ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτεταμένα επεισόδια στο συλλαλητήριο με αιχμή το ονοματολογικό

Ανιστόρητα εθνικιστικά συνθήματα, οργανωμένη παρουσία ακροδεξιών οργανώσεων και αντικομμουνισμός την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα

Από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή

INTIME NEWS

Από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή
Μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ προκάλεσε το συλλαλητήριο «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», που έγινε την Κυριακή στο Σύνταγμα, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης με αιχμή το ονοματολογικό, που συγκαλύπτει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τους οποίους άλλωστε ούτε οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διαφωνούν.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η λεγόμενη «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», την οποία απαρτίζουν οργανώσεις όπως «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», «Παμμακεδονική ΗΠΑ», «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», «Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου» κ.ά.

Στο συλλαλητήριο, όπου ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν πολλά στελέχη της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, η Χρυσή Αυγή κ.ά., κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά εθνικιστικά και ανιστόρητα συνθήματα, όπως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», που αλείφουν «βούτυρο στο ψωμί» του αλυτρωτισμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Με αφορμή αυτά τα συνθήματα, αλλά και την οργανωμένη παρουσία εθνικιστικών ομάδων και της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση αξιοποίησε το συλλαλητήριο για να τονώσει το ψευτοδίλημμα «πρόοδος - συντήρηση» και να κατηγορήσει τη ΝΔ για συμπόρευση με την ακροδεξιά. Από την πλευρά της, η ΝΔ κατήγγειλε την επέμβαση της Αστυνομίας σε βάρος του πλήθους με χημικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «λαϊκή νομιμοποίηση» να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και κείμενο με τις υπογραφές ορισμένων καλλιτεχνών, με επικεφαλής την Αφροδίτη Μάνου, οι οποίοι ζητούν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αφροδίτη Μάνου ήταν και μια εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου, όπου μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας, ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου, ενώ διαβάστηκε επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη. Τον λόγο πήραν και άλλοι ομιλητές, ενώ περίσσεψαν οι εθνικιστικές αλλά και οι αντικομμουνιστικές κορόνες.

Η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους διοργανωτές και την κυβέρνηση, με την Αστυνομία να δίνει 60.000 και την οργανωτική επιτροπή πολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα δύο από την Κρήτη.

Εκτεταμένα επεισόδια

Στο συλλαλητήριο έγιναν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στην Αστυνομία και κρανοφόρους με ελληνικές σημαίες και σημαίες του Βυζαντίου, που προσπάθησαν από διάφορα σημεία να εισβάλουν στον περίβολο και στο περιστύλιο της Βουλής, χρησιμοποιώντας καδρόνια, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία απάντησε με γενικευμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους συγκεντρωμένους από το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν αριθμός συγκεντρωμένων, 25 αστυνομικοί, έγιναν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 7 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, επίθεση δέχτηκε φωτορεπόρτερ αλλά και συνεργείο της ΕΡΤ, ενώ τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης. Συνολικά 11 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με δύσπνοια, ενώ ένα ακόμα άτομο τραυματίστηκε με μαχαίρι, στην οδό Ασκληπιού.

Χτες, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και έξι πλημμελήματα στους 7 συλληφθέντες, έξι άντρες και μία γυναίκα, για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Κατηγορούνται για τα κακουργήματα της έκρηξης με πρόθεση, κυρίως με χρήση εκρηκτικών υλών, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για πράγματα και ανθρώπινες ζωές, και της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο υπόδικος Αλέξανδρος Τζούλιος (υπόθεση επίθεσης στη «Φαβέλα»), γνωστός από τη δράση του ως χρυσαυγίτης. Στο παρελθόν ήταν από τα βασικά στελέχη της ΧΑ στον Πειραιά και συμμετείχε σε τάγμα εφόδου, στο πλευρό του Σωτήρη Δεβελέκου, «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου και συνομιλητή του Λαγού κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

ΥΠΕΞ
«Η συμφωνία των Πρεσπών κεκτημένο του ΝΑΤΟ»

«Φωτιά» έχουν πάρει τα προπαγανδιστικά επιτελεία της κυβέρνησης, όσο και άλλα αστικά επιτελεία, στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και συνολικά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, από το ΥΠΕΞ διακινήθηκε χτες κείμενο προπαγανδιστικό της συμφωνίας των Πρεσπών, τιτλοφορούμενο «Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών».

Εμμέσως πλην σαφώς στο κείμενο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία έχει καθαρή, ευρωατλαντική βάση, αφού μεταξύ άλλων στα «οφέλη» της καταγράφεται και το γεγονός ότι «η χώρα (σ.σ.: η ΠΓΔΜ) θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ αποκλειστικά με την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" και τις νέες ορολογίες και με σαφή επίκληση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κατ' αυτόν τον τρόπο ανάγεται σε "κεκτημένο" της ίδιας της Συμμαχίας».

Παράλληλα, οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ βαφτίζονται παράγοντες «σταθερότητας», με το κείμενο να σημειώνει ότι «ενισχύεται η ευρωπαϊκή προοπτική και η σταθερότητα στη γειτονική χώρα» και «ενισχύεται ο ρόλος της (σ.σ.: Ελλάδας) στην περιοχή ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας», μια παραπομπή στην πρεμούρα της κυβέρνησης για αναβάθμιση της «γεωστρατηγικής θέσης» της αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα από την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το σημείωμα του υπουργείου αναπαράγει και όλη την κυβερνητική προπαγάνδα περί υποτιθέμενης «εξάλειψης οιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού».

Παράλληλα, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι η συμφωνία υπηρετεί τους στόχους για αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή και των πεδίων κερδοφορίας της σημειώνει: «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, εκκρεμούντος του ονοματολογικού, έχουν ένα συμβατικό πλαίσιο διμερών σχέσεων απολύτως ανεπαρκές, το συμβατικό πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας με την τότε Γιουγκοσλαβία. Απουσιάζουν βασικές συμφωνίες, όπως Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων και Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και όλες οι άλλες σύγχρονες οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η έλλειψη για τις επενδύσεις μας στη γείτονα, για τις εξαγωγές μας, για την οδική, σιδηροδρομική και ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, για το λιμένα Θεσσαλονίκης και τη φυσική του οικονομική ενδοχώρα».

Τονίζει ακόμη σε αυτό το πλαίσιο πως «η συμφωνία περιέχει ρητή αναφορά στη λειτουργία διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων εντός του πλαισίου της ΕΕ» και ως εκ τούτου «εγγυάται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της χώρας μας ως κράτους - μέλους», καθώς και ότι «με τη συμφωνία διαμορφώνονται συνθήκες διαλόγου μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών που με καλή πίστη θα βρουν διέξοδο και λύσεις σε άλλα ζητήματα που μπορεί να αφορούν τα εμπορικά σήματα και τα εταιρικά λογότυπα στο μέλλον».

Τέλος, η κυβέρνηση καταφεύγει και στον έμμεσο εκβιασμό, θέτοντας το ερώτημα «τι θα συμβεί εάν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών;» και απαντώντας η ίδια: «Η δυναμική που έχει ήδη αναπτυχθεί θα ενισχυθεί περαιτέρω και όλο και περισσότερα κράτη θα αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή, "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

Ενώ ομολογώντας ότι η όλη διαδικασία «έτρεξε» υπό διεθνή ...επίβλεψη, και με τους επιβλέποντες να αναμένουν αποτελέσματα ώστε να υλοποιηθούν σχεδιασμοί τους στη Βαλκανική, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η διεθνής κοινότητα θα επιρρίψει την ευθύνη για τη μη κύρωση στην Ελλάδα, εφόσον η ΠΓΔΜ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κύρωση που προβλέπει η συμφωνία».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ο λαός να πει «ΟΧΙ» στον εθνικισμό και τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Την προσπάθεια του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, «να ψαρέψει ως υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ στα θολά νερά του εθνικισμού», καταγγέλλουν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Ο Γ. Πατούλης είχε συγκαλέσει για την Κυριακή 20/1 έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα.

Με αφορμή τη συνεδρίαση, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Ελπίδα Παντελάκη και οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έκαναν την εξής δήλωση:

«Ο κ. Πατούλης συγκαλεί σε συνεδρίαση εκτάκτως, το πρωί της Κυριακής, το ΔΣ της ΚΕΔΕ και με τη σφραγίδα της ΚΕΔΕ πάει στο Σύνταγμα για να ψαρέψει ως υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ στα θολά νερά του εθνικισμού. Χωρίς ποτέ να πει ούτε λέξη για το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, εναλλάσσει κατά περίσταση τη φορεσιά του ψευτοπατριωτισμού και του κοσμοπολιτισμού, με μόνιμη έγνοια και ενδιαφέρον του τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας στην περιοχή, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο λαός έχει μπουχτίσει πια με τη φαρσοκωμωδία της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη. Είναι κόπια αυτής που παίζεται όλες αυτές τις μέρες στα έδρανα της Βουλής. Ανακατεύουν μαζί με την κυβέρνηση τη μαρκαρισμένη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αιματοβαμμένη τράπουλα στην περιοχή των Βαλκανίων σε βάρος του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία μας πουν ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής. ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ΟΧΙ στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καταδίκη της συμφωνίας έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και του εθνικισμού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα:

«Η βία κατά απλών διαδηλωτών είναι απολύτως καταδικαστέα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γι' αυτό. Ευθύνες, όμως, έχουν και η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων και αντιδραστικών μηχανισμών, που επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων και συνεργείων Μέσων Ενημέρωσης. Τεράστια ταυτόχρονα είναι η υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παλιότερα συνυπήρχε τυχοδιωκτικά με τέτοιες ομάδες ακροδεξιών, αλλά και δήθεν αντιεξουσιαστών προβοκατόρων.

Σήμερα η καταδίκη της συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM.

Τα συνθήματα και οι ομιλίες των διοργανωτών στο σημερινό (σ.σ. προχτεσινό) συλλαλητήριο δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω, ενώ η ανοχή στην ακροδεξιά φασιστική δράση και βία το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών και να δίνει πάσα στην κυβέρνηση να εμφανίζει την πολιτική της με το μανδύα της προοδευτικότητας, ενώ τα υποτάσσει όλα στις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ