Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ευρύτερη κόντρα με φόντο Μαύρη Θάλασσα και «Nord Stream 2»

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, με φόντο την ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι ΗΠΑ και η Ουκρανία «προτείνουν» καθημερινά το μπλοκάρισμα της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» από χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Οι ΗΠΑ θίγονται από τον υπό κατασκευή αγωγό που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη. Το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία, αλλά και σε χώρες της ΕΕ που επιδιώκουν ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία.

«Το περιστατικό στον πορθμό του Κερτς θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους τους Ευρωπαίους γιατί η κατασκευή του "Nord Stream 2" είναι πολύ κακή ιδέα», γιατί «αδυνατίζει την αναχαίτιση της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας», φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ζήτημα του «Nord Stream 2» τίθεται με κάθε ευκαιρία στους Γερμανούς. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διακρίνει ορισμένες ενδείξεις σε πρόσφατες συνομιλίες με Γερμανούς αξιωματούχους «ότι έχουν λάβει το μήνυμα πιο καθαρά μετά το περιστατικό στο Κερτς. Είναι πιο δύσκολο γι' αυτούς τώρα να ισχυριστούν ότι πρόκειται για ένα έργο με αποκλειστικά οικονομική σημασία», είπε.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή να επιβάλουν νέες. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μίλησαν για νέες κυρώσεις ή για την ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αξιόλογη ιδέα, θα την εξετάσουμε», είπε και κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ως μια πράξη «καλής θέλησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ