ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν τα σχέδια για τουρκική βάση στην Κύπρο

Motion Team

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία εμμένει στα σχέδιά της για αναβάθμιση (και) της στρατιωτικής της παρουσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως βεβαιώνουν οι ετοιμασίες που προχωρά για τη δημιουργία βάσης του Πολεμικού της Ναυτικού (ΠΝ) στην Κύπρο. Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, η συμφωνία για τη δημιουργία της βάσης θα υπογραφεί μέσα στο 2019 και αφορά τμήμα της κατεχόμενης επαρχίας της Αμμοχώστου, συνολικής έκτασης 280 χιλιάδων εκταρίων.

Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχή κοντά στο χωριό Τρίκωμο (που σήμερα ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις), στην οποία μάλιστα στα μέσα Νοέμβρη έκανε επιτόπια έρευνα και Τούρκος αντιναύαρχος, που συναντήθηκε σχετικά και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αϊντινλίκ», στη σχεδιαζόμενη βάση αναμένεται να εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί φρεγάτες, υποβρύχια αλλά και αεροπλανοφόρα. Επίσης, υπολογίζεται ότι στις εγκαταστάσεις θα απασχολούνται συνολικά 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού ΠΝ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΠΝ υπέβαλε έκθεση στην τουρκική κυβέρνηση, αφού ολοκληρώθηκε ήδη και τεχνική εργασία μελέτης του χώρου, του κόστους κατασκευής, των αναγκών υπόγειας υποδομής και συνολικά των συνθηκών που πρέπει να πληρούνται.

Στο μεταξύ, νέα μηνύματα προς φίλους αλλά και αντιπάλους έστειλε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, δηλώνοντας ότι η Αγκυρα δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τα συμφέροντά της για τους υδρογονάνθρακες, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας σε συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, ο Οκτάι ανέφερε ότι «ιδιαίτερα δεν θα επιτρέψουμε βήματα που προσπαθούν να κάνουν εναντίον της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας, οι οποίοι είναι κακομαθημένοι από την ΕΕ (...) Σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητά μας και τις διπλωματικές μας προσπάθειες, δείχνουμε και τη στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας στην Ενέργεια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται οι εργασίες με πλοία όπως το ερευνητικό «Φατίχ» και το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», επαναλαμβάνοντας ότι σύντομα αναμένεται να μπει σε δράση και δεύτερο γεωτρύπανο.

Νέες επαφές για το Κυπριακό

Ειδικό βάρος για τη Μεσόγειο (και όχι μόνο) αποκτούν τα παζάρια για το Κυπριακό. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, και επανέρχονται διάφορες πλευρές και εκδοχές των σχεδίων διχοτόμησης του νησιού.

Μετά από προχτεσινή συνεδρίαση της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για ετοιμασία των "όρων αναφοράς" των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», ωστόσο πρόσθεσε ότι ο γγ του ΟΗΕ θέλει να υπάρξει ένα είδος προκαταρκτικής συμφωνίας πάνω στους «όρους αναφοράς», ώστε η νέα πρωτοβουλία να μην είναι «μια μάταιη άσκηση».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν εμπιστεύεται τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι είναι αποφασισμένο να εργαστεί για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γι' αυτό ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, δεν συμμετείχε στην προχτεσινή συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση δεν συμμετείχε ούτε ο Αλέκος Μαρκίδης, που διετέλεσε συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου, χαρακτηρίζοντας τη σύσκεψη «άσκηση δημοσίων σχέσεων χωρίς καμιά ουσία».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Και βουλγαρικές αντιδράσεις στα περί «μακεδονικής» γλώσσας του Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το «θερμόμετρο» των αλληλοτροφοδοτούμενων εθνικισμών και αλυτρωτισμών σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ αλλά και Βουλγαρία ανεβάζουν τα αλυτρωτικά σπέρματα που διατηρούνται ολοζώντανα στη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, η τελική ψήφιση της οποίας από το κοινοβούλιο της γείτονος αναμένεται στα μέσα Γενάρη.

Στο «χορό» αυτό που έχει ξεκινήσει, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ζ. Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, ήρθαν χτες να προστεθούν οι δηλώσεις του Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, Βούλγαρου υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης (ο οποίος είναι και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO - BND) πως η Σόφια δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αν στα Σκόπια επιμείνουν ότι η γλώσσα που μιλιέται στη χώρα είναι η «μακεδονική» και όχι η βουλγαρική. «Οι Μακεδόνες πρέπει να γίνουν καλοί Βούλγαροι», είπε χαρακτηριστικά ο Καρακατσάνοφ. Λίγο αργότερα, η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εκατερίνα Ζαχαρίεβα εξέφρασε «λύπη» για το γεγονός, όπως είπε, ότι «θα χρειαστούν χρόνια για να ανατραπεί η πλύση εγκεφάλου που έγινε κατά την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, οπότε ξέχασαν ότι είναι Βούλγαροι».

«Είναι δικαίωμά μου να λέω πως είμαι Μακεδόνας και μιλώ τη μακεδονική γλώσσα. Είναι ευρωπαϊκή αξία και περιμένω να γίνει αποδεκτή από όλους, όπως κι εγώ έτεινα το χέρι και αποδέχτηκα ότι μοιραζόμαστε κοινή Ιστορία», απάντησε ο Ζάεφ στους Βούλγαρους αξιωματούχους.

Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αναφορές του Ζ. Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας στη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα στην πόλη Στιπ.«Αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική γλώσσα», ανέφερε. Διέψευσε ότι κάποιες από τις δηλώσεις του περί «μακεδονικής» γλώσσας παραβιάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε άγνοια για το αν η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει παράρτημα με «πρόσθετες δεσμεύσεις».

Αντιδράσεις για τους δασμούς του Κοσσυφοπεδίου

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο Κοσσυφοπέδιο από την κυβέρνηση της Πρίστινας, η οποία προχώρησε σ' αυτήν την κίνηση ενθαρρυμένη από τη στάση των ΗΠΑ, που με διάφορους τρόπους αναζητούν την άμεση συμμετοχή τους στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Χτες, από το Παρίσι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε την κοσσοβάρικη κυβέρνηση να ανακαλέσει ή έστω να «παγώσει» τους δασμούς, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης «πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα για επιτυχία του διαλόγου με στόχο την ομαλοποίηση σχέσεων». Ο Γερμανός αξιωματούχος προέβλεψε ότι πιθανή «βελτίωση των σχέσεων» θα μπορούσε να επιταχύνει τις προσπάθειες Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου «και άλλων βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ». Και πρόσθεσε με νόημα: «Αντί το Βελιγράδι και η Πρίστινα να σκέφτονται την αλλαγή συνόρων, θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες στην επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας που θα καλύπτει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και θα καθιστά εφικτή μία συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων».

Τέλος, στο Σαράγεβο, επίσης χτες, αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν πως μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την ΕΕ την αναστολή συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στη συμφωνία CEFTA («Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης»), εκτιμώντας ότι παραβιάζεται με τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από συμβαλλόμενα μέλη, όπως η Σερβία και η Βοσνία. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα συζητήσουν το θέμα στις 17 Δεκέμβρη, συναντώντας στις Βρυξέλλες τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες εκτιμήσεις για επιβράδυνση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του «Reuters», δηλαδή χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις των οικονομολόγων (για 2%). Σύμφωνα με το «Reuters», η κρίση της τουρκικής λίρας και ο καλπάζων πληθωρισμός οδήγησαν στη χειρότερη οικονομική επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Η έρευνα του «Reuters» συνδέει την «απώλεια στο ρυθμό ανάπτυξης» με «επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων», ενώ προβλέπει νέα συρρίκνωση της ανάπτυξης και κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η πίεση στην τουρκική οικονομία μεγαλώνει και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ως προέκταση σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών και παζαριών, όπως π.χ. μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, κάλεσε τις ΗΠΑ να ενεργούν «σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία σε κάθε ζήτημα» και επανέφερε το θέμα της «συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας». Οπως είπε «θέλουμε να δούμε μια Αμερική που σέβεται την πάλη της Τουρκίας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενος στον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, που εξακολουθεί να ζει στις ΗΠΑ, αν και η Αγκυρα - που τον θεωρεί πρωτεργάτη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 - έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοσή του.

ΥΠΕΞ
«Ανησυχία» για τις περιουσίες ομογενών στην Αλβανία

«Εντονη ανησυχία» εκφράζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας «να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών».

«Η απόφαση αυτή», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ, «είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις. Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», προειδοποιεί, επισείοντας ως φόβητρο εμπόδια που μπορεί να βάλει η Αθήνα στην ευρωενωσιακή πορεία των Τιράνων.

Παραπέρα, καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταλήγει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, «επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ένταση επικράτησε το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Χειμάρρας, όταν οι υπηρεσίες της Αλβανίας έβαλαν μπουλντόζες σε ιδιοκτησίες που έχουν απαλλοτριωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση

Την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Δήμου Πειραιά διοργανώνει στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι Ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας μας». Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, μέλος ΚΕΘΑ (Κίνηση για την Εθνική Αμυνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ