ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απαντούν στον εθνικισμό

Απαντώντας στον εθνικισμό, οι μαθητές του Γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων του Λαιμού Φλώρινας στις Πρέσπες αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου, με κύριο αίτημα την τοποθέτηση μαθηματικού, καθώς όπως λένε «έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες και ακόμα αναμένουμε»... και με αφορμή τις καταλήψεις που υποκινούνται από ακροδεξιές οργανώσεις, τονίζουν:

«Το σχολείο μας είναι κάθετο για τους παρακάτω λόγους:

Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία. Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών που είναι κακή και για τους δύο λαούς, καθώς βάζει τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών να σουλατσάρουν με τις βάσεις τους στις χώρες μας. Αυτά τα καλέσματα δεν είναι όμως και ανώνυμα, μιας και προπαγανδίζονται από ακροδεξιές οργανώσεις, και από τους υπόδικους φασίστες βουλευτές τους και από μια σειρά φασιστικούς λογαριασμούς και προφίλ στα social media, τα οποία επικροτούν τις στάσεις αυτές. Το σχολείο μας δεν θα υιοθετήσει καμία τέτοια στάση».

Κάλεσμα σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τις φωνές «που οδηγούν σε μονοπάτια αλυτρωτισμού, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν κάθε μέρα μέσα στα σχολεία, μέσα στην κοινωνία, να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά», απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Η ΑΣΓΜΕ απευθύνεται στους μαθητές «να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Να μην επιτρέψουν στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό να διεισδύσουν στα σχολεία τους. Να μην επιτρέψουν στο μίσος να μολύνει τις ψυχές τους. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές», τονίζει ανάμεσα σε άλλα.

Να κάνουν δική τους υπόθεση την απομόνωση του φασισμού καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. «Να "φάνε πόρτα" από τα σχολεία όλοι όσοι με δόλιο τρόπο επιδιώκουν να παρασύρουν τους μαθητές μας, κάτω από την κουκούλα της ανωνυμίας και των ανυπόγραφων καλεσμάτων, σε ενέργειες και δράσεις που σχεδιάζονται από τους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και από διάφορα εθνικιστικά site, που τις προηγούμενες μέρες υμνούσαν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον Χίτλερ και κάθε λογής κατακάθι της Ιστορίας», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ να αναλάβουν δράση.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου.

Αντίστοιχα, η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει λασπολογικά δημοσιεύματα κατά εκπαιδευτικών του 4ου Λυκείου Βέροιας και καλεί σε απομόνωση φαινομένων. Αφορμή για την παρέμβασή της στάθηκε μια καταγγελία μέσω διαδικτύου ότι καθηγητής του συγκεκριμένου σχολείου αποκάλεσε τους μαθητές «φασιστάκια» για τις καταλήψεις που ετοιμάζονται στα σχολεία για το Μακεδονικό. Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή σχετική συζήτηση των μαθητών ο καθηγητής εξέφρασε τη διαφωνία του και αποκάλυψε ποιοι υποκινούν αυτές τις δράσεις. Μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα και τα σενάρια που άρχισαν να διακινούνται για διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος του καθηγητή, χτες το πρωί η ΕΛΜΕ Ημαθίας έκανε παρέμβαση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από όπου πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ασκηθεί ΕΔΕ. Η ΕΛΜΕ σε ψήφισμά της σημειώνει: «Η στοχοποίηση των συναδέλφων μας γίνεται επειδή υπερασπίζονται και καλλιεργούν δεδομένες δημοκρατικές αξίες και έχει στόχο την τρομοκράτηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η άθλια αυτή συκοφαντική επιχείρηση τρομοκράτησης δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί συνήθη πλέον πρακτική και δεν θα περάσει».

Κινητοποίηση για στέγαση - μετεγγραφές

Διαμαρτυρία φοιτητών σήμερα στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας

Την εξασφάλιση των όρων για δωρεάν στέγαση και μετεγγραφές και για όσους έχουν εισαχθεί σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους, διεκδικούν σήμερα φοιτητές με παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Η Επιτροπή στην Αττική Φοιτητών για τις μετεγγραφές σημειώνει πως «οι 4.000 μετεγγραφέντες που είδαμε την αίτησή μας να απορρίπτεται δεν χάνουμε μόνο το εξάμηνό μας αλλά ουσιαστικά την ευκαιρία να σπουδάσουμε συνολικά. Γιατί είμαστε παιδιά οικογενειών που λόγων οικονομικών ή άλλων σοβαρών προβλημάτων δεν μπορούμε να σπουδάσουμε μακριά από τον τόπο διαμονής μας, τη στιγμή μάλιστα που οι υπάρχουσες εστίες καλύπτουν μόνο 1 στους 10 φοιτητές!». Η Επιτροπή ζητά να εγκριθούν τώρα όλες οι μετεγγραφές και κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του.

Με κεντρικό αίτημα να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για στέγαση των φοιτητών, ο Σύλλογος Οικότροφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ επίσης καλεί στην κινητοποίηση, με αφορμή και την ολοκλήρωση αυτό το διάστημα των διαδικασιών εισδοχής των πρωτοετών στις εστίες. Οπως τονίζει, για μία ακόμη χρονιά κυβέρνηση και διοικήσεις αφήνουν έξω από τις εστίες εκατοντάδες φοιτητές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο στη ΝΦΕΕΜΠ μένουν έξω από την εστία 60 φοιτητές από τους 110, στη ΦΕΠΑ από τις περίπου 300 αιτήσεις μόνο οι 170 θα γίνουν δεκτές, ενώ στη Φοιτητική Εστία Αθήνας ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί καν οι διαδικασίες για την εισδοχή των φοιτητών. Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν στέγαση για όσους το έχουν ανάγκη. Κανένας φοιτητής έξω από την εστία και να ολοκληρωθούν τώρα οι διαδικασίες των εισδοχών. Επίσης, να ανεγερθούν νέες εστίες, υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο κ.ά.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μουσική διαμαρτυρία ενάντια στις νέες ρυθμίσεις

Σε κεντρικά σημεία του Πειραιά βρέθηκαν το πρωί της περασμένης Τρίτης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, παίζοντας μουσική. Μ' αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αλλάζει το χαρακτήρα των σχολείων τους.

Εχοντας στο πλευρό τους γονείς και καθηγητές, οι μαθητές πήγαν στο Δημοτικό Θέατρο, στην Αγία Τριάδα, στην πλατεία Κοραή και σε εμπορικό δρόμο της πόλης, διένειμαν ανακοίνωση και ενημέρωσαν τον κόσμο για τα αιτήματά τους, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίστηκαν χτες, με πορεία από το σχολείο τους προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς. Εκεί έθεσαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αλλά και την ανάγκη κάλυψης των αναγκών του σχολείου. Τη στήριξή της στον αγώνα των μαθητών εκφράζει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Αντίστοιχες κατά τόπους κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία σε όλη τη χώρα, που οργανώνουν τη δράση τους ενάντια στις προωθούμενες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία και αναβρασμό σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Την Κυριακή η 9η Πανελλαδική Συνάντηση

Με κεντρικό σύνθημα «Με τους συλλόγους για τις ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων» πραγματοποιείται την Κυριακή 2 Δεκέμβρη η 9η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η συνάντηση θα γίνει στην Πανεπιστημιούπολη 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί «κάθε νέο και νέα, κάθε σύλλογο ή επιτροπή φοιτητών που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση, να δώσει το "παρών" σε αυτήν τη ζωντανή, δημοκρατική διαδικασία, όπου το λόγο παίρνουν οι φοιτητές που θα βρεθούν εκεί με αποφάσεις των συλλόγων τους.

Εκεί θα δώσουμε "αγωνιστικό ραντεβού" οι δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι οικότροφων, οι επιτροπές αγώνα, ετών, οι σύλλογοι των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Εκεί θα βάλουμε σχέδιο αντεπίθεσης και ρήξης, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!», τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας: «Μπαίνουμε μπροστά σε κάθε έτος και τμήμα για να πληθύνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που θα κάνουν το βήμα και θα συμπορευτούν με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ!».

Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση έχουν πάρει οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Νέας Εστίας ΕΜΠ, ΕΜΜΕ ΑΠΘ, Φυσικού ΑΠΘ, Γεωλογικού ΑΠΘ, Ψυχολογίας ΑΠΘ, Αγγλικού ΑΠΘ, Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ, Μαθηματικού Πατρών, Μηχανικών Η/Υ Πατρών, Φαρμακευτικής Πατρών, Η/Υ Ιωαννίνων, Νηπιαγωγών Ιωαννίνων, Βιολογικών Εφαρμογών Ιωαννίνων, Φυσικού Ιωαννίνων, Ιστορικού Ιωαννίνων, Μαθηματικού Ιωαννίνων, Χημικού Ιωαννίνων, Εστίας ΤΕΙ Λάρισας, Γεωπονίας Βόλου, Μαθηματικού Σάμου, Στατιστικού Σάμου, ΤΕΑΠΕΣ Ρόδου, Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, Φοιτητικής Εστίας Ρεθύμνου, Φοιτητικής Εστίας Χανίων, Μουσικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΔΟ ΤΕΙ Ηρακλείου.

Εκθεση για την Ειδική Αγωγή από το ΚΑΝΕΠ

Στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό, τις εισροές και τις εκροές και το διδακτικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής περιλαμβάνει έκθεση του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα προχτές. Από αυτά προκύπτουν μεγάλες ανάγκες, που παραμένουν ανικανοποίητες παρά τις κυβερνητικές κορόνες για αναβάθμιση, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το χάσμα ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες.

Σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που υποστηρίζεται σε τμήματα ένταξης, είναι όπως καταγράφει η έκθεση μηδενικός στα νηπιαγωγεία της γενικής εκπαίδευσης σε 9 από τις 54 (16,7%) Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στα Γυμνάσια σε 11 από τις 54 (20,4%) Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στα Γενικά Λύκεια σε 45 από τις 54 (στο 83,3%) Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και στα Επαγγελματικά Λύκεια σε 46 από τις 54 (στο 85,2%) Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Το 2016, στη βαθμίδα της μεταδευτεροβάθμιας - μη τριτοβάθμιου επιπέδου εκπαίδευσης, δεν λειτουργεί μονάδα ΕΑΕ.

Οι μαθητές που φοιτούν σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) αποτελούν το 32,3% του μαθητικού πληθυσμού ΕΑΕ.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, επιβεβαιώνεται ότι η πλειοψηφία είναι αναπληρωτές (το 55,9%), με την αδιοριστία να συνεχίζεται και την κυβέρνηση να υπόσχεται για μια ακόμα φορά διορισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ