ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΛΑ = Κίνδυνος - Θάνατος

Δεκάδες τολμηροί κάτοικοι του Θριάσιου αναρριχήθηκαν στον ανισόπεδο κόμβο της Μάνδρας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και κρέμασαν το τεράστιο πανό (εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων!)
Δεκάδες τολμηροί κάτοικοι του Θριάσιου αναρριχήθηκαν στον ανισόπεδο κόμβο της Μάνδρας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και κρέμασαν το τεράστιο πανό (εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων!)
Με μια εντυπωσιακή ενέργεια που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι κάτοικοι του Θριάσιου απέδειξαν ότι με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των νέων επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, για τις οποίες δίνει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, στις 7 το απόγευμα δεκάδες τολμηροί κάτοικοι του θριάσιου αναρριχήθηκαν στον ανισόπεδο κόμβο της Μάνδρας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και κρέμασαν ένα τεράστιο πανό (εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων!) που έγραφε τη λέξη ΚΙΝΔΥΝΟΣ με κόκκινα γράμματα και από κάτω το σύνθημα: Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Να σημειώσουμε ότι η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, όταν το πανό φώτιζαν δεκάδες δάδες που άναψαν και κρατούσαν στα χέρια τους εκατοντάδες κάτοικοι του Θριασίου, θέλοντας να καταδείξουν με τον τρόπο αυτό ότι η φλόγα του αγώνα τους δε θα σβήσει μέχρι να δικαιωθούν και να αποσυρθούν τα καταστροφικά σχέδια γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής θα συνεχιστεί και ολόκληρο το Μάη, ενώ αυτές πρόκειται να κορυφωθούν από την 1 ως τις 5 του Ιούνη με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος. Το ακριβές πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο Δημαρχείο Ελευσίνας. Στη σύσκεψη αυτή θα πάρουν μέρος σύσσωμα τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια της περιοχής, καθώς και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι.

ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση της υγείας

Περιοδεία αντιπροσωπείας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο

Κάλεσμα αγώνα για να μη μετατραπεί η υγεία σε εμπόρευμα, απηύθυνε αντιπροσωπεία της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όπου περιόδευσε.

Η αντιπροσωπεία, μ' επικεφαλής τον Β. Μπούτα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας Γ. Παπανικολάου και τη διοίκηση του Σωματείου, ενώ συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος επισήμαναν ότι η κυβέρνηση με τη συγκρότηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας επιχειρεί καίριο χτύπημα στην οργάνωση ενός ενιαίου συστήματος υγείας, βελτίωσε τις δυνατότητές της να προωθήσει την πολιτική της εμπορευματοποίησης, άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών του υπάρχοντος συστήματος υγείας. Με το σύστημα αυτό, υπογράμμισαν, καταργεί, συγχωνεύει ή μετατρέπει τμήματα, κλινικές ή νοσοκομεία, με κριτήρια όχι τις πραγματικές ανάγκες του λαού, αλλά με βάση το κέρδος του ιδιώτη. Ταυτόχρονα άλλαξε το νομικό καθεστώς των δημόσιων νοσοκομείων και από κοινωνικές υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα, μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, ενώ ήδη δημόσια νοσοκομεία άρχισαν να δημιουργούν θέσεις ανάλογα με το «βαλάντιο» των ασθενών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κάλεσε το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου ν' αγωνιστούν, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς, για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας, με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και την εργοδοσία, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για την υγεία, θα παρέχει, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλο το λαό, χωρίς αποκλεισμούς, θα είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη των ασθενειών και να συνδέει οργανικά όλες τις βαθμίδες υγείας. Τους κάλεσε, επίσης, να διεκδικήσουν την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, με ικανοποιητικούς μισθούς, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση και τη λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου και κρατικής βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας.

ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλλο ανανέωση και άλλο αναπαλαίωση

Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή τον τρόπο που παρουσίασε η «Αυγή» τη συγκρότηση του προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αυγή" (26/4/2001), απηχώντας και τις απόψεις του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί, ανακαλύπτει υπό μορφή ξαναζεσταμένης σούπας, συνεργασία ΚΚΕ - Δεξιάς, με αφορμή τη συγκρότηση προεδρείου στην ΕΙΝΑΠ. Κατ' αρχήν θα θέλαμε να βοηθήσουμε στους πλουραλιστικούς και αντικειμενικούς προσανατολισμούς της "Αυγής" και του Συνασπισμού, υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφορίες έγιναν από συνδικαλιστικές παρατάξεις, που έχουν πολιτικές αναφορές μεν, δεν ψηφίζουν δε.

Να υπενθυμίσουμε ότι το προεδρείο ψηφίστηκε από τέσσερις παρατάξεις, γεγονός που κρύβει η "Αυγή", παραποιώντας την πραγματικότητα. Το γεγονός ότι το γνωρίζει, αλλά δεν το καταγράφει ως γεγονός έχει και τη διάσταση της κουτοπονηριάς, αλλά και της πολιτικής προβοκάτσιας. Πρέπει όμως να απαντήσει η "Αυγή" και ο Συνασπισμός: Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Το προεδρείο ή η κατεύθυνση που πρέπει να έχει αυτό το σωματείο, ιδιαίτερα σήμερα που οι συντηρητικές δεξιές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν μπει για τα καλά και στο χώρο της υγείας -πρόνοιας; Οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στην «ανανεωτική Αριστερά» - βλέπε Συνασπισμός - δεν προκάλεσαν στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ το προηγούμενο διάστημα, όταν μάλιστα ήταν σε εξέλιξη η οργάνωση των κινητοποιήσεων κόντρα στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας από την κυβέρνηση; Υπήρχε καλύτερη πάσα και βοήθεια προς το υπουργείο και τα σχέδιά του απ' αυτή τη στάση τους;

Γνωρίζει η "Αυγή" και ο Συνασπισμός ότι αυτή η... παροχή υπηρεσιών "ανταμείφτηκε" από την κυβέρνηση με το διορισμό στελεχών τους - Κοντολέων Παναγιώτης και Παντελής Παναγιώτης - στη Διοίκηση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής ως αναπληρωματικών των διορισμένων τακτικών μελών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ;

Αυτός είναι ο ρόλος τους. Αναπληρωματικοί ως συμπληρωματική πολιτική δύναμη των νεοφιλελεύθερων επιλογών του ΠΑΣΟΚ. Ρόλο που η ηγεσία του ΣΥΝ, με μαζικό προπαγανδιστή την "Αυγή", με το αζημίωτο, έχουν αναλάβει να παίξουν. Ο πραγματικός ανανεωτής ανανεώνει τα αιτήματά του, διεκδικεί λύσεις σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, έχει ταξική αναφορά στο λόγο του και στις πράξεις του. Εκεί κρινόμαστε όλοι.

Φίλοι της "Αυγής" και του Συνασπισμού. Αλλο η ανανέωση και άλλο η αναπαλαίωση».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Χρεώνει τους κάδους στους δημότες!

Ακολουθώντας την πολιτική της αντιλαϊκής διπλής φορολογίας που μετατρέπει τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, ο Δήμος Κατερίνης άρχισε πρόσφατα να χρεώνει την προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων υποχρεωτικά στους δημότες!

Οι δημότες πληρώνουν ήδη ανταποδοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και, όπως είναι φυσικό, έχουν την απαίτηση να τους παρέχονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες στον τομέα καθαριότητας. Η νέα αυτή απόφαση της δημοτικής αρχής πλήττει ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι με την τακτική του αυτή ο Δήμος Κατερίνης προωθεί το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης που ανοίγει το δρόμο για τη μετεξέλιξη των δήμων σε ιδιωτική επιχείρηση και ζητά την ανάκληση του μέτρου και την προμήθεια νέων κάδων, εφόσον χρειάζονται, δωρεάν όπως γίνεται σε πολλούς δήμους της χώρας.

Πανελλαδική σύσκεψη των φαρμακοποιών

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» οργανώνει Πανελλαδική Σύσκεψη την προσεχή Κυριακή (29/4/2001) στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), ώρα 10 πμ. Θέματα της σύσκεψης θα είναι το ασφαλιστικό, οι τελευταίες εξελίξεις στο φάρμακο και θέματα υγείας.

Αποχή δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη

Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων από τους δικηγόρους της Αθήνας παίρνουν οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη αποχή στις 3 και 4 του Μάη. Παράλληλα, στην αυριανή Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης Γ. Ιγνατιάδης, έχει εξουσιοδοτηθεί από το σύλλογό του να προτείνει αποχή διαρκείας. Να υπενθυμίσουμε ότι για τις 3 του Μάη έχουν εξαγγείλει 24ωρη αποχή και οι δικηγόροι της Αθήνας. Τα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους είναι το ασφαλιστικό, η λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι υποχρεώσεις της πολιτείας στο Ταμείο Νομικών (χρωστάει περίπου 70 δισ. δραχμές), η αύξηση του κατώτατου ορίου υποχρεωτικής συμμετοχής των δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων κλπ.

Οικονομική αυτοτέλεια των δικαστηρίων ζητάει ο Ματθίας

Την οικονομική αυτοτέλεια των δικαστηρίων, στα πρότυπα λειτουργίας των πανεπιστημίων, της Ακαδημίας Αθηνών, της Βουλής, καθώς και άλλων ανεξάρτητων διοικητικών φορέων (όπως η Εθνική Σχολή Δικαστών κλπ.), προτείνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας.

Για το θέμα αυτό, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός απέστειλε έγγραφο προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κ.κ. Γ. Παπαντωνίου και Μ. Σταθόπουλο. Ο Στ. Ματθίας, επικαλούμενος τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, ισχυρίζεται ότι το σύστημα της οικονομικής αυτοτέλειας των δικαστηρίων δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ανάγκες των δικαστηρίων, ενώ δε θα επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, προτείνει τα σχετικά κονδύλια να τα διαχειρίζονται οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων με συνευθύνη του εκάστοτε αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προϊστάμενου της επιθεώρησης των δικαστηρίων, ύστερα από προληπτικό έλεγχο παρέδρου του Ελεγκτικού Δικαστηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ