ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές για υψηλούς δασμούς κατά της Κίνας

Ενώ η Λαγκάρντ προβλέπει εποχή «νέας οργής» λόγω ανισοτήτων μέχρι το 2040

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ασίγαστες παραμένουν οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας, παρά τη λεγόμενη «εκεχειρία» 90 ημερών που συμφώνησαν στο περιθώριο του G20 στην Αργεντινή πριν λίγες μέρες. Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την απειλή επιβολής υψηλών δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, εάν το Πεκίνο δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να κλείσει «αληθινή συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών. «Είτε θα κλείσουμε μια αληθινή συμφωνία με την Κίνα, ή δεν θα κλείσουμε καμία συμφωνία - και στο σημείο αυτό θα χρεώσουμε μεγάλους δασμούς εναντίον κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter. Αυτό προκάλεσε νέα «βουτιά» σε διεθνή χρηματιστήρια. Μπροστά στις γνωστές απειλές Τραμπ, η Κίνα προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτύχει διευθέτηση της διένεξης με τις ΗΠΑ. Σε λακωνική ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εμπορίου επισημαίνεται πως το Πεκίνο θα αναλάβει δράση «άμεσα» για την εφαρμογή «συγκεκριμένων μέτρων» που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να κλειστεί συμφωνία για «οδικό χάρτη» εντός 90 ημερών. Χαρακτήρισε τις διμερείς επαφές «πολύ επιτυχείς».

«Εποχή νέας οργής» προβλέπει η Λαγκάρντ

Το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία που εκφώνησε σε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, απηύθυνε έκκληση για την ανανέωση της διεθνούς συνεργασίας για να ...σωθεί ο καπιταλισμός. Διαφορετικά, είπε, «έρχεται μια νέα εποχή της οργής κατά την οποία οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες του 19ου αιώνα» και πρόσθεσε ότι μέχρι το 2040 «οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της χρυσής εποχής του καπιταλισμού και θα έρθουν αντιμέτωπα γιγαντιαία τεχνολογικά μονοπώλια με αδύναμα κράτη, οι προνομιούχες κατηγορίες του πληθυσμού θα μπορούν να ζουν έως τα 120, ενώ εκατομμύρια άλλοι θα υπομένουν τη φτώχεια».

Πρότεινε να υπάρξει «ανανεωμένη πολυμερής συνεργασία», που θα εγγυάται τάχα ότι «τα οικονομικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης θα τα μοιράζονται όλοι και όχι μόνο ορισμένοι». Ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μέσω του συστήματος εμπορικών ανταλλαγών, με την «εξάλειψη των επιδοτήσεων που προκαλούν στρεβλώσεις» και την «προστασία» των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αυξάνονται οι αντιπαραθέσεις και η αβεβαιότητα

Από τη συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
Από τη συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι ενδοαστικές κόντρες, οι δυσκολίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, ενόψει της προβλεπόμενης διαδικασίας για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι διαξιφισμοί μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Brexit ξεπέρασαν (για μία ακόμη φορά) τις «λεπτές διαφορές» Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών, εξασθενώντας περαιτέρω τη στήριξη στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι. Είναι χαρακτηριστικό πως τροπολογία που κατέθεσε ο Ντόμινικ Γκριβ, του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με στόχο να έχει η Βουλή αυξημένο λόγο και ρόλο σε πιθανές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν από μία πιθανή απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας που έκανε η Μέι με την ΕΕ, ψηφίστηκε προχτές βράδυ από άλλους 24 Συντηρητικούς και πολλούς Εργατικούς βουλευτές. Η διάταξη που εισήχθη από τον εν λόγω βουλευτή δίνει πλέον στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί και να κατευθύνουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, βγάζοντας, ενδεχομένως, από το τραπέζι την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα, παρουσιάστηκε η 43σέλιδη νομική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, την οποία έκρυβε για μήνες η κυβέρνηση. Ο Κοξ επισημαίνει μεταξύ πολλών άλλων πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εγκαταλείψει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ (και τη σχετική φόρμουλα που συμφωνήθηκε ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας), διαβλέποντας την πιθανότητα να εγκλωβιστεί η Βρετανία επ' αόριστον σε «διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι οι βουλευτές (μεταξύ των οποίων ο Συντηρητικός, πρώην υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον) που επιθυμούν να επιστρέψει η Μέι στις Βρυξέλλες για να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, πιέζοντας για αξιοποίηση της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 13 Δεκέμβρη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκέμβρη. Αλλοι (όπως αυτοί από το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα SNP) κατηγόρησαν την Μέι ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο αποσιωπώντας την πλήρη έκθεση του γενικού εισαγγελέα για το Brexit. Δεν έλειψαν και αυτοί, όπως ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου και φανατικός υποστηρικτής του Brexit, Λίαμ Φοξ, που εκτίμησε πως «είναι πλέον πιθανόν να μην συμβεί το Brexit», βλέποντας «πραγματικό κίνδυνο το κοινοβούλιο να υφαρπάξει το Brexit από τον βρετανικό λαό».

Θέση στο σκηνικό οξυμένης ενδοαστικής κόντρας πήρε χτες και ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, λέγοντας πως ενώ δεν είναι άμεσα προτιμητέο ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, εντούτοις «μπορεί να χρειαστεί».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, που ανέβασε από 20% σε 40% τις πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει καν από την ΕΕ και 10% πιθανότητες να γίνει Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ευρύτερη κόντρα με φόντο Μαύρη Θάλασσα και «Nord Stream 2»

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, με φόντο την ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι ΗΠΑ και η Ουκρανία «προτείνουν» καθημερινά το μπλοκάρισμα της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» από χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Οι ΗΠΑ θίγονται από τον υπό κατασκευή αγωγό που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη. Το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία, αλλά και σε χώρες της ΕΕ που επιδιώκουν ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία.

«Το περιστατικό στον πορθμό του Κερτς θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους τους Ευρωπαίους γιατί η κατασκευή του "Nord Stream 2" είναι πολύ κακή ιδέα», γιατί «αδυνατίζει την αναχαίτιση της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας», φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ζήτημα του «Nord Stream 2» τίθεται με κάθε ευκαιρία στους Γερμανούς. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διακρίνει ορισμένες ενδείξεις σε πρόσφατες συνομιλίες με Γερμανούς αξιωματούχους «ότι έχουν λάβει το μήνυμα πιο καθαρά μετά το περιστατικό στο Κερτς. Είναι πιο δύσκολο γι' αυτούς τώρα να ισχυριστούν ότι πρόκειται για ένα έργο με αποκλειστικά οικονομική σημασία», είπε.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή να επιβάλουν νέες. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μίλησαν για νέες κυρώσεις ή για την ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αξιόλογη ιδέα, θα την εξετάσουμε», είπε και κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ως μια πράξη «καλής θέλησης».

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαπραγματεύσεις για οικονομική στήριξη

Συναντήθηκαν χτες ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νικολά Μαδούρο

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τις προσπάθειες αλλαγής της πολιτικής κατάστασης στη Βενεζουέλα «μέσω της τρομοκράτησής της» καταδίκασε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολά Μαδούρο, στη Μόσχα, αναφερόμενος σε αντιθέσεις εντός και εκτός της Βενεζουέλας. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως στη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί πιθανή οικονομική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειές σας για επίτευξη μιας κοινής βάσης στην κοινωνία και για διευθέτηση των σχέσεων με την αντιπολίτευση», είπε ο Πούτιν, καταδικάζοντας «οποιεσδήποτε κινήσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία και κάθε απόπειρα αλλαγής της κατάστασης με τη χρήση βίας». Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συνολικά την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και την προώθηση των διμερών σχέσεων.

Ο Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε την κατάρτιση ενός «ολοκληρωμένου οικονομικού προγράμματος, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας - Βενεζουέλας».

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει από το 2005 έως τώρα 260 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας (ρωσικοί κολοσσοί επιχειρούν στο Δέλτα του Ορινόκο), στα ορυχεία, στις υποδομές, στις μηχανοκατασκευές, στη φαρμακοβιομηχανία, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή. Το συνολικό διμερές εμπόριο έφτασε το 2018 τα 79 δισ. δολάρια.

ΣΥΡΙΑ
«Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» θέλουν οι ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, πρότεινε σε συνέντευξη Τύπου τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από το συριακό έδαφος με πρότυπο εκείνες που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο βόρειο Ιράκ τη δεκαετία του '90 ώστε να δρομολογήσουν τη δημιουργία αυτόνομου Κουρδιστάν.

«Αυτό μπορεί να γίνει», σημείωσε μετά τη συνάντηση που είχε στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, «από κοινή δύναμη του ΟΗΕ». Ο ίδιος αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ προωθούν ήδη αυτό το σχέδιο στους κόλπους της λεγόμενης «Μικρής Ομάδας για τη Συρία», στην οποία συμμετέχουν οι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτος. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να περιοριστεί η επιρροή που έχει πετύχει ειδικά η Ρωσία. Βέβαια, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ