Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη θηλιά που σφίγγει στα λαϊκά νοικοκυριά
«Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», διαμηνύει το Εργατικό Κέντρο. Το απόγευμα της Δευτέρας προχώρησε σε σύσκεψη προετοιμασίας της κινητοποίησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων. Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός, ενώ αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη ανταπόκριση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης.
Η εικόνα που έχει συγκεντρώσει το ΕΚΠ, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Πάτρας, αλλά και από τις καταγγελίες που έχει δεχτεί, είναι αποκαλυπτική:
-- Σχεδόν 300 λαϊκές οικογένειες της πόλης σήμερα ζουν χωρίς ρεύμα για μήνες.
-- Για δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχει γίνει επανασύνδεση, παρότι έχει εγκριθεί, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχετικά κονδύλια προς τη ΔΕΗ.
-- Οι αξιώσεις της ΔΕΗ για να προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλόμενων ποσών είναι απαγορευτικές: Μακροχρόνια άνεργος που έχει ενταχθεί σήμερα στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» καλείται να ανταποκριθεί σε μηνιαία δόση 300 ευρώ για να προχωρήσει σε ρύθμιση, με αποτέλεσμα να ζει χωρίς ρεύμα από τον Ιούνη. Καρκινοπαθής συνταξιούχος, με 67% αναπηρία και δικαιούχος ΚΕΑ, ζει χωρίς ρεύμα εδώ και δυο μήνες, καθώς η ΔΕΗ τής ζητά 500 ευρώ προκαταβολή και 160 ευρώ το μήνα μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό! Οικογένεια με 4 ανήλικα παιδιά και άνεργους γονείς ζει με κεριά από το Σεπτέμβρη, καθώς είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στη δόση των 400 ευρώ...
Μέσα στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτέμβρη έχουν σταλεί σε όλη τη χώρα περισσότερα από 500.000 ειδοποιητήρια σε καταναλωτές, με τα οποία τους γνωστοποιείται πως η ΔΕΗ θα τους κόψει το ρεύμα αν δεν προσέλθουν στα γκισέ. Από τα στοιχεία της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 προκύπτει πως από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν 390.000 εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης, σε πελάτες που χρωστούσαν περίπου 630 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις εντολές εκτελέστηκαν περίπου 150.000 για οφειλέτες με χρέη άνω των 550 ευρώ.
«Μπορούμε σήμερα να δώσουμε μέσα από τα σωματεία μας και τους φορείς μας μια πρώτη δυναμική απάντηση», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του και απαιτεί:
Με προκλητικό τρόπο και αναμασώντας χιλιοειπωμένα ψέματα, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός επιχείρησε να εξωραΐσει την ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο χώρο της Υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάνοντας λόγο για «πραγματικά στοιχεία», ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «έχουμε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών Υγείας (...) Η κριτική περί περικοπών που ασκήθηκε πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2018 - και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται και φέτος - είναι εντελώς αβάσιμη και παραπειστική. Δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει οριακή αλλά πολιτικά και λειτουργικά σημαντική αύξηση κάθε χρόνο».
Η πραγματικότητα που θέλει να κρύψει ο υπουργός είναι η εξής: Οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται το 2019 κατά 65 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στις μειώσεις κατά 363 εκατ. ευρώ το 2018. Μόνο σε 6 χρόνια (από το 2013 μέχρι και το 2019), το πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για τα νοσοκομεία ξεπερνά το 30%. Και όπως ομολόγησε ο υπουργός, «η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», δηλαδή από τις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την «κάλυψη» των ανασφάλιστων και δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους! Μόνο σε δύο χρόνια (2016 - 2017) περικόπηκαν 405 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.
Ο Ανδ. Ξανθός μίλησε επίσης για «αιμοδότηση του ΕΣΥ με πάνω από 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό, με 4.500 περίπου επικουρικούς εργαζόμενους, καθώς και με 4.000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ», ώστε να υπάρξει «σταδιακή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και αμείλικτη: Μέχρι τέλος του χρόνου πρόκειται να απολυθούν από τα δημόσια νοσοκομεία 500 επικουρικοί γιατροί που έχουν συμπληρώσει διετία. Μέχρι 31/1/2019 πρόκειται να απολυθούν άλλοι 600 γιατροί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ 380 γιατροί του ΕΣΥ συνταξιοδοτούνται τους επόμενους μήνες. Περίπου 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί κ.λπ.) πρόκειται να απολυθούν στα τέλη Μάη, ενώ ενδιάμεσα συνεχίζονται οι απολύσεις εργαζομένων με διάφορες συμβάσεις εργασίας (καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες κ.ά.). Τη στιγμή που τα νοσοκομεία αδειάζουν από προσωπικό, που οι ελλείψεις «χτυπάνε κόκκινο» και απειλούνται με λουκέτο κλινικές και τμήματα, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ διευρύνεται η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις γιατρών και νοσηλευτών.
«Αποδείξαμε ότι ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων και οι ανισότητες στην Υγεία δεν είναι αποδεκτές (...) Σήμερα οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, μπορούν πλέον με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να συνταγογραφούνται για τα φάρμακά τους, να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, να δέχονται εξειδικευμένη και ακριβή φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση», υποστήριξε ο Ανδ. Ξανθός. Ποια είναι η αλήθεια; Η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων έχει μετατεθεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Οι δωρεάν παροχές ισχύουν μόνο για ένα μικρό μέρος των ανασφάλιστων, με ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ το χρόνο. Οι υπόλοιποι πληρώνουν κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξολοκλήρου, όπως και οι ασφαλισμένοι. Η κάλυψη εξάλλου αφορά μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας, που σημαίνει ότι υποχρεώνονται σε μόνιμη ομηρία από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και για μια απλή εξέταση, αφού τα ραντεβού είναι μακροχρόνια, με κίνδυνο για την υγεία τους.
Τα «δείγματα γραφής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθούν την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, στηρίζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, υλοποιώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και το σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Ασθενείς και υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με το σημερινό χάλι στην Υγεία. Να μην ανεχτούν την κοροϊδία της κυβέρνησης, την πολιτική που συνθλίβει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να αγωνιστούν για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους.