Την αρχή έκανε ο υποψήφιος με τη ΝΔ Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος με αφορμή την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη, τα οποία έχουν προκαλέσει τη διαμαρτυρία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε πολεοδομικά εκτρώματα να ξεφυτρώνουν γύρω της», ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για την ανάπτυξη ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, με το οποίο «θα υπάρξει μια ειδική προσέγγιση σε επιλεγμένες ζώνες γύρω από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη».
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, ο οποίος επίσης μίλησε περί θέσπισης «ηπιότερων όρων δόμησης και επικαιροποίησης του ανώτατου ύψους κτιρίων και χρήσεων γης στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης» προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «ανεπανόρθωτες συνέπειες στην αισθητική του τοπίου που περιβάλλει το ιερό μνημείο».
Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή δύο νεόδμητα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας και συγκεκριμένα επί των οδών Φαλήρου, Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου. Το ΥΠΠΟΑ σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων, οι οποίες θα αποσταλούν εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και προς το δήμο Αθηναίων για να επανεξεταστούν οι πολεοδομικές άδειες.
Πάντως, το όψιμο ενδιαφέρον για τις πολεοδομικές παρεκτροπές πέριξ της Ακρόπολης, που επιδεικνύουν οι δύο υποψήφιοι, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου άσχετο με τα γενικότερα σχέδια «αστικών αναπλάσεων» που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας μια δουλειά που είχε ξεκινήσει από τους προκατόχους της, σε στενή συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, εταιρείες real estate, επιχειρηματίες από το χώρο του Τουρισμού και λοιπούς «επενδυτές» που διαβλέπουν κέρδη μέσα από την εμπορευματοποίηση της γης.
Η υπόθεση: Ελλάδα 1957. Δεκαπενταύγουστος. Εξι γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, δουλεύουν σ' ένα μικρό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και κατοικούν στις ετοιμόρροπες παράγκες που τους παραχωρεί ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Τρόμος επικρατεί στην καθημερινότητά τους, καθώς στην παραμικρή αντίδραση απέναντι στο αφεντικό διακυβεύεται η παραμονή τους στο εργοστάσιο και στη στέγη που τους προσφέρει. Διακυβεύεται η επιβίωσή τους. Ωσπου μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα φέρνει τις έξι εργάτριες σε αδιέξοδο και ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η κατά μέτωπο σύγκρουση με το αφεντικό. Στη διάρκεια ενός έτους, η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και μέχρι τον επόμενο Δεκαπενταύγουστο τίποτα δεν είναι το ίδιο...
Οι ήρωες του έργου είναι σύμβολα. Οι έξι εργάτριες αντιπροσωπεύουν την εργατική τάξη συνολικά και το αφεντικό την κάθε λογής εξουσία, η οποία θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να διατηρήσει τη θέση, την ισχύ και την κυριαρχία της.
Το θέμα, η σκηνοθεσία και ο τρόπος παρουσίασης του έργου αγγίζουν όλες τις ηλικίες του κοινού, γιατί διαπερνούν την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, γιατί οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μας άνθρωποι και η ιστορία τους μια από τις ιστορίες που μας διηγήθηκαν οι παλιότεροι...
Σημειώνει χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα, για τη ζωγραφική πορεία του Β. Διονυσόπουλου ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης.
«Στα παλαιότερα έργα, που εκθέτει ο Διονυσόπουλος στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη", στις συνθέσεις με θέμα τους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 1980, είναι εμφανής η ρεαλιστική πραγμάτευσή τους. Ο ζωγράφος ήταν στα έργα αυτά δημιουργικός, με την έννοια ότι αντλούσε από την καθημερινότητα τα θεματικά του στοιχεία για να τα μεταπλάσει και ανασυνθέσει ζωγραφικά σε χρώματα και σχήματα μέσα από τη δική του οπτική και τέχνη, καθώς μέστωνε αφενός η μαθητεία στη Σχολή, αφετέρου οι συνεχιζόμενες μελέτες στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους (Πομπηία), αλλά και στις Πινακοθήκες και τα μουσεία της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ισπανίας».
«Σειρήνες, Πάνες, κένταυροι, κύκλωπες και άλλες μυθικές μορφές κατακλύζουν από τη δεκαετία του 1990 την παραγωγή του, τόσο στη ζωγραφική όσο και στην κεραμική, εκφράζοντας έναν προσωπικό κόσμο απελευθερωτικής φυγής, πρωτογονικό, οργιαστικό, ουτοπικό και άχρονο».
«Στη ζωγραφική παραγωγή των τελευταίων χρόνων, ο Διονυσόπουλος επέστρεψε σε μια ενδιάμεση περιοχή: Στην εξπρεσιονιστική απεικόνιση του τοπίου της Μεθώνης. Ο καλλιτέχνης αναμετράται με τον χώρο, τη διαύγεια του ουρανού και της θάλασσας, τα γεωφυσικά μορφώματα των λόφων και των νησιών, το σκληρό φως του νότου και τη διαπάλη του με τη σκιά που ορίζει καθαρά τα άναρχα σχήματα των φυτών και των δέντρων».
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00
Συνεχίζονται οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, με το παιδικό έργο «Η Μαύρη Πεταλούδα», βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου.
Από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, το έργο έχει παιχτεί σε νοσοκομεία, σχολεία, αίθουσες συνδικάτων και πολιτιστικών κέντρων, ενώ οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Κυριακή σε εκδηλώσεις που οργανώνουν σωματεία, σύλλογοι γυναικών, σύλλογοι γονέων και Λαϊκές Επιτροπές.
Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες παραστάσεις:
-- Στις 24/2, στη Νέα Ιωνία, σε πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας.
-- Στις 3/3, στο Περιστέρι σε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ και στην Αθήνα σε πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας.
-- Στις 17/3, στο Κερατσίνι, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Νίκος Πλουμπίδης».
-- Στις 31/3, στο Αιγάλεω, σε εκδήλωση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής.
Τελικά τη Δευτέρα 4 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί το θεματικό αποκριάτικο μασκέ πάρτι της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται.
Κέφι, διασκέδαση, σάτιρα, φαντασία, ευρηματικότητα, έμπνευση, καλλιτεχνική διάθεση, χορός, μουσική, δημιουργία κινητοποιούνται και συνθέτουν το πολύχρωμο σκηνικό που θα ξετυλιχτεί.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους μέχρι και το Σάββατο 2 Μάρτη, στο τηλέφωνο 6936.954.058.
Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα δηλώνουν το όνομά τους, το θέμα που έχουν επιλέξει και τον αριθμό τους.
Θέατρο δρόμου με τίτλο «Κόβουμε τα νήματα» θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2019, η ομάδα των εφήβων του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το Σάββατο 23 Φλεβάρη στις 19.00 στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου μεταξύ Ρήγα Φεραίου και Αγίου Ανδρέου.
Η ομάδα των εφήβων του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έχοντας ως ερέθισμα τις γνωστές και αγαπημένες σε μικρούς και μεγάλους μαριονέτες, προβληματίζεται και αναρωτιέται κατά πόσον οι άνθρωποι κινούν τα νήματα της ζωής τους ή τους κινούν τελικά εκείνα.
Οι έφηβοι, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος, μεθόδους δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση και πολύ ρυθμό, εκφράζονται, δημιουργούν, επικοινωνούν τα συναισθήματά τους και θέτουν καίρια ερωτήματα πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. «Επιλέγουμε να είμαστε μαριονέτες που μας κινούν ή ...κόβουμε τα νήματα;»
Σκηνοθετική επιμέλεια - εμψύχωση: Μαρίνα Αγγελάτου, Νικολέττα Κοτσινοπούλου.
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Γιούλη Δούβου.
Σε δήλωσή του για το θέμα των πολυώροφων κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνει:
«Η ευαισθησία για την Ακρόπολη, αν δεν συνοδεύεται από αυτοκριτική, θυμίζει ψηφοθηρία και προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Μπακογιάννης μιλά για "πολεοδομικά εκτρώματα", που έγιναν με βάση τον ΓΟΚ του 2012, που ψήφισε η κυβέρνηση του κόμματός του. Ο κ. Ηλιόπουλος μιλά για "παραμόρφωση του αστικού τοπίου", που έγινε με άδειες που έδωσαν οι συνάδελφοί του υπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Τώρα θα επανεξετάσουν τις άδειες, κάτι είναι κι αυτό.
Η ετεροχρονισμένη ευαισθησία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φανεί και με το γκρέμισμα των ερειπίων που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, στους πρόποδες της Ακρόπολης, μπροστά στα Αναφιώτικα και χάσκουν από το 1996. Αναφερόμαστε, κυρία Ζορμπά, στο ερείπιο της Στράτωνος αριθ. 15-25».