ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα επιβίωσης

Αποτέλεσμα της αγωνιστικής πίεσης των μπλόκων η αυριανή συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Από αποκλεισμό που πραγματοποίησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας

Eurokinissi

Από αποκλεισμό που πραγματοποίησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας
Παραμένοντας επί 16 μερόνυχτα ακλόνητοι στα μπλόκα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι εντείνουν, συνεχώς, την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής πίεσης είναι και η χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αποδέχεται την πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών.

Σε ανακοίνωσή της για τη συνάντηση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει:

«Κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό συντονισμό, η κυβέρνηση, τελικά, δέχτηκε συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε επίπεδο κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τους Στ. Αραχωβίτη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργό Οικονομικών, Σωκ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Τάσο Πετρόπουλο, υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της "εξόδου από τα μνημόνια" και της "ανάκαμψης της οικονομίας", τα οποία επικαλούμενη η κυβέρνηση ψήφισε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο, ή για επιστροφή φόρου καυσίμων σε μερικές δεκάδες εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές, αεροπορικές εταιρείες, την καλούμε να δείξει την ίδια ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων».

Σε αποκλεισμούς του νότιου οδικού άξονα της Κρήτης προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το μπλόκο των Πραιτωρίων
Σε αποκλεισμούς του νότιου οδικού άξονα της Κρήτης προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το μπλόκο των Πραιτωρίων
Μιλώντας για την επικείμενη συνάντηση στη χτεσινοβραδινή συνέλευση του μπλόκου της Νίκαιας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων που θα πάρουν μέρος θα θέσουν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τις άμεσες συζητήσεις με τους αγροτοκτηνοτρόφους στα χωριά, όπως έχει καθοριστεί και ιεραρχηθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι όλα τα προβλήματα των αγροτών δεν πρόκειται να λυθούν σε μια συνάντηση με την κυβέρνηση ούτε και με μια μάχη στα μπλόκα, όσο πετυχημένη και να είναι. Ο αγώνας, τόνισε, θα συνεχιστεί και θα είναι σκληρός και μακρόχρονος.

Μπλόκο Νίκαιας: Κάλεσμα για κινητοποίηση σήμερα στο Κιλελέρ

Ενόψει της αυριανής συνάντησης στη συνέλευση του μπλόκου αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί, σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα, κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στο μνημείο του Κιλελέρ. Η κινητοποίηση θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να επιμείνει αγωνιστικά στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της.

Από τον χτεσινό νέο αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου από το μπλόκο της Νίκαιας
Από τον χτεσινό νέο αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου από το μπλόκο της Νίκαιας
Το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση, στο οποίο αναφέρει:

«Το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα σ' όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας - και σ' όσους έχουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σε όσους παρέμειναν στα χωριά - να έλθουν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο χώρο του μπλόκου. Από κει θα ξεκινήσουμε, με ΙΧ αυτοκίνητα και με συμβολική συμμετοχή τρακτέρ, για το Κιλελέρ, από όπου, ενόψει και της συνάντησης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης - μια πρότασή μας που, κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων, έγινε τελικά αποδεκτή από την κυβέρνηση - θα στείλουμε το μήνυμα ότι επιμένουμε στις δίκαιες διεκδικήσεις μας, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας, αγωνιζόμαστε για να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας κι όλοι μαζί να ενισχύσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αιτήματα που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά όλο το λαό, αφού παλεύουμε για να παραμείνουμε στην αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και για να έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την ικανοποίηση των διατροφικών και των άλλων λαϊκών αναγκών».

Νωρίτερα χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο της απόφασης για πανελλαδικά συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα από τα μπλόκα, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, με δεκάδες τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, μετακινήθηκαν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου, για μιάμιση ώρα, απέκλεισαν και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου.

Στη Μακεδονία και την Ηπειρο

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας απέκλεισαν χτες για μία ώρα, από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. το δρόμο Βέροιας - Σκύδρας.

Στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος της διασταύρωσης Σιδηροκάστρου, προχώρησαν το απόγευμα και οι αγρότες της περιοχής. Παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα, αποκλείοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παραμένουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας και στα διόδια των Μαλγάρων, όπως και οι αγρότες στην Κατερίνη στο ύψος της «Ελιάς» (δημοτική οδός Εθνικού Σταδίου), οι αγρότες της Πέλλας στον κόμβο Γυψοχωρίου και οι αγρότες του Αμυνταίου στον κόμβο Αντιγόνου.

Οι αγρότες της περιοχής του Λαγκαδά, που συγκεντρώνονται στο μπλόκο Δερβενίου, με ανακοίνωσή τους ζητούν τη συμπαράσταση όλων στα δίκαια αιτήματά τους.

Τον πολυήμερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων που εκφράζεται με σειρά αγροτικών μπλόκων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και στην Κεντρική Μακεδονία, χαιρετίζουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Ρέβας, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Φιλιώ Σαραντίδου. Με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν: «Οι αγρότες μέσα από συλλογικές αποφάσεις, οργανωμένα, επέλεξαν να κινητοποιηθούν με άξονα τα δίκαια αιτήματα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ, που τους αφανίζει και οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής τους σε όλο και λιγότερους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε αυτόν τον αγώνα. Τώρα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργία να δώσουν λύση στα προβλήματα των αγροτών».

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής παραμένουν στο μπλόκο στον Λούρο, το οποίο έχουν στήσει μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες παραμένουν παρατεταγμένοι στον κόμβο της Πελασγίας . Χτες απέκλεισαν ξανά το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της Εθνικής οδού από τις 4.30 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο Χαλίκι.

Στην Αχαΐα στήθηκε νέο μπλόκο, στη διασταύρωση της Βιομηχανικής Ζώνης Πατρών στην Εθνική οδό Πάτρας - Πύργου. Οι αγρότες της περιοχής Ερυμάνθου μετακινήθηκαν από το Σταυροδρόμι καθώς και τον κόμβο Λαδά όπου είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους τις προηγούμενες μέρες και μαζί με τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Δυτικής Αχαΐας, Ωλενίας και δήμου Πάτρας έστησαν το νέο μπλόκο, ενώ προχώρησαν χτες και σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού για δύο ώρες μεταξύ 8 και 10 μ.μ.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών.

Στη Μεσσήνη, στο χώρο του μπλόκου που έχει στηθεί στον Σταθμό, χτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κτηνοτρόφοι της περιοχής που βρίσκονται στο έλεος των χονδρεμπόρων, οι οποίοι αρνούνται να παραλάβουν το γάλα τους. Οπως κατήγγειλαν, παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, οι χονδρέμποροι συνεχίζουν την ίδια τακτική και καθημερινά πετιούνται τεράστιες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν για δυναμικές αντιδράσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Επίσης, στο Χανδρινό συνεχίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής να παραμένουν στο μπλόκο.

Στην Κρήτη και τη Λέσβο

Στα Χανιά, το κλείσιμο της Εθνικής οδού Χανίων - Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια πραγματοποιείται καθημερινά, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Πραιτωρίων συνεχίζουν τα απογεύματα τους αποκλεισμούς του νότιου οδικού άξονα της Κρήτης.

Τέλος, στη Λέσβο, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο, στις 11.30 π.μ., στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ). Η οργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/2 στην Αγία Παρασκευή.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα της αγροτιάς

Απάντηση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη»

Μία μέρα προτού η κυβέρνηση αποδεχτεί τελικά, κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων, την πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, από τα Τρίκαλα όπου βρέθηκε, αφού πρώτα αράδιασε τα γνωστά κυβερνητικά ψέματα περί λύσεων των προβλημάτων και ικανοποίησης των αιτημάτων των αγροτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες, μιλώντας για «αδιάλλακτη στάση της ηγεσίας των μπλόκων», που «κινείται από άλλες σκοπιμότητες και μάλλον από κομματικές, διότι κάποιοι που επιθυμούν να λυθούν τα προβλήματά τους δεν αρνούνται το διάλογο, αλλά προσέρχονται σε αυτόν».

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η κα Τελιγιορίδου δεν πρωτοτύπησε στις επιθέσεις της ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Στον "ντορό" που βαδίζει συνολικά η κυβέρνηση και το κόμμα της πορεύτηκε. Θυμίζουμε ότι λίγο πριν οι αγρότες βγουν στα μπλόκα, η Παναγιώτα Βράντζα, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός της στη Βουλή και επιχειρώντας να πείσει ότι τάχα τούτη η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και μέτρα υπέρ των συμφερόντων των αγροτών, δεν δίστασε να μιλήσει για... "εξόφθαλμη μεροληψία υπέρ των αγροτών τόσο στο Φορολογικό όσο και στο Ασφαλιστικό" (!), ενώ ξεπερνώντας κάθε όριο αθλιότητας, μίλησε για "εποχές της αφθονίας, τότε που και οι αγρότες έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τότε που το εθνικό αγροτικό ποτό ήταν το παλαιωμένο ουίσκι". Και μόλις πριν λίγες μέρες, στο σάιτ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, γραφόταν ότι οι αγρότες δεν βγαίνουν στα μπλόκα επειδή έχουν προβλήματα - αυτά τα έλυσε τάχα η "αριστερή" κυβέρνηση - αλλά για να κάνουν "επίδειξη κυνισμού και παρωχημένου πολιτικού εκβιασμού".

Φαίνεται ότι πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ ζήλεψαν τη "δόξα" υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Πάγκαλος, Γιαννόπουλος κ.ά.), που στη διάρκεια των μεγάλων μπλόκων στα μέσα της δεκαετίας του '90 έβριζαν χυδαία τους αγωνιζόμενους αγρότες, αποκαλώντας τους "κομματικά υποκινούμενους", "ανεπρόκοπους", "αλήτες", "γαϊδούρια" και "τρομοκράτες".

Και όπως και τότε, έτσι και τώρα, αυτή η αισχρή επίθεση ενάντια στην αγωνιζόμενη αγροτιά στόχο έχει τη συκοφάντηση του δίκαιου αγώνα της και την υποκίνηση του "κοινωνικού αυτοματισμού" εναντίον της, ώστε να συνεχίζονται "αβρόχοις ποσί" η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ΚΑΠ της ΕΕ, που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα της αγροτιάς, οδηγώντας την στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ομως οι αγρότες δεν χαμπαριάζουμε από τέτοια και έχοντας συμπαραστάτες και συναγωνιστές μας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ