ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι συμβαίνει με τις υποκλοπές;

Εχουν περάσει πλέον 2 χρόνια από το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, και την αντίστοιχη ανακοίνωση - καταγγελία του Κόμματος την 1-12-2016. Τον Απρίλη του 2017 σημειώθηκε νέο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβάσεων, το οποίο επίσης καταγγέλθηκε δημόσια και άμεσα.

Ολο αυτό το διάστημα η απαράδεκτη καθυστέρηση στις έρευνες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κουκούλωμα της υπόθεσης. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να απαξιωθούν οι δημόσιες καταγγελίες του ΚΚΕ, να θαφτεί το γεγονός σαν να επρόκειτο για μία «απλή φάρσα».

Μόνο μετά από υπόμνημα που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Εισαγγελία Εφετών, εισφέροντας στοιχεία για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, η σχετική δικογραφία τελικά δεν μπήκε στο αρχείο. Η υπόθεση έχει χρεωθεί σε εισαγγελέα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι επίσημοι ισχυρισμοί που επιμένουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Η τακτική «από τον Αννα στον Καϊάφα» ανάμεσα στις συναρμόδιες αρχές πρέπει να σταματήσει. Ακόμα και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις - υποκλοπές.

Το ΚΚΕ έχει ήδη αναδείξει και επισημαίνει για μία ακόμα φορά ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο υπάρχουν και 2 κλήσεις που επιτρέπουν να εντοπιστεί το πρόσωπο του καλούντος. Πρόκειται για κλήσεις από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν δρομολογηθεί στο αστικό κέντρο του ΟΤΕ. Γι' αυτές τις κλήσεις θα έπρεπε ήδη, χωρίς ίχνος καθυστέρησης, να έχουν κινηθεί οι νόμιμες διαδικασίες, θα έπρεπε ήδη από καιρό να έχει διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ακόμα και τώρα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είναι δυνατόν από τις 2 αυτές κλήσεις να αποκαλυφθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις - υποκλοπές, και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες. Πολύ περισσότερο γιατί, αν αποδειχθεί πως η προέλευση και αυτών των κλήσεων έχει παραποιηθεί, με βάση τα δεδομένα της τεχνικής και της επιστήμης, προκύπτει με βεβαιότητα ότι οι υπαίτιοι δεν είναι απλοί πολίτες αλλά έχουν αναβαθμισμένη τεχνογνωσία.

Τα διάφορα τερτίπια και η προσπάθεια κουκουλώματος πρέπει να πάψουν. Η κυβέρνηση, όλες οι εμπλεκόμενες αρχές και φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση. Να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γι' αυτό το ζήτημα που είναι σοβαρό, έχει προεκτάσεις και αφορά ευρύτερα το λαό, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ξηλώνουν τα απομεινάρια της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία

Η κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία, η διάλυση ακόμη και του νομικού καθεστώτος που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία καθώς και για τα νέα πακέτα κρατικής στήριξης στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, βρέθηκαν στην ατζέντα συνάντησης που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Μάλιστα, για το σκοπό αυτόν συμφωνήθηκε η συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών». Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των τελικών αποφάσεων, συμφωνήθηκε η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φλεβάρη, γεγονός βέβαια που έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια «προστασίας» στην πρώτη κατοικία θα συρρικνωθούν τόσο σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές, όσο και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες - προκειμένου να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς - θα καλούνται να καταβάλλουν το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής ανάλογα με το εισόδημα. Παράλληλα, με βάση και τον «Κώδικα Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τράπεζες μπορούν να προχωρούν σε «λύσεις» διευθέτησης των οφειλών, με επιμηκύνσεις αποπληρωμών και «διαγραφές» τμήματος του δανείου κάτω από «λεόντειους» όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέσο σημερινό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης (2008) διαμορφώνεται στο εύρος των 80.000 ευρώ, επίπεδο το οποίο συζητείται και ως (υποτιθέμενο) νέο όριο προστασίας...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες βάζουν στο τραπέζι και νέες προτάσεις αναφορικά με ειδικά ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα που έχουν προκύψει στους ισολογισμούς τους. Λόγος γίνεται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι παρακρατηθέντες φόροι που καταβάλλουν οι τράπεζες για ομόλογα μπορούν να συμψηφιστούν μόνο με τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. Αυτό δεν συνέβη το 2008, με αποτέλεσμα να καλούνται σήμερα να επιστρέψουν στο Δημόσιο φόρους δεκάδων εκατομμυρίων.

Απ' ό,τι φαίνεται, οι τραπεζίτες έχουν βρει τη «λύση» που σχεδιάζεται να περάσει με νομοθετική παρέμβαση, παράλληλα βέβαια με τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών που βρίσκονται στα σκαριά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης, μετά από τη συνάντηση, δήλωσε: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία,αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος».

Δε χωνεύεται...

Ο... πόνος πήρε τον Δημητρολόπουλο των «Νέων» για το ΚΚΕ και την 100χρονη πορεία του και είπε να «ενημερώσει» τους αναγνώστες ότι το ΚΚΕ «δε γίνεται ούτε καλύτερο» - σαν το παλιό καλό κρασί - «ούτε χειρότερο» αλλά «στάσιμο» και άρα «συντηρητικό», κι αυτό, όπως λέει, «δύσκολα χωνεύεται». Αν κρίνουμε βέβαια απ' το υπόλοιπο κείμενο και την «πίκρα» που βγάζει, εκείνο που δύσκολα χωνεύεται για τα αστικά επιτελεία είναι ότι το ΚΚΕ ανοίγει πανιά στο νέο αιώνα δράσης του, έχοντας για παρακαταθήκη του τη σταθερή του δράση στο πλευρό του λαού, τις αρχές λειτουργίας του, την υπεράσπιση του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, την προσήλωσή του στο στόχο της επαναστατικής ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που εκείνοι υπερασπίζονται. Ε, κι αυτά, όντως δύσκολα καταπίνονται για τους αστούς και τους γραφιάδες τους. Λίγο ξίδι, πάντως, μπορεί να βοηθήσει και στη χώνεψη.

Να αποδοθούν ευθύνες για το αντιδραστικό «ρητό» στο στρατόπεδο

Η δημοσιοποίηση της αναγραφής «ρητού» με την υπογραφή χιτλερικού στρατάρχη, σε τοίχο στρατοπέδου στο Μανταμάδο της Λέσβου, ξεσήκωσε αντιδράσεις. Προκάλεσε δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και γενικότερα. Η ενέργεια αυτή είχε αποτέλεσμα να εκδοθούν πάρα πολλές ανακοινώσεις και ψηφίσματα από μαζικούς φορείς, που καταδίκαζαν το απαράδεκτο γεγονός.

Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να υποβαθμίσει το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το τυχαίο. Ταυτόχρονα όμως αυτό το «ρητό» είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, μαζί με άλλα αποφθέγματα. Αντίστοιχα χρειάζεται να σβηστεί και από την ιστοσελίδα.

Στη συνέχεια και λόγω της διάστασης που πήρε το περιστατικό, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε εντολή να διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με την αναγραφή του «ρητού». Την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει εντός των στρατοπέδων, πολύ περισσότερο για την αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους στρατοπέδων, την έχει αποκλειστικά ο διοικητής του στρατοπέδου. Αυτό το ξέρουν όλοι και πρέπει να παρθούν μέτρα. Η κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επίσης ευθύνη διότι επιτρέπουν να εκδηλώνονται τέτοιου είδους συμπεριφορές και ενέργειες μέσα στα στρατόπεδα.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για να μην τιμωρηθεί με κανέναν τρόπο ο φαντάρος. Οπως έχει ο κάθε φαντάρος δικαίωμα, διαμαρτυρήθηκε για το απαράδεκτο γεγονός. Εξάλλου, ακόμα και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι φαντάροι διατηρούν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν για όλους τους πολίτες από το Σύνταγμα.

«Φασαρία» με τις δηλώσεις Σγουρίδη

Το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να καθυστερήσει να έρθει για κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, λόγω «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, έβαλε στο τραπέζι ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα» την Παρασκευή. Ο θόρυβος που ξέσπασε ώθησε τον Π. Καμμένο να αναρτήσει στο διαδίκτυο σχόλιο ότι «οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδίων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα». Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΝΔ, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Τελικά, αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Π. Σγουρίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Π. Καμμένο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ