Eurokinissi |
Τα ορμητικά νερά στους δρόμους της πόλης |
Στη Δυτική Αττική επαναλήφθηκε και τότε η ίδια τραγωδία, την οποία έχουν ζήσει οι κάτοικοι της Αττικής διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις και με όλες τις περιφερειακές αρχές. Δηλαδή με την πρώτη ισχυρή νεροποντή να θρηνούν ανθρώπινα θύματα και να καταστρέφονται υποδομές. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, με την ευθύνη να βαραίνει τις κυβερνήσεις, σήμερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και την Τοπική Διοίκηση, καθώς υλοποιώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου εξακολουθούν να αρνούνται τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα που μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στις λαϊκές γειτονιές και δεν υλοποιούνται, επειδή δεν είναι επιλέξιμα στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ, επειδή δεν αποδίδουν ικανοποιητικά κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους και τους άλλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Eurokinissi |
Αποψη της Μάνδρας τη μέρα της καταστροφής |
Τεράστιες ευθύνες έχει, βέβαια, και η περιφερειακή αρχή Αττικής, που καθησύχαζε και διαβεβαίωνε ότι τα έργα προχωρούν και ότι η Αττική είναι θωρακισμένη. Παράλληλα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν και γίνονται είναι αποσπασματικές και πολλές φορές επιδεινώνουν, αντί να λύνουν το πρόβλημα. Ενα πρόσθετο στοιχείο - άλλοθι, για να κρύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές ευθύνες, ήταν αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ενα υπαρκτό φαινόμενο, που όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να εξηγήσει το μέγεθος των καταστροφών, όπως άλλωστε επισημαίνουν επιστήμονες.
Η καταστροφή, αλλά και η πλημμύρα της Μάνδρας, έδειξαν πως εδώ και τώρα πρέπει να γίνει πράξη ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Δυτική Αττική, όπως και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο (στην Αττική, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945 είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα μόλις 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%). Είναι αναγκαίο να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για αυτήν τη ζωτική λαϊκή ανάγκη, στον αντίποδα της σημερινής πολιτικής που κατευθύνει πακτωλό χρημάτων για έργα «βιτρίνας» των επιχειρηματικών ομίλων.
Eurokinissi |
Η Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει:
«Με βάση την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "Η Ενότητα", ο κίνδυνος να ξαναχτυπήσει ο εφιάλτης των πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές, με νέες τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κ.λπ., παραμονεύει.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ΠΕ Εβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ανεπαρκής. Τα σπασμένα φράγματα από τις προηγούμενες πλημμύρες παραμένουν ανοιχτά, τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.
Την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Αλλωστε οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα, η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κ.λπ., κρίνονται μη επιλέξιμα.
Μεγάλες είναι διαχρονικά και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν: Γιατί η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση; Γιατί οι κοίτες των ποταμών εδώ και δεκαετίες είναι ακαθάριστες; Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα δεκαετίες τώρα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;
Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση που επανειλημμένα έχει καταθέσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με:
Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας. Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Εβρου και του Αρδα. Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι. Ενα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.
Επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης και ο κ. αντιπεριφερειάρχης Εβρου με τι μέτρα άμεσα θα παρέμβουν ώστε να ξεπεραστεί κάθε διαδικαστικό - γραφειοκρατικό εμπόδιο και να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού Εβρου, να καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών, οι χείμαρροι, τα αποστραγγιστικά δίκτυα, να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών και να μη βρεθούμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές».
Κλείνει μετά από 9 χρόνια ο φάκελος για την προμήθεια 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την απαλλαγή σχεδόν όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή. Η υπόθεση, που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον Χρ. Βερελή, έφτασε στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο κατέληξε ότι δεν υπήρξαν παράνομες αμοιβές στην εν λόγω προμήθεια. Ετσι, απάλλαξε και τους 48 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων γνωστά πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο στόχαστρο, στο πλαίσιο της έρευνας για διακίνηση «μαύρου» χρήματος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ύψους 16 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία, επικαλούμενα στοιχεία από τη γερμανική Δικαιοσύνη, έκαναν λόγο για ενδεχόμενες παράνομες αμοιβές, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο.
Μόνο για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε διαχωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά έως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.