Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτεταμένα επεισόδια στο συλλαλητήριο με αιχμή το ονοματολογικό

Ανιστόρητα εθνικιστικά συνθήματα, οργανωμένη παρουσία ακροδεξιών οργανώσεων και αντικομμουνισμός την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα

Από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή

INTIME NEWS

Από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή
Μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ προκάλεσε το συλλαλητήριο «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», που έγινε την Κυριακή στο Σύνταγμα, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης με αιχμή το ονοματολογικό, που συγκαλύπτει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τους οποίους άλλωστε ούτε οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διαφωνούν.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η λεγόμενη «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», την οποία απαρτίζουν οργανώσεις όπως «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», «Παμμακεδονική ΗΠΑ», «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», «Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου» κ.ά.

Στο συλλαλητήριο, όπου ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν πολλά στελέχη της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, η Χρυσή Αυγή κ.ά., κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά εθνικιστικά και ανιστόρητα συνθήματα, όπως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», που αλείφουν «βούτυρο στο ψωμί» του αλυτρωτισμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Με αφορμή αυτά τα συνθήματα, αλλά και την οργανωμένη παρουσία εθνικιστικών ομάδων και της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση αξιοποίησε το συλλαλητήριο για να τονώσει το ψευτοδίλημμα «πρόοδος - συντήρηση» και να κατηγορήσει τη ΝΔ για συμπόρευση με την ακροδεξιά. Από την πλευρά της, η ΝΔ κατήγγειλε την επέμβαση της Αστυνομίας σε βάρος του πλήθους με χημικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «λαϊκή νομιμοποίηση» να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και κείμενο με τις υπογραφές ορισμένων καλλιτεχνών, με επικεφαλής την Αφροδίτη Μάνου, οι οποίοι ζητούν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αφροδίτη Μάνου ήταν και μια εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου, όπου μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας, ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου, ενώ διαβάστηκε επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη. Τον λόγο πήραν και άλλοι ομιλητές, ενώ περίσσεψαν οι εθνικιστικές αλλά και οι αντικομμουνιστικές κορόνες.

Η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους διοργανωτές και την κυβέρνηση, με την Αστυνομία να δίνει 60.000 και την οργανωτική επιτροπή πολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα δύο από την Κρήτη.

Εκτεταμένα επεισόδια

Στο συλλαλητήριο έγιναν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στην Αστυνομία και κρανοφόρους με ελληνικές σημαίες και σημαίες του Βυζαντίου, που προσπάθησαν από διάφορα σημεία να εισβάλουν στον περίβολο και στο περιστύλιο της Βουλής, χρησιμοποιώντας καδρόνια, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία απάντησε με γενικευμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους συγκεντρωμένους από το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν αριθμός συγκεντρωμένων, 25 αστυνομικοί, έγιναν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 7 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, επίθεση δέχτηκε φωτορεπόρτερ αλλά και συνεργείο της ΕΡΤ, ενώ τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης. Συνολικά 11 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με δύσπνοια, ενώ ένα ακόμα άτομο τραυματίστηκε με μαχαίρι, στην οδό Ασκληπιού.

Χτες, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και έξι πλημμελήματα στους 7 συλληφθέντες, έξι άντρες και μία γυναίκα, για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Κατηγορούνται για τα κακουργήματα της έκρηξης με πρόθεση, κυρίως με χρήση εκρηκτικών υλών, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για πράγματα και ανθρώπινες ζωές, και της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο υπόδικος Αλέξανδρος Τζούλιος (υπόθεση επίθεσης στη «Φαβέλα»), γνωστός από τη δράση του ως χρυσαυγίτης. Στο παρελθόν ήταν από τα βασικά στελέχη της ΧΑ στον Πειραιά και συμμετείχε σε τάγμα εφόδου, στο πλευρό του Σωτήρη Δεβελέκου, «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου και συνομιλητή του Λαγού κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ