ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ξηλώνουν τα απομεινάρια της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία

Προ των πυλών εμφανίζεται η νέα «διαρθρωτική» παρέμβαση της κυβέρνησης αναφορικά με την πλήρη διάλυση της όποιας δικαστικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, στο πλαίσιο βέβαια της διευκόλυνσης των τραπεζικών ομίλων και άλλων «τρωκτικών», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», τόνισε στις αρχές της βδομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το τέλος του αρχικού νόμου 3869/2010, και μάλιστα όπως αυτός τροποποιήθηκε προς το χειρότερο στη συνέχεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό το φόντο, η απαρχή της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκει νομικά απροστάτευτη ακόμη και την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, ενόψει της λήξης του σχετικού νόμου στα τέλη Δεκέμβρη του 2018.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει και συνέχεια, καθώς το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, ώστε οι τράπεζες να γνωρίζουν «με το νι και με το σίγμα» όλα τα σχετικά στοιχεία, αλλά και σε «ενεργητικές πολιτικές», όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων, που για την ώρα παραμένει ανενεργή και προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση του οφειλέτη να καταβάλλει ελάχιστη δόση στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και στο 10% για το κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

«Εργα και ημέρες»

Η κατάργηση ακόμα και της τυπικής και προσωρινής προστασίας που απέμενε στα λαϊκά σπίτια έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας και εδώ να διεκπεραιώσει τη «βρώμικη δουλειά» σε ό,τι αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθούν οι ροές χρηματοδότησης στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Τα «έργα και οι ημέρες» της κυβέρνησης περιλαμβάνουν αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως:

Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Ενδεικτικά: Καταργήθηκε μέχρι και η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου, ενώ οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Από 1/1/2018 ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

Προβλέπεται η ένταση της κρατικής καταστολής, με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργεια των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για «αδικήματα» όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Αναβαθμίστηκε η θέση των τραπεζών για όλα τα νέα δάνεια, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. απλήρωτα δεδουλευμένα) και άλλων πιστωτών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταπάτες με τη «σέσουλα» για το ρόλο της ΚΑΛΟ

Αυταπάτες ότι η «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΚΑΛΟ) μπορεί να γίνει «κυρίαρχη μορφή οικονομικής δραστηριότητας», καταργώντας λίγο - πολύ τον καπιταλισμό και μάλιστα με την ...αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης, μοίρασε το κυβερνητικό κλιμάκιο που με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα επισκέφτηκε την Παρασκευή τη δεύτερη έκθεση ΚΑΛΟ. Οπως συνάγεται από τα λεγόμενα τόσο του ιδίου όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου και Θεανώς Φωτίου, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να οργανώνονται ενάντια στο κεφάλαιο, αρκεί να στήνουν ΚΟΙΝΣΕΠ ως απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, πρόκειται «για μια επιχειρηματική δραστηριότητα διαφορετική (...) ένα άλλο μοντέλο επιχειρηματικότητας και μια διαφορετική φιλοσοφία για οικονομία, παραγωγή, άλλη αντίληψη για την ίδια τη ζωή (...) διαφορετικός τρόπος επιχειρηματικότητας, που συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και σε έναν νέο εναλλακτικό καταμερισμό εργασίας».

Από κοντά η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ανικανοποίητη απ' τις 1.100 τέτοιες επιχειρήσεις που λειτουργούν, αφού όπως είπε, «όταν θες να είναι κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, δεν φτάνουν οι 1.100 επιχειρήσεις» και ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των σχετικών εγχειρημάτων, που περιλαμβάνει από κέντρα στήριξης και προγράμματα πλήρους επιδότησης νέων θέσεων εργασίας έως χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Φυσικά, η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την ...κατάργηση του κεφαλαίου, αλλά σχήματα που σύμφωνα με την ίδια την ιμπεριαλιστική ένωση αποτελούν «καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για τη μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας» και «είναι απολύτως σύμφωνα με τις αξίες της Συνθήκης της ΕΕ και τους στόχους της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020"» (γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [CCMI/093]).

Μια ακόμα πλευρά της χρησιμότητας τέτοιων σχημάτων έχει να κάνει με τις συνειδήσεις που διαπλάθει η αυταπάτη ότι η απάντηση στα λαϊκά προβλήματα είναι η δημιουργία επιχείρησης και όχι ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό που τα προκαλεί και τα αναπαράγει, όπως δείχνει και η «μνημειώδης» δήλωση της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Αντωνοπούλου, ότι η ΚΑΛΟ «καταργεί τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο και δημιουργεί ένα καινούριο υποκείμενο, που είναι ο συνεργαζόμενος»!

Για τον σκοπό αυτό, στόχος της κυβέρνησης είναι από νωρίς να ποτίσει με το δηλητήριο αυτό τις συνειδήσεις των αυριανών εργαζομένων, με την Θεανώ Φωτίου να παραδέχεται την Παρασκευή ότι γίνεται προσπάθεια «μεγάλη να φτιάξουμε ένα δίκτυο μεταξύ των πανεπιστημίων (...) ένα πρόγραμμα για όλα τα σχολεία, για τα γυμνάσια και τα λύκεια τα δημόσια, τα οποία θα μπορούν να κάνουν ένα πρότζεκτ μέσα στα μαθήματά τους κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να βγάζουν και κάποια λεφτά ίσως που θα πηγαίνουν εκδρομές κ.λπ., άρα να μπολιάσουμε όλο το σύστημα εκπαίδευσης!».

Δηλώσεις και ενέργειες στον απόηχο της κηδείας Κατσίφα

Συνεχίζεται η εκμετάλλευση από εθνικιστικούς κύκλους των δύο χωρών, του θανάτου και της κηδείας του Κ. Κατσίφα, που έπεσε νεκρός στις 28 Οκτώβρη μετά από συμπλοκή με την αλβανική αστυνομία.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος ανακοίνωσε ότι 52 Ελληνες υπήκοοι, οι οποίοι βρέθηκαν την Πέμπτη στην κηδεία του Κ. Κατσίφα, κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι για την Αλβανία. Η ανακοίνωση μιλά για «οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας» καθώς και για «δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη». Τονίζει, δε, ότι θα απαγορεύεται η είσοδος στην Αλβανία για τα 52 αυτά άτομα, τα οποία πάντως δεν κατονομάζει.

Αντιδρώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεών μας». Σημειώνει ακόμα πως «προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση» και ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Στο μεταξύ, νωρίτερα την ίδια μέρα, απαντώντας σε σχόλιο με το οποίο του ζητούνταν να τοποθετηθεί σε όσα διαδραματίστηκαν στους Βουλιαράτες κατά την κηδεία του 35χρονου, όπου φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εθνικιστές και διάφορα φασιστοειδή από Ελλάδα και Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, έγραψε:

«Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Οποιος ήρθε να προκαλέσει, εισήλθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και αποχώρησε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου».

Επιπλέον, απαντώντας σε χρήστη μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος του ζητούσε να «βάλει τους Ελληνες στη θέση τους, δείχνοντάς τους την αξία τους ως αλβανικό έθνος», ο Ράμα τού συνέστησε να μη χρησιμοποιεί τον όρο «Γραικός» («greku»), σημειώνοντας πως «είναι το ίδιο αηδιαστικό με αυτούς που λένε "Αλβανοί" στην άλλη πλευρά! Η ελληνική μειονότητα, οι καλοί άνθρωποι της μειονότητας δεν είναι "Γραικοί", αλλά αξιοπρεπείς και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας».

Κατέληξε: «Μην ανησυχείτε, η Αλβανία δεν "ντροπιάζεται" από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και φωνάζουν σαν κοράκια. Αθλιοι που βεβηλώνουν τον νεκρό που δήθεν σέβονται και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους, που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας στην οποία οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Ελληνες σε μας. Η χώρα τους, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τους δικούς της χοίρους και γαϊδούρια».

Δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Το Σάββατο 10 Νοέμβρη:

  • Η ΚΟΒ Παλικής Κεφαλονιάς διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στις 6.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ. Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.
  • Η ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, στις 7 μ.μ. στη Στοκχόλμη (Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Idungatan 4). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση με πίνακες του Γ. Βαρλάμου και εργατικό - λαϊκό τραγούδι με συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αργολίδας διοργανώνει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, με θέμα «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος. Στο πλευρό της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».

Την Κυριακή 11 Νοέμβρη:

  • Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Κέρκυρας καλεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση εικαστικών και μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 100χρονα του Κόμματος.
  • Η ΚΟ Νάξου καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο Φιλώτι, στην αίθουσα του Συλλόγου Φιλωτιτών Αθήνας. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ