ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γιάννης Ρίτσος - Πρώιμα ποιήματα και πεζά»

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κέδρος» η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Γιώργου Ανδρειωμένου, καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο: «Γιάννης Ρίτσος - Πρώιμα ποιήματα και πεζά».

Ενα βιβλίο που προσθέτει στη γνώση που έχουμε για τον Γ. Ρίτσο, αφού ήρθε να αναπληρώσει ένα κενό, συμβάλλοντας στη μελέτη της πρώιμης περιόδου της λογοτεχνικής δημιουργίας του ποιητή.

Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και περιέχονται σε έναν τόμο τα πρώτα δείγματα της γραφής του Ρίτσου, πριν δηλαδή την έκδοση της πρώτης ποιητικής του συλλογής, «Τρακτέρ», και συγκεκριμένα τα ποιήματα που έγραψε από το 1925 έως το 1934 και τα πεζά του από το 1928 έως το 1931. Αυτό το γεγονός όχι μόνο διευρύνει κατά μία δεκαετία την έως σήμερα γνωστή ποιητική δημιουργία του Ρίτσου, αλλά καταδεικνύει, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και στον πρόλογο, «ότι ο ποιητής, από πολύ ενωρίς - σε συνάρτηση με τα τραγικά συμβάντα του βίου του, τις αισθητικές του ανησυχίες και την ευαισθησία του -, έχει διαγράψει κάποιες βασικές συνιστώσες των ποιημάτων του και είχε προσδιορίσει θέματα και μοτίβα που διατρέχουν το έργο του διαχρονικά».

Παράλληλα, ο καθηγητής Γ. Ανδρειωμένος σε τούτο το βιβλίο επιλέγει να εντάξει και τις προσωπικές και οικογενειακές περιπέτειες του νεαρού Γ. Ρίτσου, οι οποίες αντανακλώνται στο πρώιμο αυτό δημοσιευμένο έργο του ποιητή, καθώς και το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου. Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο, είναι το πώς αντιμετωπίστηκε ο ποιητής από τους συντάκτες των εντύπων, στα οποία έστελνε κείμενά του προς δημοσίευση εκείνη την περίοδο.


Παραγωγές της Λυρικής

«Σιμόν Μποκανέγκρα» του Τζ. Βέρντι
«Σιμόν Μποκανέγκρα» του Τζ. Βέρντι
Με μια σπουδαία όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, τον «Σιμόν Μποκανέγκρα», ανοίγει το 2019 για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τις 19 Γενάρη και για έξι παραστάσεις, η εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου έρχεται στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου - Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Ελάιζα Μοσίνσκι.

Με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα», ο Τζουζέπε Βέρντι έπλασε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρόλους για φωνή βαρύτονου. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στον «Φοίνικα» της Βενετίας στις 12/3/1857. Περίπου ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, στις 24/3/1881, ο Βέρντι παρουσίασε την αναθεωρημένη εκδοχή της όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου, προσθέτοντας ορισμένες αριστουργηματικές σκηνές, βασισμένες σε επιστολές του Πετράρχη - μία απευθυνόμενη στο ιστορικό πρόσωπο, τον δόγη της Γένοβας Σιμόνε Μποκανέγκρα, και μία στον τότε δόγη της Βενετίας. Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το έργο συμπεριλήφθηκε στις 19/4/1963. Σήμερα, ο «Σιμόν Μποκανέγκρα» συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες όπερες του συνθέτη.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γένοβα του 14ου αιώνα και αφορά την άνοδο στην εξουσία και τη δολοφονία ενός ιστορικού προσώπου, του κουρσάρου Σιμόν Μποκανέγκρα. Παράλληλα προς την πολιτική ιστορία εκτυλίσσεται αυτή της χαμένης κόρης του Μποκανέγκρα, η οποία δίνει αφορμή για πολιτικές συγκρούσεις.

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λ. Πλάτωνος, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Dimitris Sakalakis

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λ. Πλάτωνος, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν
Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσουν δύο διεθνώς καταξιωμένοι Ελληνες βαρύτονοι, οι Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ το καστ συμπληρώνουν διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ραμόν Βάργκας, Αννα Στυλιανάκη, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πακσόγλου κ.ά.

Παράλληλα, μετά την τεράστια επιτυχία και την ενθουσιώδη υποδοχή από μικρούς και μεγάλους, το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, η όπερα για παιδιά και νέους,«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, συνεχίζει για επτά επιπλέον παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στις 16 (6.30 μ.μ.), 17 (11 π.μ.), 20 (8.30 μ.μ.), 21 (8.30 μ.μ.), 22 (8.30 μ.μ.), 23 (6.30 μ.μ.) και 24 Φλεβάρη (11 π.μ.).

Η όπερα συναντά το animation, δημιουργώντας έναν καινούργιο, μαγικό και συναρπαστικό κόσμο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη και το animation έχει σχεδιάσει η Ειρήνη Βιανέλλη. Στην παράσταση συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη. Στην αφήγηση η ηθοποιός Μαρία Σκουλά.


Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «THE WALL»

Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Γενάρη, στις 19.00, θα παρουσιαστεί το φωτογραφικό λεύκωμα του Γιώργου Γκιζάρη, «THE WALL», στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων (Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο). Την εκδήλωση θα ανοίξει ο ίδιος ο φωτογράφος και θα σχολιάσει ο Κίμων Αξαόπουλος, δάσκαλος φωτογραφίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Το Στέκι υποδέχεται τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Την Παρασκευή, 18 Γενάρη, στις 21.00, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλατεία Βικτώρια) θα υποδεχθεί έναν ξεχωριστό καλεσμένο, τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Μια βραδιά που αναμένεται να χαρίσει πολύ γέλιο.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Οποιος επιθυμεί να παραλάβει πρόσκληση, χρειάζεται να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2108823674 από τις 14.00 έως τις 21.00.


Κηδεύτηκε χτες ο Στρ. Φιλιππότης

Κηδεύτηκε χτες ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης. Η πολιτική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο και η σορός του θα ταφεί στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Στην κηδεία παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρευρέθηκε ακόμα ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974.

Ο Στρ. Φιλιππότης γεννήθηκε στις 17 Απρίλη του 1933 στον Πύργο Τήνου. Στην Αθήνα ήρθε το Σεπτέμβρη του 1945. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1949 από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας», ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Το Γενάρη του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος 69 και τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις εκδόσεις «Φιλιππότη», ενώ το 1992 εγκαινίασε νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη». Εγραψε επίσης αρκετά βιβλία, που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη, ενώ για πολλά χρόνια επιμελούνταν την έκδοση του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» και του «Ημερολογίου του Αρχιπελάγους».

Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την προσπάθειά του να προβάλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου, και ιδίως της Τήνου, ενώ είχε τιμηθεί πολλές φορές από διάφορους άλλους φορείς. Ηταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α' Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές του 2000 καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2014 με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αθηναίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ