Προβλέπει γενικευμένο φακέλωμα για όλους όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, θεωρώντας τους εν δυνάμει ύποπτους!
Ο λόγος για την Οδηγία 2016/681 της ΕΕ για τις «υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών». Η Οδηγία αυτή προβλέπει το ολοκληρωτικό φακέλωμα των επιβατών που μετακινούνται με αεροπλάνο, ακόμα και αν αυτοί είναι παιδιά, δηλαδή τη διατήρηση του Μητρώου Ονόματος Επιβατών (PNR), όπου καταγράφονται 19 δεδομένα για κάθε επιβάτη ακόμα και για τα αντικείμενα των αποσκευών του, τα οποία θα διαχειρίζονται οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών αλλά και των τρίτων χωρών, για 5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπεύθυνος φορέας για την τήρηση και διαχείριση των στοιχείων αυτών είναι η ΕΛΑΣ.
Παραπάνω από αποκαλυπτικά είναι όσα καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση. Το PNR, αναφέρεται, χρησιμοποιείται «για την εκτίμηση κινδύνου των επιβατών και ταυτοποίηση των αγνώστων προσώπων για τα οποία δεν υπήρχε προς το παρόν καμία υποψία, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις αρχές επιβολής του νόμου».
Η ΝΔ, υπερψηφίζοντας, καλωσόρισε την Οδηγία, την οποία χαρακτήρισε «αναγκαία για την προστασία των πολιτών». Υπερψήφισαν επίσης το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Μάλιστα, η τελευταία προέτρεψε για ακόμα πιο σκληρά μέτρα, επιδιδόμενη σε ένα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά ζήτησε να αποσυρθεί ως επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, «στο όνομα της "προστασίας από την τρομοκρατία", η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που το ψήφισαν αποδέχονται το γενικευμένο φακέλωμα όλων όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο». Σημείωσε ότι πρακτικά η Οδηγία νομιμοποιεί αυτό που ήδη γινόταν de facto, ώστε «το φακέλωμα να είναι πλήρως και νομικά κατοχυρωμένο».
«Είναι εκπληκτικό», τόνισε, «πόσο παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών», καθώς ζητείται καταγραφή όχι μόνο του περιεχομένου των αποσκευών, αλλά ακόμα και των διατροφικών συνηθειών των επιβατών.
Υπογράμμισε ότι με βάση τα άρθρα της Οδηγίας όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι, όπως επιβεβαίωσε και η τοποθέτηση που είχε κάνει κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε σημειώσει πως «εγώ, αν ταξιδέψω από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, θεωρούμαι εν δυνάμει ύποπτος» και πως «το PNR τώρα αφορά αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, αλλά αργότερα, αν αυτό κριθεί μη επαρκές, μπορεί να αφορά και αυτούς που ταξιδεύουν με πλοίο και αργότερα με λεωφορείο ή τρένο κ.ο.κ.».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέδειξε το μέγεθος της υποκρισίας, καθώς «είναι γνωστό ότι την ισλαμική τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις - Ταλιμπάν, "Αλ Κάιντα", ISIS - την εξέθρεψαν, χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και συνεχίζουν να το κάνουν, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που είναι και οι σύμμαχοί σας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «γιγαντώνεται ένα δίκτυο καταστολής στην ΕΕ σε βάρος των λαών», με την Οδηγία και συνολικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να έχουν ως στόχο τον περιορισμό «των λαϊκών και συνολικά των δικαιωμάτων του λαού, που τα μονοπώλια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τα αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο». Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου «αναρωτήθηκαν» «γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία, η οποία προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών», σημείωσε ότι «το ερώτημα δεν είναι γιατί το ΚΚΕ την καταψηφίζει αλλά γιατί η σημερινή κυβέρνηση εισηγείται τη συγκεκριμένη Οδηγία, όταν οι ευρωβουλευτές της στις 14 Απρίλη του 2016 την είχαν καταψηφίσει. Αυτό είναι ένα ερώτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μας το απαντήσει».
Τα άρθρα 86 περί ευθύνης υπουργών και 62 που αφορά τη βουλευτική ασυλία, είναι τα πρώτα που εξέτασε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, την περασμένη Τρίτη η πρώτη και χτες έως το μεσημέρι η δεύτερη. Από χτες το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτηση επί του άρθρου 3 που αφορά τη σχέση κράτους - Εκκλησίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη σημερινή συνεδρίαση.
Οσον αφορά τα άρθρα 86 και 62, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός εισηγητής Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνο για κατάργηση της ασφυκτικής αποσβεστικής προθεσμίας, η οποία ορίζει ότι ποινική δίωξη σε βάρος υπουργού δεν μπορεί να ασκηθεί μετά το πέρας της δεύτερης συνόδου της βουλευτικής περιόδου που ακολουθεί την τέλεση του αδικήματος και αυτή ανάλογα με το αδίκημα που έχει διαπραχθεί. Οσον αφορά το άρθρο 62, σχετικά με τη βουλευτική ασυλία, η κυβερνητική πρόταση κάνει λόγο για άρση ασυλίας για τις περιπτώσεις αδικημάτων που δεν σχετίζονται άμεσα με τα καθήκοντα των βουλευτών.
Πανομοιότυπες ήταν οι προτάσεις ως προς αυτά τα άρθρα και της ΝΔ, ενώ για το άρθρο 62 το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο ίδιος ο βουλευτής να προτείνει την «κάλυψή του και την εφαρμογή του ακαταδίωκτου».
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι υπερώριμο αίτημα η ριζική αλλαγή του άρθρου 86», η πρόταση ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ «απέχει ακόμη από το αίτημα που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια, απ' αυτό που λέγατε και εσείς και είχατε κάνει σημαία, ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχει ανισότιμη μεταχείριση ανάμεσα σ' έναν υπουργό, σ' έναν πρώην υπουργό και σ' έναν απλό πολίτη σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση».
Οπως τόνισε, η ανισότιμη μεταχείριση, πέρα από την απαράδεκτη αποσβεστική προθεσμία, «στηρίζεται και σ' έναν ακόμη βασικό πυλώνα. Στο ρόλο της Βουλής που έχει αρμοδιότητα δικαιοδοτική, δηλαδή δικαστική, να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, να ασκεί την ποινική δίωξη, ακόμη και να ανακαλεί την ποινική δίωξη» και αυτό «παραμένει και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση της ΝΔ και άλλων κομμάτων».
Τόνισε ότι το άρθρο 86 «πρέπει να φύγει ή να αλλάξει ριζικά, γιατί οδηγεί στη συγκάλυψη», διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί την αποπροσανατολιστική θεωρία που αναπτύχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ειδικά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, ότι για αυτήν και τη χρεοκοπία του λαού φταίνε τα σκάνδαλα και η διαφθορά «και όχι ένα ολόκληρο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, που έχει στο DNA του τις κρίσεις, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τα σκάνδαλα».
Πρόσθεσε ακόμη πως αν πράγματι ενδιαφέρουν τα κόμματα αυτά τα σκάνδαλα, πρέπει να αναθεωρήσουν το άρθρο 107 του Συντάγματος, που ισχύει εδώ και δεκαετίες και κατοχυρώνει τα ειδικά προνόμια για το εφοπλιστικό και το ξένο κεφάλαιο.
Για το άρθρο 62 σημείωσε ότι τόσο οι προτάσεις που γίνονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλίας για τις περιπτώσεις αδικημάτων που δεν σχετίζονται άμεσα με τα καθήκοντα των βουλευτών, όσο και οι προτάσεις άλλων κομμάτων δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών. «Θεωρούμε, ανέφερε, ότι δεν χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 62, τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτή προτείνεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».
Τον λόγο πήρε και ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, που επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ σχετικά με τα δυο αυτά άρθρα, ενώ υπογράμμισε ότι με προσεκτική εξέταση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων «διαπιστώνεται ότι αυτές είτε κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση είτε είναι επιδερμικές ή ελλιπείς», οδηγώντας «στην αθώωση του σάπιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε» και λειτουργώντας ως μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τίτλο «Θεματικός Τουρισμός - ειδικές μορφές τουρισμού - ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να ικανοποιήσει και άλλα «θέλω» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο ικανοποιεί αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων για την παραπέρα «αξιοποίηση της στεριάς, του αέρα και της θάλασσας», του αθλητισμού, της Παιδείας, των ιαματικών πηγών κ.ο.κ., «χωρίς εμπόδια, χωρίς κανέναν περιορισμό».
Επιπλέον, συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση του «κατάλληλου θεσμικού πλαισίου» για την ανάπτυξη επιχειρηματικών τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές «οικολογικού ενδιαφέροντος, αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο νόμου, όπως εθνικά πάρκα, υγρότοποι, περιοχές του δικτύου Natura και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Ολα παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Το ίδιο συμβαίνει και στον αθλητισμό, όπου δημιουργείται μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες θα δραστηριοποιούνται σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις. Ο δε «εκπαιδευτικός τουρισμός», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «νομιμοποιεί την χωρίς όρια και όρους απασχόληση εκπαιδευομένων» στο πλαίσιο εκπαιδευτικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Οσον αφορά τον «ιατρικό τουρισμό», προβλέπεται η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Ιατρικού Τουρισμού που θα περιλαμβάνει όλους τους παρόχους Υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και θα διασυνδέεται με το υπουργείο Τουρισμού για «την προσέλκυση πελατών», ενώ προβλέπεται η δημιουργία ιατρείων από το Δημόσιο στις διάφορες μονάδες ιαματικής θεραπείας για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας, αφού οι ιαματικές πηγές ιδιωτικοποιούνται, ενώ έχουν ήδη αποκλειστεί οι συνταξιούχοι που έχουν ανάγκη ιαματικής θεραπείας, αφού θα πρέπει να πληρώνουν.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα επιφυλάχτηκαν για την ψήφο τους, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου.