υποδοχής του το βράδυ της Πέμπτης όσο και την Παρασκευή στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός φλυάρησε περί κοινών αγώνων των «προοδευτικών δυνάμεων για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στην ακραία δεξιά, την καταπίεση και τον ολοκληρωτισμό», προσπερνώντας φυσικά τη σκληρή μνημονιακή πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που άσκησε η κυβέρνησή του εμπλουτίζοντάς τη τώρα και με πρόσθετα «μνημονιακά» μέτρα, γεγονός για το οποίο διεκδικεί και τα εύσημα του κεφαλαίου και των εταίρων του σε κάθε ευκαιρία, όσο και τη συγκυβέρνησή του με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της «Αυγής», υποστήριξε ότι η διαφορά μιας προοδευτικής από μια νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη φορολογία, είναι ότι η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση θέλει να μειώσει τη φορολογία των πλουσίων που είναι καταστροφική για τους πολλούς, λίγα μόλις 24ωρα αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 15% στο 10% και στη συνταγματική αναθεώρηση αρνήθηκε την κατάργηση του άρθρου που παρέχει φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές!
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στη Βενεζουέλα, και στηρίζοντας την επέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ στα εσωτερικά της ζήτησε να αποδεχθεί η εκλεγμένη κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο να κάνει διάλογο με τον Χ. Γκουαϊδό με σκοπό τη διοργάνωση εκλογών, εξέφρασε «ανησυχία για την οικονομική και την ανθρωπιστική κρίση» και ανέφερε ότι «η μόνη προοπτική είναι ο διάλογος για να αποφευχθεί μια εμφύλια σύγκρουση» και για τη διενέργεια εκλογών που θα είναι «ελεύθερες και δημοκρατικές».
Το βράδυ της Πέμπτης, υποδεχόμενος τον Ε. Μοράλες στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο οίστρος του πρωθυπουργού τον οδήγησε να ρητορεύει περί «επαναστατικού ρεαλισμού» της «κυβερνώσας αριστεράς του 21ου αιώνα», βαφτίζοντας έτσι τις βρωμοδουλειές της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και παραδίδοντας μερικά ακόμα μαθήματα υποταγής στο λαό.