Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για την πρόσφατη συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας
Με αφορμή τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με ανακοίνωσή της στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά θέματα που τέθηκαν.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:
-- Για τα αναδρομικά, η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα στοιχεία σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα, ενώ υποσχέθηκε, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα γίνει». Πολύ περισσότερο, ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ τόνισε ότι «αφού εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήρατε από κάθε γιατρό από 50-100 χιλιάδες ευρώ μεικτά τα τελευταία 6 χρόνια, τώρα πάτε να μας βουλώσετε με μία εφάπαξ δόση! 10 πήρατε, 1 δίνετε! Ούτε ο τωρινός μισθός αναπροσαρμόζεται, ούτε οι εφημερίες αναπροσαρμόζονται, ούτε τα δώρα δίνονται, την ώρα που μειώνουν τη φορολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών από το 29% στο 25%! (...) Κατά τα άλλα η κυβέρνηση "αναγνωρίζει" την υποχρέωσή της για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2012, αλλά στη "δευτέρα παρουσία"».
Οπως καταγγέλλει μάλιστα η ΔΗΠΑΚ, «αποκαλυπτικός για το πώς αντιμετωπίζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης, ο οποίος με απύθμενο θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής είπε "αν δεν τα θέλετε μην τα πάρετε"!».
«Ενημερώνουμε τον αναπληρωτή ότι δεν θα του κάνουμε τη χάρη! Θέλει δεν θέλει, όχι μόνο αυτά αλλά και όλα όσα μας έχουν κλέψει αυτός και οι προκάτοχοί του, θα μας τα δώσουν. Θα επιβάλλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.
-- Για τους επικουρικούς η ΔΗΠΑΚ τονίζει: «Μιλάνε για προσλήψεις και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να απολύσουν 1.100 γιατρούς μέσα στους επόμενους δύο μήνες (έως 31/12 απολύονται 500 συνάδελφοι και 31/1 άλλοι 600 οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ). Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά, αντί να μονιμοποιήσει όλους τους επικουρικούς που τους κρατάνε ομήρους χρόνια ολόκληρα, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπατούν εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις, οι οποίες και αυτές είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Οπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλη που έγινε η προκήρυξη, με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2.760 που είχαν εξαγγελθεί για το '17 και το '18) που δεν έγιναν ποτέ!».
-- Για τις απλήρωτες εφημερίες επικουρικών γιατρών: «Ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε ευχολόγια και επανέλαβε τα γνωστά, ότι "συζητάνε με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να πεισθούν οι πάρεδροι να υπογράψουν"», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει: «Αραγε για ποια κανονικότητα στις πληρωμές των εφημεριών πανηγυρίζουν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση;».
-- Για τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων: Ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να πει ότι δόθηκε πανελλαδική πίστωση για το 2018 30 εκατ. ευρώ για γενικές δαπάνες και 60 εκατ. για φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομείων και ότι «κάνουν παζάρι με το ΓΛΚ» για να αυξήσει κατά 30 εκατ. ευρώ. το ποσό για τις γενικές δαπάνες. Οπως εύστοχα επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, όταν οι εκπρόσωποί της «είπαν ότι κατακρεουργήσατε εσείς και οι προηγούμενοι τους προϋπολογισμούς για τα "ματωμένα πλεονάσματα" και τώρα παζαρεύετε ψίχουλα, ο υπουργός απάντησε: "Αυτό είναι το μνημόνιο! Οριοθέτηση δαπανών". Και εμείς που είχαμε πιστέψει ότι "τα μνημόνια τελείωσαν"...».
Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:
-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.
-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.
-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το θέατρο. Οι Νάγια Μητσάκου και Δέσποινα Ζώχου παρουσιάζουν το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον πατέρα της κωμωδίας, Αριστοφάνη.
-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Τimemachine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock, hard rock και metal μουσική σκηνή από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, καθώς μένουν απλήρωτοι για τον Οκτώβρη, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης στις πληρωμές από την εργολαβική εταιρεία «Αριάνθη ΕΠΕ».
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, οι ίδιοι εργαζόμενοι συχνά αναγκάζονται να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες, επειδή οι εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει διαδοχικά τη σίτιση στο νοσοκομείο μείωσαν το ωράριο εργασίας σταδιακά από 8 σε 6,5 ώρες.
Αντίστοιχα, οι εργολαβικές καθαρίστριες πληρώθηκαν το επίδομα καλοκαιρινής αδείας μόλις στις 15/10 - κατόπιν επανειλημμένων καταγγελιών και παρεμβάσεων του Σωματείου - ενώ, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες οι εργαζόμενες, η εργολαβική εταιρεία «Ανοδική» συστηματικά δεν τους δίνει εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας και απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι προβλέπει η σύμβασή της με το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές φορές 11 και 12 μέρες χωρίς ρεπό.
Το Σωματείο επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν ουσιαστικά ανενόχλητες να παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και τονίζει:
«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων οδηγεί μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και σε παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους (...) Μόνο αγανάκτηση λοιπόν προκαλεί το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, που απαντάει σε σχετική καταγγελία - υπόμνημα του Σωματείου μας ότι σε έλεγχο των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στις εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και σίτιση στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο "δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας"».
Το Σωματείο απαιτεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο» να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε: Να πληρωθούν άμεσα η μισθοδοσία του Οκτώβρη και οι πραγματοποιηθείσες υπερωρίες. Να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή. Να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό στις εργολαβικές καθαρίστριες. Να σταματήσουν η εργοδοτική τρομοκρατία και οι «προειδοποιήσεις» προς τους εργαζόμενους να μην ενημερώνουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
«Γνωρίζουμε ότι οριστική λύση - και αυτό διεκδικούμε - είναι η ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και η πρόσληψη όλων των εργολαβικών συναδέλφων (και όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών) με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα», υπογραμμίζει το Σωματείο.
Με πανηγυρικούς τόνους ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την παράταση για έναν χρόνο στις συμβάσεις των εργαζομένων που δουλεύουν στη δημόσια Υγεία ως συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.
Την ίδια στιγμή που έχουν προηγηθεί εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων το τελευταίο διάστημα, ενώ σχεδιάζεται η απόλυση τουλάχιστον 1.000 γιατρών μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως... κοσμογονία το γεγονός ότι παρατείνει τη δουλειά με ημερομηνία λήξης για τους συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, αναστέλλοντας για ένα χρόνο την απόλυσή τους.
Χαρακτηριστικά, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε ότι «συμβολοποιούμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα μας, ιδίως των υπηρεσιών της Υγείας», ενώ επαναλαμβάνοντας το παραμύθι περί «τέλους των μνημονίων», ανέφερε ότι η εν λόγω κίνηση «αποδεικνύει έμπρακτα ότι η έξοδος από τα προγράμματα δεν ήταν μία τυπική διαδικασία, αλλά μία περίοδος ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»!
Αντίστοιχα ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια να σταθεροποιηθεί και να αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η γενίκευση της «ευελιξίας» και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης, πληρωμένης από τα έσοδα των νοσοκομείων και από προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων), δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «σταθεροποίηση» ούτε για τη δημόσια Υγεία ούτε για τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Αντίθετα, στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων των υγειονομικών το προηγούμενο διάστημα - η πίεση των οποίων συνέβαλε καθοριστικά στη χτεσινή ανακοίνωση της παράτασης των συμβάσεων - βρίσκεται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των εργαζομένων στην Υγεία όσο και συνολικότερα του λαού.
Αντί για απολύσεις προσωπικού που πετιέται στην ανεργία, μαζί με τις πολύτιμες γνώσεις που έχει αποκτήσει στη διάρκεια της εργασίας του σε έναν τόσο ζωτικής σημασίας τομέα, αντί για «παρατάσεις» στην ομηρία και την ανασφάλεια, η κυβέρνηση πρέπει να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πραγματική κάλυψη των τεράστιων κενών στη δημόσια Υγεία, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τη μείωση του «κόστους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.
Ενα ακόμα «αγροτοδικείο» στήνεται στις 25/2/2019 στη Λάρισα, με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών και την ποινικοποίηση του αγώνα τους. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και Στέλιος Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, ως... υποκινητές της κινητοποίησης των αγροτών που οδήγησε στο στήσιμο του μπλόκου της Μελούνας, το 2017.
Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου σημειώνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επί θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τραβιόμαστε, σαν εγκληματίες, στις δικαστικές αίθουσες, επειδή αγωνιστήκαμε για το δίκιο μας. Το έγκλημά μας είναι ότι βγήκαμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν (...) Απαιτούμε να πάρουν τώρα πίσω τα "αγροτοδικεία", γιατί δεν μας πτοούν ούτε μας λυγίζουν, αφού θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα επιβίωσης για να μείνουμε στα χωράφια μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερο πείσμα».