ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΣΚΟΠΕΛΟΣ - ΣΚΙΑΘΟΣ
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πάντα στο πλάι των λαϊκών διεκδικήσεων

Στη Σκιάθο
Στη Σκιάθο
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του «Ξενία» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/2 η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπειρωσης» στη Σκόπελο, στην οποία μίλησαν ο Γιώργος Αναγνώστου, υποψήφιος δήμαρχος Σκοπέλου, και ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Την εκδήλωση άνοιξε, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της δράσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Μανώλης Ραμαντάνης, δημοτικός σύμβουλος.

Στην ομιλία του ο Γ. Αναγνώστου περιέγραψε το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει για το νησί η υλοποίηση όλων των μνημονιακών πολιτικών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γεγονός του ουσιαστικού αποκλεισμού των Σκοπελιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη χερσαία Μαγνησία, καθώς χρειάζονται ακόμη και δύο διανυκτερεύσεις για να διεκπεραιώσουν μια απλή υπόθεσή τους στον Βόλο. Επίσης, υπενθύμισε τις απαράδεκτες για ασθενείς και εργαζόμενους συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, ενώ ανάλογη από πλευράς υποδομών είναι και η κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης, στην αγροτική οδοποιία, στο λιμάνι του Αγνώντα, στις σχολικές μονάδες, στα δημοτικά κτίρια.

Καλώντας τους Σκοπελίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη συνεισφορά των πέντε κομμουνιστών δημάρχων της χώρας προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, ο Γ. Αναγνώστου τόνισε: «Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική και σε κοινή πορεία με το μαζικό κίνημα, παλεύοντας μεταξύ άλλων για: Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης. Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των πόρων για εκτέλεση έργων, μισθοδοσία υπαλλήλων, κατάργηση της ανταποδοτικότητας. Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και λογαριασμών ΔΕΥΑ. Ελάφρυνση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου στη βάση των αναγκών των υπηρεσιών, μονιμοποίηση συμβασιούχων. Σύγχρονη, φθηνή, δημόσια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και μόρφωση, κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Κόντρα στο λαό η περιφερειακή αρχή

Στη Σκόπελο
Στη Σκόπελο
Με τη μεταφορά αισιόδοξων μηνυμάτων από όλη τη Θεσσαλία για τις εκλογές - όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή και τη στήριξη στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από αγωνιστές που προέρχονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά εκτιμούν τη συνέπεια του ΚΚΕ - ξεκίνησε την ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές.

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα λαϊκά προβλήματα και τις λαϊκές διεκδικήσεις, στάθηκε ιδιαίτερα σ' αυτές που αφορούν τη Σκόπελο. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και είτε δεν απαντήθηκαν από την περιφερειακή αρχή είτε οι απαντήσεις σ' αυτά ήταν αρνητικές, περιλαμβάνονται:

-- Η μη ολοκλήρωση των μελετών και των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο Σκοπέλου - Γλώσσας από την πλημμύρα του 2015, και κυρίως των αντιπλημμυρικών σε Σκόπελο, Αγνώντα, Πάνορμο, Ελιο, όπως και του καθαρισμού ρεμάτων. Επίσης, η μη καταβολή όλου του ποσού της αποζημίωσης σε όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έπαθαν ζημιές και απογράφηκαν.

-- Η μη ένταξη σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της Σκοπέλου, που είναι παλιό, με συχνά σπασίματα, απώλεια νερού, και ένα μέρος του αποτελείται από σωλήνες αμιάντου (Ελιος, Κλήμα), καθώς και για έργα αποκατάστασης του δικτύου αγροτικής οδοποιίας.

-- Η ανάγκη να παραχωρηθούν 2 γεωπόνοι (1 εξειδικευμένος για την ελαιοκαλλιέργεια και 1 για την κτηνοτροφία) στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου, ώστε να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ.

-- Η ανάγκη να διεκδικηθεί από την Περιφέρεια η στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου.

Καταλήγοντας, ο Τ. Τσιαπλές τόνισε: «Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπιστούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού. Γι' αυτό οι Σκοπελίτες και οι Σκοπελίτισες ήρθε η ώρα να αναδείξουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση", με τον σ. Γιώργο Αναγνώστου στο τιμόνι του δήμου, πρώτη δύναμη στο νησί, δυνατή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και να δυναμώσουν το ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Ολοι στον αγώνα και με τη νίκη».

Στη Σκιάθο

Μέρος του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Σκιάθο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το Σάββατο 16/2.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μανώλης Σιδερής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σκιάθου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Συμμετέχω πρώτη φορά σε ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για να διεκδικήσω ένα καλύτερο μέλλον για την κόρη μου και την οικογένειά μου. Για να παλέψουμε και στον τόπο μας για μία καλύτερη ζωή. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ έμαθα να διεκδικώ και γι' αυτόν το λόγο καλώ και εσάς σήμερα να πάρετε θέση στον αγώνα δίπλα μας, να συμμετέχετε και εσείς με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Παίρνοντας το λόγο, ο Βάιος Καρπέτας, υποψήφιος δήμαρχος Σκιάθου, αναφέρθηκε στα «έργα και τις ημέρες» της δημοτικής αρχής. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι υλοποίησαν τη φορομπηχτική πολιτική και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, «ενώ από την άλλη έκαναν τα χατίρια σε κάθε μεγαλοξενοδόχο». Στάθηκε στο πρόβλημα του νερού, λέγοντας ότι «έχουν μεταθέσει τη πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, πόσιμο, υγιεινό, φθηνό, σε άγνωστο χρόνο! Εχουν επιτρέψει όλα αυτά τα χρόνια σε ιδιώτες να φράζουν παραλίες, να μην επιτρέπουν στον Σκιαθίτη την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές, να μας έχουν κάνει ξένους στον τόπο μας».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Τάσος Τσιαπλές, που τόνισε ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή, που στηρίζεται από τη ΝΔ, «υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, και την περίοδο της κρίσης του και τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει».

Αναφερόμενος στο έργο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράμμισε: «Ημασταν πρωτοστάτες στην οργάνωση των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών, θέτοντας αυτά τα αιτήματα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και διεκδικώντας τη λύση τους».


ΔΡΑΜΑ
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ηθικός αυτουργός των εργοδοτικών εγκλημάτων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα λατομεία, συνολικά στην εργατική τάξη του νομού, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να δυναμώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, για δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της ζωής τους, απευθύνουν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους δήμους Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης.

Με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα έναν 32χρονο εργαζόμενο σε λατομείο στην περιοχή του Οχυρού Δράμας, ο Δ. Παπατολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Γιώργος Μήτρου, υποψήφιος δήμαρχος Δράμας, η Κατερίνα Αετοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Προσοτσάνης και ο Μάριος Αμανατίδης, υποψήφιος δήμαρχος Δοξάτου, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικίνδυνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεούνται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Ηθικός αυτουργός των εργοδοτικών εγκλημάτων είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα - τσεκουρωμένα μέτρα ασφαλείας που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι.

Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που στο βωμό της κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών. (...)

Απαιτούμε:

Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών. Την άμεση στήριξη της οικογένειας του νεκρού εργάτη. Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, χρηματοδότηση».


ΚΙΛΚΙΣ
Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων η δημοτική αρχή

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του δήμου στάθηκε για άλλη μια φορά η διοίκηση του δήμου Κιλκίς. Από κοινού με τη μείζονα αντιπολίτευση, η διοίκηση αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων του δήμου, να αποσυρθεί η έφεση που άσκησε ο δήμος Κιλκίς για την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού, περικοπές τις οποίες επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, όπου αποκαλύφθηκε η σαθρή και προκλητική επιχειρηματολογία διοίκησης και αντιπολίτευσης πως δήθεν «αν δοθεί ο 13ος και 14ος μισθός, αυτό το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες του Κιλκίς».

Ο μόνος σύμβουλος που στήριξε το αίτημα των εργαζομένων ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Φαχουρίδης.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κιλκίς αναδεικνύει ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τον δήμο ως επιχείρηση, με τη λογική του «κόστους - οφέλους». «Γι' αυτό και τόσα χρόνια αντί να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών και της νεολαίας του τόπου, βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά. Ο δήμαρχος, οι σύμβουλοί του και όσοι αναπαράγουν αυτό το επιχείρημα, φαίνεται πως ξεχνάνε τα ανταποδοτικά τέλη, την τοπική φορολογία και τα υψηλά τιμολόγια του νερού που επιβαρύνουν τους πολίτες. Ξεχνούν τα χρήματα που ξοδεύονται σε εργολάβους και άλλους γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό του δήμου. Επίσης, φαίνεται πως ξεχνάνε ότι απέναντι σε εργολάβους και προμηθευτές ο δήμος δεν εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα, όπως κάνει με τους εργαζόμενους. Ενώ, ακόμα, κρύβουν το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα είναι δουλειά που δεν έχει πληρωθεί στους εργαζόμενους.

Αυτή την πραγματικότητα αποδέχονται και δεν θέλουν να αλλάξουν ούτε η σημερινή δημοτική αρχή, ούτε η μείζων αντιπολίτευση, ούτε οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι βέβαια είτε συμμετέχουν στη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, είτε ανέχονται αυτή την πολιτική. Γι' αυτό και οι μεταξύ τους διαφορές είναι στην κυριολεξία δυσδιάκριτες».

Καλεί το λαό του Κιλκίς να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς που υλοποιούν και θα συνεχίσουν να υλοποιούν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στην Τοπική Διοίκηση. Να δυναμώσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στην εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και αλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ