Η αφίσα της ΠΣΟ ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα |
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τη στρατιωτική ηγεσία της Βενεζουέλας «ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και το μέλλον τους αν δεν δεχτούν την προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό (σ.σ. του αυτοανακηρυγμένου από τις 23 Γενάρη) και δεν αφήσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια» και επανέλαβε ότι «όλα τα μέσα, και στρατιωτικά, είναι στο τραπέζι». Ιμπεριαλιστές και αντιδραστική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι αυτό θα συμβεί «με το καλό ή το κακό» το Σάββατο 23 Φλεβάρη, από την Κολομβία και τη Βραζιλία. Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου συμβάλλει και ο γνωστός Βρετανός μεγαλοκαπιταλιστής Ρίτσαρντ Μπράνσον της «Virgin», που διοργανώνει στις 22 Φλεβάρη στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα «φιλανθρωπική συναυλία», που εμπνεύστηκε όπως είπε από «τον αγώνα του Γκουαϊδό και του Λόπες για την ελευθερία στη Βενεζουέλα». Ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του συνιδρυτή του ροκ συγκροτήματος «Pink Floyd», Ρότζερ Γουότερς, που υποστήριξε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί τμήμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να παρουσιάσουν μια ψευδή εικόνα για τη Βενεζουέλα, ώστε να δικαιολογήσουν την αλλαγή του καθεστώτος, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χάος, ούτε δολοφονίες, ούτε φαινομενική δικτατορία. Θέλουμε πραγματικά να μετατραπεί η Βενεζουέλα σε άλλο ένα Ιράκ ή σε Συρία ή σε Λιβύη; Εγώ δεν θέλω, ούτε ο λαός της Βενεζουέλας θέλει».
Ο Τραμπ, κατά τ' άλλα, επικέντρωσε στην επίθεση «στο σοσιαλισμό που πρέπει να σβήσει από τον χάρτη» και δήλωσε όλο στόμφο ότι «οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα» και ότι «ο σοσιαλισμός (σ.σ. που δήθεν είναι υπεύθυνος για τη φτώχεια και τη δυστυχία) δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στις ΗΠΑ». Τον όρο «σοσιαλισμό» τον χρησιμοποιεί για τη Βενεζουέλα με αφορμή τις διάφορες διακηρύξεις της ηγεσίας της χώρας περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που όμως δεν ανταποκρίνονται στη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα, όπου το κεφάλαιο στα 20 χρόνια της «Μπολιβαριανής διαδικασίας» διατηρεί την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής σε σημαντικούς κλάδους. Η αστική τάξη που τώρα έχει ηγέτη τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, μπορεί ακριβώς γι' αυτό να δημιουργεί και πολλές τεχνητές ελλείψεις, όποτε θέλει.
Οι πιέσεις των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο έχουν άμεση σχέση με την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο χώρας, σε βάρος των συμφερόντων ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν κ.ά. που δρουν εκεί.
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταδίκασε επίσης την επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και κάλεσε σε διεθνή καμπάνια όλα τα συνδικάτα του κόσμου ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη στήριξη του λαού της Βενεζουέλας με τον τίτλο: «Ιμπεριαλιστές κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα - Οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για το παρόν και το μέλλον τους». Για τον λόγο αυτό έχει εκδώσει ειδική αφίσα που διακινεί στα συνδικάτα - μέλη σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας και τα καλεί να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους.
Τη νέα προκλητική παρέμβαση του Τραμπ και τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ως «παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ που απειλεί επίσης τους λαούς της Κούβας και της Νικαράγουας». Σημειώνει επίσης ότι η Βενεζουέλα «απαιτεί την άμεση παύση όλων των μονομερών αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της, τα οποία συνθέτουν έναν παράνομο και εγκληματικό αποκλεισμό, ενώ τονίζει προς τη διεθνή κοινότητα ότι οποιαδήποτε διατάραξη της ειρήνης στη Βενεζουέλα θα είναι ευθύνη των ρατσιστών που κυβερνάνε τις ΗΠΑ και του Προέδρου της».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, έκανε έκκληση σε συνάντησή του με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών 108 χωρών που είναι στο νησί, να εναντιωθούν σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
ΠΕΚΙΝΟ.--
Την εμβάθυνση της σινο-ιρανικής «στρατηγικής συνεργασίας» και τα περιθώρια για ακόμη στενότερες διμερείς σχέσεις και περιφερειακή συνεργασία επιβεβαίωσαν χτες στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Γουάνγκ Γι, και Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, σε μία περίοδο κατά την οποία και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την κλιμακούμενη πίεση και τις απειλές των ΗΠΑ,
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η χώρα του «εκτιμά ιδιαίτερα τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν» και ότι αναμένει να έχει «πιο εποικοδομητικό ρόλο» στην περιοχή. Πρόσθεσε πως ο Ζαρίφ έγινε διάσημος στην Κίνα και απέκτησε «εκατοντάδες εκατομμύρια θαυμαστές» λέγοντας: «Είδα στην τηλεόραση πώς υπερασπιστήκατε δυνατά και καθαρά τα δικαιώματα του Ιράν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Πιστεύω ότι εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν τα όσα είπατε και είστε πια διάσημος».
Ο Ζαρίφ, ως επικεφαλής υψηλόβαθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Πετρελαίου, Οικονομίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον κεντρικό τραπεζίτη, ανταπέδωσε με ικανοποίηση συμφωνώντας πως το Ιράν βλέπει την Κίνα «ως σημαντικό εταίρο στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας». Επισήμανε δε πως το Ιράν θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» και πως χαιρετίζει «τον σημαντικό ρόλο της Κίνας σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν».
Ας σημειωθεί πάντως πως στο Πεκίνο αναμένεται προς το τέλος της βδομάδας και ο Σαουδάραβας διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ξεκίνησε την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, όπου υπέγραψε συμφωνίες άνω των 20 δισ. δολαρίων, ενώ σήμερα ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στην Ινδία.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησαν χτες την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην έδρα της Κομισιόν για νέα παζάρια, ότι δεν θα έχει καμία τύχη η νέα της προσπάθεια να εξασφαλίσει «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας που έκλεισε τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Στο Λονδίνο, πάντως, οι κόντρες συνεχίζονται δίχως ορατό τέλος. Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Γκρεγκ Κλαρκ, για παράδειγμα, μίλησε χτες στο συνέδριο της Ενωσης Κατασκευαστών σαν να ήταν... παρατηρητής και όχι υπουργός της κυβέρνησης. Υποστήριξε έτσι πως η αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ «θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον». Χτες, πάντως, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Honda» ανακοίνωσε ότι το 2021 θα κλείσει το εργοστάσιο στο Σουίντον (με τουλάχιστον 3.500 εργαζόμενους). Επίσης συνεχίζονται και οι αντιπαραθέσεις στους Εργατικούς. Ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Τσούκα Ουμούνα, που παραιτήθηκε μαζί με άλλους έξι από τους Εργατικούς, εκτίμησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί έως το τέλος του 2019 ένα «νέο κόμμα».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Οι επίσημες υποψηφιότητες για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 ξεκίνησαν για τα καλά. Ο 77χρονος σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, και η 69χρονη συνάδελφός του, γερουσιαστής στη Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ανακοίνωσαν χτες την υποψηφιότητά τους για τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματός τους στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Σάντερς, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, μάζεψε μέσα στην πρώτη ώρα από την ανακοίνωση της απόφασής του σε δωρεές 1 εκατομμύριο δολάρια.
Νωρίτερα, οι κυβερνήτες σε 16 Πολιτείες προσέφυγαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο εναντίον της απόφασης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο, λέγοντας πως δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο» και παραβαίνει «τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας» στις ΗΠΑ.