ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάγκη να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος

Συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας είχε χτες το μεσημέρι ο Δ. Κουτσούμπας

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χτες το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κ. Σπανό και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν ήταν η κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, με τους συνδικαλιστές να σημειώνουν ότι η λειτουργία του βρίσκεται πλέον σε πορεία ομαλοποίησης και ξεπεράσματος των εμποδίων που βάζει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε και για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νομό, για τα βασικά προβλήματα που τους ταλανίζουν, με μεγαλύτερα αυτά της ανεργίας, της ανεπάρκειας ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, με συνέπεια την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», της σταδιακής αντικατάστασης μόνιμων εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις με εργολαβικούς, αλλά και για το πού επικεντρώνει την προσπάθειά του και τη δράση του το Εργατικό Κέντρο, για τις δυσκολίες της συνδικαλιστικής οργάνωσης και τις προσπάθειες συγκρότησης επιχειρησιακών σωματείων σε διάφορους χώρους.

Τα μέλη της διοίκησης σημείωσαν ότι ταυτόχρονα με την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, στήριξης των αγώνων και των διεκδικήσεών τους, ανάπτυξης της πάλης για ανακούφισή τους, το Εργατικό Κέντρο δεν μένει αδιάφορο στα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς. Αλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής είναι το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο και γενικότερα η εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στα μέλη της διοίκησης τόνισε πως «παρακολουθώντας την κατάσταση θεωρούμε ότι τη νομιμότητα την έχετε εσείς με το μέρος σας, άλλοι παρανόμησαν και παρανομούν. Οι ενέργειες που κάνατε ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές, εκλεγμένοι απ' τους εργαζόμενους, ως αντιπρόσωποι του ΕΚ Πάτρας, κατά την άποψή μας, ήταν η σύννομη διαδικασία ακόμα και με τα αστικά κριτήρια της Δικαιοσύνης, τα οποία ξέρετε, εμείς τα κριτικάρουμε, γιατί δυστυχώς κι αυτή η Δικαιοσύνη πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν και σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις τάσσεται περισσότερο με το μέρος των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου, παρά με το μέρος των συμφερόντων του λαού. Αλλά παρ' όλα αυτά, με αυτούς τους νόμους που υπάρχουν, εσείς είστε σε νομιμότητα ακόμα και με την αστική Δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο με αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι κυρίως νόμιμο, δηλαδή την υπεράσπιση του εργατικού συμφέροντος και των συμφερόντων της πλειοψηφίας των εργαζομένων που εκπροσωπείτε. Και δυστυχώς εδώ, όπως και σε άλλα Εργατικά Κέντρα, σε Ομοσπονδίες, παρουσιάζεται αυτή η αρνητική πορεία της ΓΣΕΕ, η οποία πλέον έχει απαξιωθεί στα μάτια των εργαζομένων, με δική της ευθύνη. Εμείς κάνουμε κριτική, χρόνια τώρα, στις εκάστοτε πλειοψηφίες της, αλλά φταίει η ίδια η πορεία, η τακτική της, το περιεχόμενο και η στάση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς, έχει αρνητική πορεία και αυτή έχει επιδεινωθεί. Θα συνεχίσουμε να της κάνουμε κριτική, ταυτόχρονα με την πίεση που θα ασκούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην απεργία της 14ης του Νοέμβρη λέγοντας: «Είδατε τώρα με την απεργία, μια προσπάθεια που γίνεται, με δίκαια αιτήματα, γιατί η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία έχουν ανακοινώσει την προκήρυξη απεργίας. Ασχετα με την ημερομηνία, σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις που δε συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αποφάσισε απεργία για τις 14 Νοέμβρη. Το θέμα είναι να ακουστεί μια φωνή αντίστασης, έρχονται νέα μέτρα, πρέπει να διεκδικήσουμε κάποια και βέβαια αν δεν ασκήσεις πίεση δεν πρόκειται να κερδίσεις το παραμικρό. Δεν λέμε ότι θα γίνουν τίποτα συνταρακτικές αλλαγές αλλά τέλος πάντων να κερδίσεις κάτι για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό. Κι απ' αυτήν την άποψη η στάση της ΓΣΕΕ είναι απαράδεκτη. Η ΑΔΕΔΥ, στην οποία επίσης ασκούμε κριτική, αποφάσισε απεργία. Θα μπορούσε να στηρίξει και η ΓΣΕΕ αυτόν τον αγώνα και να καλύψει μια σειρά εργαζόμενους που θέλουν να απεργήσουν, να διεκδικήσουν αλλά δεν τους καλύπτουν τα σωματεία τους γιατί δεν έχουν πάρει αποφάσεις».

Για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

«Συνολικά», επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, «η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι καλή, την ξέρετε, την ζείτε από μέσα, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, ακόμα και σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν παρασυρθεί μέχρι τα σήμερα, ακόμα και εδώ στην Πάτρα, ότι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία έτσι ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να συσπειρώνονται, να μαζικοποιούνται τα σωματεία, να συσπειρώνονται στο Εργατικό Κέντρο, εσείς οι ίδιοι με το κύρος και τη σωστή συμπεριφορά σας μπορείτε να κατοχυρώνετε αυτό το κύρος και να γίνεστε ευρύτερα αναγνωρίσιμοι και αποδεκτοί και από άλλους που έχουν ταλαντεύσεις, δισταγμούς σήμερα. Φυσικά, εμείς δεν μπορούμε να επιδράσουμε σε άλλα πολιτικά κόμματα κεντρικά. Η καλύτερη πίεση είναι η δική σας αγωνιστική στάση, η συνεπής, στη βάση αρχών για υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων έτσι ώστε να γίνεται ντε φάκτο αποδεκτή και να αναγκαστεί και η αστική Δικαιοσύνη να σταματήσει τον όποιο πόλεμο κινούν διάφοροι απ' τα παρασκήνια. Αρα υπάρχουν ζητήματα φυσικά ανασυγκρότησης, εξυγίανσης του κινήματος. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας. Παρατηρήσεις, ελλείψεις που εντοπίζετε και σε μας ή θέλετε κάτι να ζητήσουμε, να πιέσουμε μπορούμε να το κάνουμε, ελεύθερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου μπορεί να απευθύνεται στο Κόμμα.

Υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει η ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Πάτρα. Αυτό θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Είναι μεγάλο πράγμα να είστε σταθεροί, να μην υποχωρήσετε σε πιέσεις. Ξέρετε ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις πάντα οι πιέσεις από διάφορους καλοθελητές δυναμώνουν. Η αντίσταση σε αυτές τις πιέσεις και η στήριξη σε δυνάμεις που μπορούν πραγματικά να βάλουν πλάτη είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό έχει αποδείξει και η ιστορική πείρα. Αρα σε αυτόν το δρόμο υπερασπιζόμενοι τα δίκια των εργαζομένων μπορούμε να βαδίσουμε».

Για τη νέα βάση με πυρηνικά στον Αραξο

Σχετικά με την ανησυχία που εκφράστηκε από την πλευρά της διοίκησης για το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «ο Καμμένος είπε βάσεις όλη η Ελλάδα, μη μείνει πόλη και χωριό χωρίς αμερικάνικη και ΝΑΤΟική βάση, για να έχουμε ανάπτυξη, λέει, να έρθουν τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα που έλεγε η μακαρίτισσα η Καλουτά στην ταινία, ο στόλος, να μας δίνει καμιά δουλειά... Μα αυτό είναι το ζήτημα; Δεν καταλαβαίνουν, δηλαδή - το καταλαβαίνουν - ότι γίνεται μαγνήτης η βάση και η πυρηνική και η αεροπορική και η στρατιωτική άλλων δυνάμεων, σε ένα γενικότερο ανταγωνισμό με τη Ρωσία ή την Κίνα; Γιατί γίνεσαι στόχος, εκεί θα χτυπήσουν πρώτα. Πού θα χτυπήσουν, δηλαδή, άμα γίνει μια γενικευμένη σύγκρουση;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ