ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!»

Χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική και τη Νότια Ελλάδα έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα τους

Χιλιάδες συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...
Χιλιάδες συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...
Με μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και νησιά έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, τα μαχητικά τους συνθήματα, χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό γύρω από το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» και συμβιβασμό με τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, απέναντι σε διάφορα επιτελεία που επιδιώκουν να απομακρύνουν τους συνταξιούχους από τον συλλογικό αγώνα, εγκλωβίζοντάς τους σε δικηγορικά γραφεία και σε ατέρμονους δικαστικούς λαβύρινθους, οι συνταξιούχοι με μια φωνή ξεκαθάρισαν: «Ούτε αναστολή ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».

Διατράνωσαν την απαίτησή τους για επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών που τους επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, για κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού καθεστώτος, διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης.

«Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Δεν θα υποταχθούμε, δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα»

...και στην πορεία προς τη Βουλή
...και στην πορεία προς τη Βουλή
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης,«αυτή είναι η 143η κινητοποίηση σε αυτόν τον μεγάλο αγωνιστικό μαραθώνιο που ξεκινήσαμε. Αυτή είναι η απάντηση των συνταξιούχων. Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα...». Οπως υπογράμμισε, εξάλλου, το γεγονός ότι όλοι σήμερα συζητάνε για την «προσωπική διαφορά» των παλιών συνταξιούχων, «όλες οι τελευταίες εξελίξεις, είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα, της πίεσης που ασκεί αυτός ο αγώνας, που δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, σημείωσε: «Με θράσος απύθμενο εμφανίζονται κιόλας ως "κοινωνικά ευαίσθητοι" και γαλαντόμοι: Θα διανείμουν, λένε, το "κοινωνικό μέρισμα" από 300 ευρώ και ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και κάποιοι συνταξιούχοι, όταν τη δεκαετία των μνημονίων μάς αφαίρεσαν 78 δισ. ευρώ... Ομως, εμείς δεν πληρώσαμε εισφορές για να κοιτάμε στα γεράματά μας αν θα μας δώσουν φιλοδωρήματα. Εμείς πληρώσαμε για όλα αυτά που μας έκοψαν. Αυτά δεν τα ξεχνάμε και τα διεκδικούμε μέχρι και το τελευταίο σεντ. Και τα διεκδικούμε όχι με αιτήσεις και αγωγές. Η δική μας αίτηση κατατίθεται στην "πλατφόρμα" του "ιερού" πεζοδρομίου. Είναι η συμμετοχή μας στον μαραθώνιο αγώνα, μέχρι να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και τα άλλα μνημονιακά τερατουργήματα».

Αν και η συγκέντρωση γινόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος... «εμείς δεν κλαίμε τη μοίρα μας. Εμείς αγωνιζόμαστε!», σημείωσε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Μιλώντας για το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς», ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτούν καμία αναβολή αλλά μόνο οριστική ακύρωση του μέτρου, ενώ τόνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, κατήγγειλε όλους αυτούς που ζητάνε να εφαρμοστεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», σημειώνοντας: «Ξεχνάνε ότι ο πλούτος που παράγεται προήλθε από τη δική μας δουλειά. Εχουν μάλιστα δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι συγκεκριμένες και εννοείται περιορισμένες. Οι δικοί μας αγώνες θα τους κάνουν να ξεδεσμευτούν...».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο Αριστοτέλης Κάντας από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, ο Γιάννης Παπαδημητρίου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας και ο Γιώργος Δημητρουλής από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συνέχεια με την απεργία στις 28/11 και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη

Με το σύνθημα «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα» να κυριαρχεί, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετά το τέλος της συγκέντρωσης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Δ. Κουμπούρης, τους κάλεσε να δώσουν και πάλι το «παρών» στις 15 Δεκέμβρη στο πανελλαδικό συνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και να σταθούν δίπλα στους εργάτες στις 28 Νοέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Οπως τόνισε ο συνδικαλιστής, «με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να αποδώσουν πίσω στους συνταξιούχους ό,τι με τη βία μάς άρπαξαν οι κυβερνήσεις για να τα δώσουν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές». Μιλώντας για τη σημασία αυτού του αγώνα σημείωσε πως «το συνταξιουχικό κίνημα οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα, οργιά με την οργιά και με την πάλη μας θα βγει στη στεριά. Θα βγούμε στη στεριά!». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από τη βουλή έδωσε το «παρών» ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΣΕΑ επέδωσε στα κόμματα, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, υπόμνημα με τα αιτήματά τους και είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλο.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Προπαγανδιστικό τρικ για να κρυφτεί η προωθούμενη νέα μείωση των συντάξεων

Εντείνεται η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να προσπαθεί και χτες σε Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, να πείσει ότι ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016, που κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση, μπορεί να γίνει... φιλεργατικός.

Προσδίδοντας στο νομοσχέδιο τον αποπροσανατολιστικό τίτλο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να το εμφανίσει, όπως ανέφερε χτες η υπουργός, ως «έμπρακτη έκφραση του τέλους των μνημονίων», ως «τέλος στη δημοσιονομική προσαρμογή», ως παρέμβαση που «ελαφρύνει κόσμο από οικονομικά βάρη και είναι η αρχή και άλλων επεμβάσεων για την ενίσχυση των ανθρώπων του μόχθου».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις τοποθετήσεις τους χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, καθώς δεν ξεφεύγει ούτε πόντο από τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, ανέφερε ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να αναφέρεται από πού θα καλύπτονται, ουσιαστικά «καταργείται η επικουρική, καταργείται το εφάπαξ και ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία. Σας καλωσορίζουμε και σε αυτό. Εμείς τα ανοίξαμε, μας κατακρίνατε και σήμερα το κάνετε διά της πλαγίας οδού».

Αντίστοιχα ο Δ. Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε: «Ερχεστε στο δρόμο του ρεαλισμού και αυτό μας ευχαριστεί»...

Να σημειωθεί ότι κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή, το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε θετικό από την ΕΣΕΕ, αλλά και τον ΣΕΒ, ο οποίος απαίτησε να συμπεριληφθεί ένα ακόμα άρθρο που να προβλέπει «να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες».

Ολα τα κόμματα επιφυλάχτηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια.

ΚΚΕ: Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε από την αρχή το νομοσχέδιο.

Χαιρετίζοντας και τη διαδήλωση των συνταξιούχων που ήταν εκείνη την ώρα έξω από τη Βουλή, με ένα από τα βασικά αιτήματα να είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι ο νόμος αυτός δεν διορθώνεται και πρέπει να καταργηθεί. Οσες τροποποιήσεις και να γίνουν από την κυβέρνηση, σημείωσε, όλα του τα άρθρα υλοποιούν «κατευθύνσεις των ΕΕ, ΟΟΣΑ για Ασφαλιστικό που θα μειώνει παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης (...) βάζοντας ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νομοσχέδιο, τόνισε, ενώ επισήμανε ότι οι ελαφρύνσεις που εμφανίζονται δεν είναι πραγματικές. Πέρα από το γεγονός ότι αφορά 250.000 ασφαλισμένους σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίου, «κάθε ασφαλισμένος της κατηγορίας που αφορά το νομοσχέδιο θα πρέπει να καταβάλει, πέρα από τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας σύνταξης και Υγείας - δηλαδή ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ - για επικουρικό και εφάπαξ 64,5 ευρώ το μήνα ή 775 ευρώ ετησίως και τα αναδρομικά από τις εισφορές των δύο προηγούμενων χρόνων, 1.500 ευρώ που δεν έχουν ακόμα καταλογιστεί».

Επισήμανε ακόμα ότι «η όποια μείωση των εισφορών είναι προπομπός των μεγάλων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών που επίμονα απαιτούν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Αλλά είναι προπομπός και της παραπέρα μείωσης συντάξεων αφού οι εισφορές μειώνονται ταυτόχρονα με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση».

Οπως εξήγησε, «καταγγέλλουμε ότι και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ενισχύετε την ανταποδοτικότητα η οποία προβλέπεται σε κάθε άρθρο που αφορά τις μειώσεις των εισφορών. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το ποιος θα πληρώσει το κόστος. Τα φορτώνετε σε όλους εκτός επιχειρηματικών ομίλων που τους χαϊδεύετε. Το ΚΚΕ έχει θέσει κατ' επανάληψη το ζήτημα της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%. Εσείς όμως ήδη είστε μπροστά στην παραπέρα μείωση της φορολόγησής τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ