ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σημαντικός σταθμός στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με αίτημα αιχμής να καταργηθεί η συνταγματική απαγόρευση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Αποψη από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...
Αποψη από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...
Συλλαλητήριο με προμετωπίδα το αίτημα για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, εφαλτήριο για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, οργάνωσαν χτες πάνω από 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου.

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, διαδήλωσαν το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Μέχρι στιγμής, 8 Ομοσπονδίες, 125 Σωματεία, 7 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και 4 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων έχουν συνυπογράψει την πρόταση που αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε στη Βουλή, σε όλα τα κόμματα πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση που διαμορφώθηκε, κάνοντας πράξη την απόφαση μαζικής σύσκεψης που είχε προηγηθεί, είναι η εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και από το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων στους δήμους, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές στην Υγεία, δασεργάτες μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, προτάσσοντας το σύνθημα «Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά, κι όχι άλλα προνόμια για τ' αφεντικά».

...και την πορεία προς τη Βουλή
...και την πορεία προς τη Βουλή
Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά της.

Αγώνας ενάντια σε όσους θέλουν εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης

«Συνεχίζουμε τον αγώνα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε όλες τις υπηρεσίες, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για σταθερή - μόνιμη δουλειά για όλους», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. «Θέλουμε δουλειά, δουλειά μόνιμη, με δικαιώματα. Δεν μπορούμε να είμαστε άνεργοι, μισοάνεργοι, να έχουμε μισοδουλειά, να είμαστε ωφελούμενοι, να γυρνάμε από τόπο σε τόπο για λίγους μήνες δουλειάς και να γινόμαστε γρανάζι στις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων, που όταν μιλούν για δουλειές εννοούν τις διάφορες μπίζνες, τις επιδοτήσεις στους εργοδότες και στους εργολάβους. Η ζωή μας, οι ανάγκες μας, δεν μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης», σημείωσε.

Οπως υπενθύμισε, η πρωτοβουλία αυτή δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά «αποτελεί συνέχεια των αγώνων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των επικουρικών στα νοσοκομεία, των επιτροπών των συμβασιούχων στους δήμους. Πατάει στα αγωνιστικά βήματα των ωφελούμενων του ΟΑΕΔ, των εργολαβικών στα νοσοκομεία. Ακουμπάει στις ανάγκες των ανέργων και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Οπως επισήμανε, «οι πολιτικές επιλογές για φτηνούς εργαζόμενους, για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης» είναι ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σχολίασε ακόμα ότι η υιοθέτηση της στρατηγικής αυτής αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικούς φορείς και παρατάξεις. Γι' αυτό «είδαμε την ΑΔΕΔΥ να βάζει πλάτη στις κυβερνητικές επιλογές, αντί να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων και των συμβασιούχων», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία προσδοκία από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που «δεν δέχεται τους συμβασιούχους ούτε ως μέλη της» αλλά «τους θυμάται τόσο, όσο χρειάζεται για να συγκαλύψει τη συμφωνία της με τη στρατηγική του δρόμου της κερδοφορίας».

«Γνωρίζουμε καλά ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης, στην προκειμένη περίπτωση το αστικό Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της αστικής τάξης, διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της συμμαχίες, προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις μιας χούφτας τραπεζιτών και επιχειρηματικών ομίλων», ξεκαθάρισε η Β. Πανουτσάκου. Στην κατεύθυνση αυτή, απηύθυνε στους εργαζόμενους και στα σωματεία κάλεσμα να δυναμώσουν τη φωνή και τη διεκδίκηση. «Χωρίς αυταπάτες, αγωνιζόμαστε να βγάλουμε εμπόδια από το δρόμο μας, να καταργήσουμε αντεργατικές - αντιδραστικές διατάξεις. Δεν μένουμε θεατές στις εξελίξεις. Παρεμβαίνουμε, δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες, στο δρόμο για τη ζωή μας, για τα δικαιώματά μας», κατέληξε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Δεκάδες χαιρετισμοί στη συγκέντρωση

Τη διαβεβαίωση ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από το αίτημά τους μετέφεραν στη συγκέντρωση εκπρόσωποι σωματείων.

Συγκεκριμένα, χαιρετισμούς από το βήμα απηύθυναν οι: Μαριάννα Βουγιούκα, από το Σωματείο Συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδας. Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης». Ηλίας Σιώρας, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Θόδωρος Χαμαλίδης, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής. Λαμπρινή Χριστόγιαννη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας. Αντώνης Κουρούκλης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Ειρήνη Μελά, εκπρόσωπος των συμβασιούχων ΟΑΕΔ στον τομέα της Υγείας. Σοφία Εξαδακτύλου, από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. Σπυριδούλα Μιρτάκη, από τους συμβασιούχους της «κοινωφελούς εργασίας» στην πυροπροστασία. Θεώνη Καπλανίδου, από τον Σύλλογο Συμβασιούχων Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών. Δημήτρης Βεργάκης, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών. Σοφία Ανδρακίδη, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Γεράσιμος Τσελέντης, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Χρύσανθος Κυριαζής, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης. Θεοδώρα Καραγιαννίδου, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης. Ελένη Μπακιρλή, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Γαβριήλ Ιωαννίδης, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, από τον Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Με το σύνθημα «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά, κόντρα σε μνημόνια και αφεντικά», οι εργαζόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα διαδήλωσαν χτες και στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση των σωματείων του Δημοσίου, που πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης. Οπως υπογράμμισε, «αποφασίσαμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους συναδέλφους μας πανελλαδικά και να ζητήσουμε - ως αρχή - την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντάγματος και κάθε άρθρου που λειτουργεί ως εμπόδιο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (...) Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε το πλαίσιο με τα αιτήματά τους.

Στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, με το ίδιο περιεχόμενο, πραγματοποίησαν χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών ν. Λάρισας. Εκπρόσωποι των σωματείων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κ. Παππά, επιδίδοντάς του υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Απεργία στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) με αιτήματα που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τις προσλήψεις προσωπικού, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, αλλά και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

«Ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ, ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ και οι "πετσοκομμένοι" από αρμοδιότητες τ. ΟΕΕ & τ. ΟΕΚ (μετά τη βίαιη κατάργησή τους το 2012 ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ) δεν αποτελούν μόνο οργανισμούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα και στα πλαίσια της εφαρμογής και της υλοποίησης αυτών των πολιτικών, αλλά και στυγνές εργασιακές "γαλέρες"», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, στον οποίο έθεσαν μια σειρά από αιτήματα, χωρίς να πάρουν όμως απαντήσεις για την ικανοποίηση κάποιου από αυτά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ