{1}Η εφημερίδα «Εργάτης» που κυκλοφορούσε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη |
Τόσο ο πλούτος του υλικού που εκτίθεται, όσο, επίσης, η οργάνωσή του σε τρία επίπεδα (προβολή θεματικών ενοτήτων σε ταμπλό που συνοδεύεται από παρουσίαση εγγράφων στα τραπέζια ενώ παράλληλα υπάρχει έκθεση πρωτότυπου υλικού σε ειδικές προθήκες), προκαλεί, από τη μια, το ενδιαφέρον για γενική θέαση κι απ' την άλλη τη διάθεση για μελέτη.
Το ειδικό ενδιαφέρον των επισκεπτών κεντρίζουν τα υλικά στα τραπέζια, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παράθεση αυτούσιων εγγράφων ή πρωτοφανέρωτου φωτογραφικού υλικού.
Παράδειγμα, στην πρώτη κιόλας ενότητα που αφορά την περίοδο πριν από την ίδρυση του Κόμματος, βλέπει κάποιος ανάμεσα στα έγγραφα την εφημερίδα «Εργάτης» που κυκλοφορούσε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη και δίπλα ακριβώς άρθρο της που επιχειρηματολογεί ως προς το γιατί οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν δωρεάν τους εργάτες, αίτημα εξαιρετικά μπροστά για την εποχή που προβαλλόταν.
Το μάτι «τραβάει» η παράθεση στο πρωτότυπο ολόκληρου του βιογραφικού του Αρίστου Βασιλειάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε τον Δεκέμβρη του 1948 έχοντας πει στους στρατοδίκες του «Δεν αναγνωρίζω κανένα νόμο σας. Ούτε το κράτος σας. Γιατί όλα αυτά είναι παράνομα». Μέσα από τις σελίδες του βιογραφικού προβάλλει η θυελώδης ζωή ενός στελέχους του Κόμματος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το κομμουνιστικό κίνημα, η πορεία διαμόρφωσης της συνείδησής του παράλληλα με μια σειρά από σημαντικά γεγονότα του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα.
Ξεχωρίζουν στην ίδια ενότητα τα τρικάκια της ΟΚΝΕ για τους φαντάρους, ενώ λίγο μετά το ενδιαφέρον προκαλεί μια σειρά από κάρτες και πολιτιστικά προγράμματα από το κάτεργο της Ακροναυπλίας.
{2} Τρικάκια της ΟΚΝΕ για τους φαντάρους |
Η ενότητα για τον ΔΣΕ περιέχει πλήθος έντυπου υλικού αυτής της περιόδου, ενώ στο μάτι χτυπούν και τα υλικά της δεκαετίας του '60. Εντυπωσιακά, ασφαλώς είναι τα υλικά από την αντιδικτατορική πάλη της περιόδου 1967 - 74, όπως επίσης αυτά που αφορούν την πρώτη περίοδο μετά την ντε φάκτο κατάκτηση της νόμιμης δράσης του ΚΚΕ και τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που ακολουθούν. Η ενότητα για την περίοδο επικράτησης της αντεπανάστασης και τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για το ΚΚΕ εξαιτίας και της δράσης του οπορτουνισμού, τραβά επίσης το ενδιαφέρον. Από κοντά και οι ενότητες για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, αλλά και τις επεξεργασίες για το σύγχρονο Πρόγραμμα του Κόμματος.
Κάθε ομάδα επισκεπτών βρίσκει τη δική της γωνιά στην έκθεση. Φίλοι και σύντροφοι από την ΚΟ Ναυτεργατών, για παράδειγμα, στάθηκαν ώρες στα ταμπλό που με περηφάνια δείχνουν τη συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα, το φακέλωμα από τους εφοπλιστές, τους σύγχρονους αγώνες τους. Οι Ικαριώτες στάθηκαν στα υλικά της απόδρασης με καΐκι μιας ομάδας κομμουνιστών το 1955. Ομάδες φοιτητών στέκονται στο υλικό για την ΟΚΝΕ, ενώ οι οικοδόμοι σκύβουν στις φωτογραφίες με τις οδομαχίες. Δεν λείπουν τα πηγαδάκια μπροστά στα τρικάκια της αντιδικτατορικής πάλης, ειδικά αν στην παρέα των επισκεπτών βρίσκεται και κάποιος που έχει συνεισφέρει σ' αυτό...
{3} Ακροναυπλία, κάρτες και πολιτιστικά προγράμματα |
{4} Η εφημερίδα «Αρτεργάτης» |
{5} Η «Εργατική» του ΕΑΜ στη Θεσσαλία |
{6} Διαδήλωση στη Φλώρινα για τον Δεκέμβρη του '44 |
{7} Από την ενότητα ντοκουμέντων για τον ΔΣΕ |
{8} Από τα υλικά της δεκαετίας του '60 |
Ανάρπαστη έγινε η επετειακή έκδοση της 17 - 18/11, με τα πρακτικά του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ
Αλεξανδρούπολη |
Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα ξεκίνησε και η μεγάλη πανεξόρμηση με τον επετειακό «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Με ένα κατακόκκινο πρωτοσέλιδο και με ένθετη την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου που γέννησε το Κόμμα μας πριν από έναν αιώνα, τα συνεργεία ξεκινούσαν για να οργώσουν όλη τη χώρα.
Με αυξημένα πλάνα, καταμερισμό δυνάμεων, συμμετοχή φίλων και οπαδών, ξεκινούσε η εξόρμηση, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21 Νοέμβρη, με διακίνηση δεκάδων χιλιάδων φύλλων.
Στην Αττική, η εξόρμηση συνδυάστηκε με τη διακίνηση της πρόσκλησης για τη μεγάλη εκδήλωση στο ΣΕΦ την Κυριακή 25 Νοέμβρη. Τα φύλλα που διακινήθηκαν ήταν πάνω από 20.000, με πολλές Οργανώσεις να τριπλασιάζουν τη διακίνησή τους σε σχέση με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ συνδύασαν την εξόρμηση με μια σειρά από πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την έκθεση αρχειακού υλικού στην Αθήνα, ή επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αποτίοντας φόρο τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές και αγωνιστές που έπεσαν εκεί, αφήνοντας την πολύτιμη σπορά τους. «Τιμάμε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, συνεχίζουμε τον αγώνα, θα νικήσουμε!» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα από το Σκοπευτήριο. Στολισμένα ήταν προφανώς και τα γραφεία του Κόμματος στον Πειραιά, στην πόλη που φιλοξένησε την ίδρυση του Κόμματος. Αντίστοιχα είχαν προετοιμαστεί τα γραφεία της Οργάνωσης στο Μενίδι, που τελικά κατάφερε να κάνει διακίνηση - ρεκόρ του «Ριζοσπάστη». Μια μεγάλη προσωπογραφία του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου δημιούργησαν τα μέλη του Κόμματος στην Αλεξανδρούπολη, σε κεντρικό σημείο της πόλης από όπου διακινούσαν τον «Ριζοσπάστη», ενώ στους συμμετέχοντες στην εξόρμηση δόθηκαν αναμνηστικά κάρτες από τη συλλεκτική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».
Από την οργάνωση της πανεξόρμησης στην ΤΟ Νότιας Αθήνας του ΚΚΕ |
Ενας αιώνας συγκλονιστικής ιστορίας περνά μέσα σε 100 λεπτά μπροστά από τα μάτια του θεατή. Σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, δραματοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπη μουσική συνθέτουν μια φροντισμένη παραγωγή, στην οποία συνέβαλαν εθελοντικά πάνω από εκατό συντελεστές.
Για τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε κινηματογραφική ομάδα αποτελούμενη από τους Σήφη Στάμου και Παυλίνα Αγαλιανού, με υπεύθυνο τον Κώστα Σταματόπουλο. Ακόμα, για το σενάριο και την έρευνα του Ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε ομάδα αποτελούμενη από τους Θανάση Λεκάτη, Φάνη Παρρή και Αλέξανδρο Βαλσαμή, με υπεύθυνο τον Γιάννη Κλεφτογιάννη.
Τη διεύθυνση Φωτογραφίας έκανε ο Ακης Αποστολίδης. Μουσικά έντυσε το Ντοκιμαντέρ η Σοφία Καμαγιάννη.
Σπικάζ: Δανάη Κατσαμένη, Μίλτος Δημουλής.
Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας.
Στο Ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και αφηγούνται on camera οι: Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Αλεξανδρής και Λίλα Καφαντάρη. Σε αφηγήσεις, απαγγελίες λογοτεχνικών κειμένων και ντοκουμέντων δανείζουν επίσης τη φωνή τους οι: Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζάκος, Ελένη Γερασιμίδου και Διονύσης Ξενάκης.
Συμμετέχουν ακόμα δεκάδες ηθοποιοί και μουσικοί.
«Studio New Star Art Cinema» στην Αθήνα, Δημοτικός Κινηματογράφος Νεάπολης - Συκεών και Δημοτικός Κινηματογράφος Κορδελιού - Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» στην Κατερίνη, «Cinema Σταρ» στη Βέροια, «Σινεμά Κρόνιο» στις Σέρρες, «Ολύμπιον» στην Κοζάνη, «Πάνθεον» στην Πάτρα, «Apollon Cinemas» στην Κόρινθο, «VALIA plus Cinema» στο Αργος, «Cine Victoria» στη Λάρισα, Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, «Σινέ Παλλάς» στην Αρτα, «Cine Studio Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Ηράκλειο Κρήτης, «Αττικόν» στα Χανιά, «REX» στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, «CINE Απόλλων» στο Ρέθυμνο, «Cine Διόνυσος» στην Ορεστιάδα, κινηματογράφος «Ηλύσια» στην Αλεξανδρούπολη, κινηματογράφος «Απόλλων» στην Καβάλα, «Ολυμπία» στη Δράμα, Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στη Φλώρινα, Δημοτικός Κινηματογράφος Γρεβενών, Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, στο Πνευματικό Κέντρο της Αμφισσας, «Cine Αρίων» στη Λέσβο, «Premiere» στη Χίο, «Cine Olympia» στη Σάμο, Δημοτικός Κινηματογράφος Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λήμνου «Μαρούλα», «Cine Orfeas» στην Κω, «Σινέ Τιτίνα» στην Αίγινα, «Σινέ Ορφεύς» στην Κέρκυρα, «Ορφέας» στον Πύργο, «Cine Cinema» στην Αμαλιάδα, κινηματογράφος «Ανεσις» στο Αγρίνιο, «Cineville» στην Τρίπολη, Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλωνας» στο Αίγιο, «Cine Center» στην Καλαμάτα, «Πάνθεον Λευκωσία» στην Κύπρο.
Διανομή «NEW STAR».
Η Εκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη, με το εξής πρόγραμμα: Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. - 8 μ.μ. Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Δευτέρα κλειστά. Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι αυτός του μετρό «Κεραμεικός».
Δυνατότητα για ξενάγηση παρέχεται σε κάθε επισκέπτη της Εκθεσης. Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.