ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ξεκινά αύριο με βαριά και επικίνδυνη για το λαό ατζέντα

Αναβάθμιση της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ «σε όλα τα επίπεδα» προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Μετά την περσινή συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, ένα νέο ορόσημο εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ αποτελεί ο «Στρατηγικός Διάλογος» που ξεκινά αύριο

Associated Press

Μετά την περσινή συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, ένα νέο ορόσημο εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ αποτελεί ο «Στρατηγικός Διάλογος» που ξεκινά αύριο
Με γεμάτη ατζέντα εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο πρώτος «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, ορόσημο της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ενώ η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα το διήμερο 13 και 14 Δεκέμβρη.

Την ελληνική αποστολή θα στελεχώσουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Eυ. Αποστολάκης, γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον «φορέα εξωστρέφειας» «Enterprise Greece».

Οι εργασίες του «Στρατηγικού Διαλόγου» θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί, ενώ το απόγευμα θα υπογραφεί κοινή δήλωση και ακολούθως ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο. Θα προηγηθεί, το πρωί της ίδιας μέρας, συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον.

Την επομένη, Παρασκευή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με «φορείς της επιχειρηματικότητας», με αντικείμενο συζήτησης «την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ, το οποίο προσθέτει:

«Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεσμοθετεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών επί μιας ιδιαίτερα διευρυμένης θεματολογίας. Αντανακλά δε τη δυναμική παρουσία της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Σημειωτέον, κατά το πρώτο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σήμερα Τετάρτη, ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζ. Χ. Λουτ, καθώς και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μ. Νίμιτς.

Η ατζέντα του «διαλόγου»

Θεματικές του «Στρατηγικού Διαλόγου» ορίζονται επισήμως οι εξής: «Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα «άμυνας και ασφάλειας», στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων η παραπέρα αναβάθμιση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας, η αξιοποίηση από τους Αμερικανούς και άλλων βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, η ανάληψη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα ακόμα πιο ενεργού ρόλου σε ολοένα και πιο εκτεταμένες ζώνες περιπολιών και αστυνόμευσης κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων, η στενότερη συνεργασία στην «πολιτική της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας».

Θα συζητηθούν επίσης τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ενέργεια, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ρόλο «κόμβου» και αντίστοιχα «μαγνήτη» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς και η συστηματική προσπάθεια των ΗΠΑ να βάλουν στο χέρι στρατηγικές υποδομές, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξοβελίζοντας ανταγωνιστές τους.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ατζέντα, ο «Στρατηγικός Διάλογος» αναμένεται να πάει πολλά βήματα παραπέρα τις αποστολές που αναλαμβάνει για λογαριασμό της αστικής τάξης η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, και ενώ μπροστά βρίσκεται το ζήτημα της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, που θεωρείται «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες ανάλογες διευθετήσεις στην περιοχή, όπως με την Αλβανία κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού και σε ό,τι αφορά την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς επαφές αναμένεται να σηματοδοτήσουν την «αναβάθμιση» των πολυδιαφημισμένων «τριμερών» σχημάτων συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση με Ισραήλ - Κύπρο και Κύπρο - Αίγυπτο (χώρες που δεν αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά και άλλα καπιταλιστικά κράτη της Μέσης Ανατολής, σε μια «δομή» με μονιμότερα χαρακτηριστικά, πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά «πρότυπα».

Αλλωστε, κατά το κυβερνητικό πρόγραμμα, αμέσως μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» στην Ουάσιγκτον και λίγο μόλις καιρό μετά την υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, επιταχύνεται η επιχείρηση «αναβάθμισης» των σχημάτων αυτών, με την επίσημη πλέον συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ στις 20 Δεκέμβρη.

Εμπλοκή «στο σύνολο των διακρατικών σχέσεων»

Ως προς τα παραπάνω, άλλωστε, χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε χτες στα «Νέα» ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς τι προσδοκά η κυβέρνηση από αυτήν την «επίσκεψη» στις ΗΠΑ, απάντησε: «Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας. Επιδιώκουμε την εμβάθυνση και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας, στο πλαίσιο ισότιμων σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού, με κοινό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Δίνοντας το υπόβαθρο τέτοιων διαβουλεύσεων, πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ καλούν σε "στρατηγικό διάλογο" λίγες χώρες, σημαντικές για τη διεθνή σταθερότητα. Η ποιότητα όμως, το βάθος και η έκταση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι πρωτόγνωρα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Η βασική διαφορά ανάμεσα στον "στρατηγικό διάλογο" και μία Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή είναι ότι ο πρώτος δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικά θέματα, αλλά εκτείνεται στο σύνολο των διακρατικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα, την άμυνα και την ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικονομική διάστασή του. Θα συζητήσουμε για Ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, με έμφαση στην καινοτομία και στις τεχνολογίες αιχμής».

Συνέχισε λέγοντας ότι στους Πομπέο και Μπόλτον θα «αναδείξει» «το ρόλο της χώρας μας ως παρόχου ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Ανέφερε δε ως παραδείγματα γι' αυτό τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα προαναφερόμενα σχήματα συνεργασίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντεργατικά μέτρα και καταστολή διαψεύδουν τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ

Την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί διαρκούς ειρήνης και ευημερίας, τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και που η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με βάναυση καταστολή, όπως στη Γαλλία, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» του Δεκέμβρη. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η διάψευση κάθε διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διαρκή ειρήνη και ευημερία είναι παταγώδης.

Κάθε βήμα ενοποίησης φέρνει φυγόκεντρες τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση αντιδραστικοποίηση, κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Brexit, Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που η ίδια δημιουργεί με επεμβάσεις της, ανταγωνισμοί εντός της αλλά και με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, στρατιωτικοποίηση, ανάκαμψη που επιβραδύνεται προϊδεάζοντας για νέα κρίση, τη συνταράσσουν.

Ο ελπιδοφόρος "αναμορφωτής" της Μακρόν, για να διασωθεί από τη λαϊκή αγανάκτηση, μοιράζει βάρβαρη καταστολή και κάποιες παραχωρήσεις με τη μεζούρα, όσες επιτρέπει το κεφάλαιο.

Ο φίλος του Τσίπρας και άλλοι κοροϊδεύουν ότι η Ενωση μπορεί να αλλάξει. Παριστάνουν το "προοδευτικό" ανάχωμα στη συντήρηση και την ακροδεξιά, που οι ίδιοι εκτρέφουν με την αντιλαϊκή πολιτική τους σαν "συγκοινωνούντα δοχεία".

Η λαϊκή αγανάκτηση να βρει τον δικό της δρόμο, έξω από παγίδες εγκλωβισμού στην ίδια πολιτική με άλλο μανδύα. Με ρήξη και ανατροπή. Με ενίσχυση παντού, και στις ευρωεκλογές, των μοναδικών εγγυητών αυτού του δρόμου: Των κομμουνιστών».

Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα εστιάσει στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, την ενιαία αγορά, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις. Οι «27» θα συζητήσουν επίσης για το Brexit την Πέμπτη και για την Ευρωζώνη την Παρασκευή.

Κατά την έναρξη της συνόδου, o Σεμπάστιαν Κουρτς, ως εκπρόσωπος της αυστριακής Προεδρίας, θα προβεί σε επισκόπηση της προόδου στην υλοποίηση προγενέστερων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 με βάση έκθεση προόδου της Προεδρίας του Συμβουλίου. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων που εξέδωσε τον Μάρτη του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών «για μια ενιαία αγορά σε πλήρη λειτουργία». Ακόμα, θα εξετάσει την εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεών του για το Μεταναστευτικό, θα συζητήσει για τις προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φλεβάρη 2019 και ενδέχεται να ασχοληθεί και με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την Πέμπτη, οι «27» θα συζητήσουν το Brexit. «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της λύσης ασφαλείας, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς μπορεί να διευκολυνθεί η επικύρωση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης την προετοιμασία μας για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας», δήλωσε σχετικά ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με βάση έκθεση του Eurogroup. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να δοθούν κατευθύνσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα για τη λεγόμενη «εμβάθυνση» της ΟΝΕ.

Τραυματισμός σε πυραυλάκατο

Οπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πυρών επιφανείας στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, παρουσιάστηκε ανωμαλία οπλισμού στην πυραυλάκατο «Τρουπάκης», με αποτέλεσμα την απώλεια της κάννης πυροβόλου. Εξ αυτού προκλήθηκε «ελαφρύς τραυματισμός» ενός μέλους του πληρώματος. Το πλοίο επανέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για περαιτέρω διερεύνηση του συμβάντος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ