ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Εγγύηση για το κεφάλαιο η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Eurokinissi

Τα διαχειριστικά ζόρια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, με τα παζάρια γύρω από το νέο σχήμα που θα πάρει η κρατική στήριξη προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, αρχίζουν να εμφανίζονται πίσω από την «κουρτίνα» του 2ου κύκλου της «μεταμνημονιακής παρακολούθησης», που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σχήμα, με την εταιρεία «ειδικού σκοπού» (κατά το πρότυπο των «κακών τραπεζών»), όπου θα μεταβιβαστούν μεγάλα πακέτα προβληματικών χαρτοφυλακίων, θα πρέπει να πάρει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Οπως όλα δείχνουν, αυτό προϋποθέτει τη μεταβίβαση των δανείων με βάση τις τρέχουσες αγοραίες τιμές, που βέβαια ανάλογα με το βαθμό της προβληματικότητας σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες (π.χ. αξία υποθηκών κ.ά.) είναι ιδιαίτερα απαξιωμένες σε σχέση με τις ονομαστικές των δανείων. Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι αναμένεται να «γράψουν» και νέες «ζημιές» στους ισολογισμούς τους, αν και σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, ανάλογα με την «ποιότητα» και τη διαβάθμιση των κινδύνων από τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια.

Ως καίριο ζήτημα εμφανίζεται και αυτό της «αξιοπιστίας» που θα έχει η κρατική εγγύηση επί των προβληματικών δανείων που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία «ειδικού σκοπού». Σε κάθε περίπτωση, η πιστοληπτική διαβάθμιση του ελληνικού κράτους (άρα και των εγγυήσεων που αυτό θα προσφέρει) ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη με βάση τις κλίμακες των διεθνών «οίκων αξιολόγησης». Το γεγονός αυτό επίσης προκαλεί «προβληματισμούς» γύρω από την ικανότητα και τη λειτουργικότητα του υπό διαμόρφωση μηχανισμού που θα απαλλάξει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται η παροχή «ζεστής» κρατικής εγγύησης με την «αξιοποίηση» σημαντικού τμήματος από τα «δημοσιονομικά αποθέματα» (λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας») που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση, τόσο από τις εκταμιεύσεις των δανείων της Ευρωζώνης που φορτώνονται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού όσο και από τη διόγκωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς...

Η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου περιλαμβάνει την Ενέργεια, τη δημόσια διοίκηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα χρηματοπιστωτικά και, τέλος, τα δημοσιονομικά.

Στο επίκεντρο η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων για κατώτατο μισθό - Ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, η αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, κατά πιστή εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4172 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), ήταν το βασικό μενού της συνάντησης που είχε χτες η υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η υπουργός ενημέρωσε για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ότι «η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση». Οι ίδιες πηγές θεώρησαν σκόπιμο να υπογραμμίσουν πως στη συζήτηση «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, που διατήρησε το αίσχος των 586 και 511 ευρώ μεικτά, απορρίπτει κάθετα το αίτημα του εργατικού κινήματος για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αντίθετα, διαφημίζει την προωθούμενη αύξηση λίγων δεκάδων ευρώ (η πρόταση των «εμπειρογνωμόνων» είναι για αύξηση 5% έως 10%), για να χρυσώσει το χάπι της ενεργοποίησης του μνημονιακού νόμου 4172/2013, με βάση τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και με βάση τα κριτήρια της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, το πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» σπεύδει να υπογραμμίσει ότι ακόμα και μια αύξηση του κατώτατου μισθού στο ανώτατο επίπεδο που προτείνουν (10%), θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος των μεγάλων επιχειρήσεων μόλις κατά 1%...

Τέλος, κατά τη χτεσινή συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «έδωσε ραπόρτο» στους «θεσμούς» για «την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», δηλαδή για την πιστή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των υπόλοιπων αντιασφαλιστικών μέτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει - όπως επιβεβαίωσαν και τα πρόσφατα στοιχεία - τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους να λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά! Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε και «για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015». Η κυβέρνηση βέβαια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει με πολιτική απόφαση να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, τις οποίες έχει θέσει υπό την αίρεση της «δημοσιονομικής κατάστασης» της χώρας.

Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ

Εξάλλου, τα κλιμάκια του κουαρτέτου, στο πλαίσιο των επαφών τους με εργοδοτικές οργανώσεις και φορείς, συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΒΕΕ, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση, εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

-- «Υπερεπείγουσα επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων», για την αξιοποίηση της σχολάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας επιχειρήσεων που σήμερα υπολειτουργούν.

-- Θεσμοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις αποσβέσεις παγίων και για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων.

-- Ενίσχυση της αγοράς «σύνθετων εταιρικών ομολόγων» για την ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστότητα, «πλήθους υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθ. Σαββάκη, που βέβαια έρχονται να «κουμπώσουν» με τις επισημάνσεις του ΣΕΒ. Οπως είπε, το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ενταθεί η παροχολογία, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο «διά ταύτα» υπογράμμισε ότι «το κλίμα αυτό οδηγεί σίγουρα σε στασιμότητα τη λειτουργία του κράτους και εντείνει την αβεβαιότητα στο πεδίο της υλοποίησης επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», προσθέτοντας πως «το δημογραφικό πρόβλημα είναι η νάρκη στα θεμέλια του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος»...

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι δημοσιογράφοι να μη βάλουν πλάτη στα σχέδια των ΗΠΑ

Την απροκάλυπτη επιχείρηση παρέμβασης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στα ΜΜΕ στην Ελλάδα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αναφέρεται προκλητικά η συγκεκριμένη στόχευση των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ: «Καλούν τους Ελληνες δημοσιογράφους να "βάλουν πλάτη" ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός όχι μόνο να αποδεχτούν, αλλά και να στηρίξουν στην πράξη την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή» και καλεί τους δημοσιογράφους «να αντιταχθούν στην επιχείρηση μιας τέτοιας ωμής παρέμβασης στο έργο τους. Πέρα και ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας, να μη βάλουν πλάτη στο θόλωμα της λαϊκής συνείδησης, να μη συμβάλουν στο να υποταχθεί και να αποδεχτεί ο λαός τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, (...) να μη δεχτούν να συρθεί ο λαός μας στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με κίνδυνο να γίνει κρέας στα κανόνια τους.

Σε αυτή την απαίτηση των ΗΠΑ να αντιταχθούν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, σε όλα τα ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τις Ενώσεις του κλάδου, ανεξαρτήτως ειδικότητας, να εκφράσουν ανοιχτά την αποφασιστική αντίθεσή τους στα σχέδια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και στις οποιεσδήποτε πιέσεις ασκηθούν στους εργαζόμενους προκειμένου να στηρίξουν τους δολοφόνους των λαών».

Οχι άλλη κωλυσιεργία για τις συνακροάσεις

Οπως είναι γνωστό, το νέο, τρίτο κατά σειρά, κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία, με σχετική της πράξη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών φαίνεται να παρήγγειλε τη διενέργεια άμεσης έρευνας, παίρνοντας υπόψη και τις σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ για τη μέχρι σήμερα πορεία των ερευνών γύρω από την «ανοιχτή» υπόθεση των συνακροάσεων του 2016 και του 2017.

Και ενώ πρόκειται πια για ένα σοβαρό, επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τηλεφωνικών παρεμβάσεων σε βάρος του ΚΚΕ, με νέο κρούσμα που έρχεται προκλητικά να προστεθεί στα προηγούμενα που ακόμη διερευνώνται, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, παρότι έχει «στα χέρια της» πράξη της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατεπείγουσες ενέργειες, μέχρι και χτες (23/1) δεν φαίνεται να είχε σχηματίσει σχετική δικογραφία.

Το ΚΚΕ χτες (23/1) απευθύνθηκε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καταθέτοντας επίσημα γραπτή καταγγελία για τις νέες συνακροάσεις, ώστε άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, η Αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πράξεις και ελέγχους, σύμφωνα με τις εκτεταμένες αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος.

Ακόμη, με σχετική καταγγελία - αναφορά του, το ΚΚΕ απευθύνθηκε στον όμιλο του ΟΤΕ, επισημαίνοντας το νέο συμβάν, ώστε ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος να προχωρήσει γρήγορα σε όλους τους ελέγχους και ενέργειες που επιβάλλει ένα τέτοιο κρούσμα.

Το ΚΚΕ θα παρέμβει με όλους τους νόμιμους και δυνατούς τρόπους, ώστε η έρευνα για το σύνολο των κρουσμάτων να προχωρήσει άμεσα και σε βάθος, να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και μέσα που οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους, να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι προς κάθε φορέα, πάροχο και άλλον εμπλεκόμενο.

Είναι γνωστό σε όλους πως με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα είναι ζήτημα λίγων ημερών, αν όχι ωρών, να βρεθούν και να γίνουν γνωστοί οι τηλεφωνικοί αριθμοί και οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες κλήσεις. Ολα αυτά τα στοιχεία, και καταγράφονται, και αποθηκεύονται. Γι' αυτό και είναι ανεπίτρεπτη κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, κωλυσιεργία ή υποτίμηση των καταγγελιών του ΚΚΕ.

Η έρευνα για τα προηγούμενα κρούσματα που είχαν καταγγελθεί από το ΚΚΕ την 1/12/2016 και στις 5/4/2017 έχει κρατήσει πάνω από δύο χρόνια, χωρίς να έχει οδηγήσει ακόμα σε αποτέλεσμα. Είναι σαφές ότι αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Εδώ και τώρα να δοθούν στο ΚΚΕ, που είναι παθόν, και σ' όλο το λαό απαντήσεις για το ποιοι είναι οι αριθμοί και τα πρόσωπα που είναι πίσω από τις κλήσεις.


Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ