ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βυθίζεται όλο και περισσότερο σε πολυμερείς αντιλαϊκές συνεργασίες

Μετά την πρόσφατη τριμερή με Αίγυπτο, τώρα ζεσταίνονται οι μηχανές για τη διεύρυνση της συνεργασίας και με τη Γαλλία

Από την επίσκεψη στις αρχές Σεπτέμβρη του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζ. Υ. Λε Ντριάν (αριστερά) στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη

Copyright 2018 The Associated

Από την επίσκεψη στις αρχές Σεπτέμβρη του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζ. Υ. Λε Ντριάν (αριστερά) στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η νέα κινητικότητα που τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζει τις διεργασίες για το Κυπριακό πάει χέρι - χέρι με την ακόμα πιο αποφασιστική «κινητοποίηση» ιμπεριαλιστικών κέντρων που οραματίζονται την Κύπρο ως βάση για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών και ενεργειακών τους επιδιώξεων.

Μετά από την προχτεσινή νέα τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που και η αστική τάξη στην Κύπρο εμφάνισε ως δήθεν νέα ασπίδα κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας, χτες, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια και για διεύρυνση της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές στους ΥΠΕΞ των τριών χωρών για τη δημιουργία νέων σχηματισμών, που θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία. Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για εξέλιξη που «δείχνει και το διεθνές εκτόπισμα που έχουν αποκτήσει οι τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή», εκφράζοντας ικανοποίηση για τη βαθύτερη εμπλοκή της Κύπρου σε «σχήματα» που αξιοποιούν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την αναμέτρηση και αναβάθμισή τους σε «μέτωπα» που έχουν ήδη μετατρέψει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Θυμίζουμε ότι την πρόθεση της Γαλλίας να εμπλακεί ακόμα πιο «ενεργά» στις πολυμερείς συνεργασίες της Ν/Α Μεσόγειου είχε εκφράσει καθαρά ο ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, στις επαφές που είχε πριν ενάμιση περίπου μήνα σε Αθήνα, Λευκωσία αλλά και Αγκυρα, αναδεικνύοντας πολύ προσεκτικά ότι το Παρίσι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες «γέφυρες», για να διεισδύσει στην περιοχή, μην αποκλείοντας ταυτόχρονους συντονισμούς και με δυνάμεις που έχουν μεγάλες διαφορές (ο Λε Ντριάν είχε χαρακτηρίσει τότε την Αγκυρα «αναπόδραστο παράγοντα» για τις εξελίξεις στην περιοχή).

Επίσης, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας - σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ - είχαν ήδη «διερευνητική συνάντηση» στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της φετινής ΓΣ του ΟΗΕ, ενώ πολλά λέγονται εδώ και καιρό και για επικείμενη επίσκεψη του ίδιου του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κύπρο, με στόχο - μεταξύ άλλων - νέες συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία και δράση της Γαλλίας στην περιοχή.

Και οι «αναχρονιστικές» εγγυήσεις

Η ανάπτυξη τέτοιων πολυμερών σχημάτων μόνο νέες παγίδες και απειλές εγκυμονεί για το λαό της Κύπρου και όλης της περιοχής, όσο κι αν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας εξακολουθούν να περηφανεύονται για την «προτίμηση» που δείχνουν ισχυρές δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί τους. Αντίστοιχη ανησυχία προκαλεί και η «πίεση» που λένε ότι θα ασκηθεί και προς την κατεύθυνση «λύσης» του Κυπριακού, αφού το μόνο είδος πίεσης που ασκούν εκπρόσωποι μονοπωλίων είναι για την υπεράσπιση των δικών τους αντιλαϊκών προτεραιοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η Διακήρυξη της προχτεσινής Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - που τα κυπριακά αστικά επιτελεία εμφάνισαν ως «απάντηση στην Τουρκία» - τάσσεται υπέρ του τερματισμού του καθεστώτος εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό» και μιλώντας για «αναχρονιστικές διευθετήσεις ασφαλείας». Ουσιαστικά, δηλαδή, το χαρακτηρίζει ξεπερασμένο, αφού ο συσχετισμός δύναμης στην περιοχή διαμορφώνεται πλέον με δεδομένα πολύ διαφορετικά από αυτά του 1960 (όταν θεσπίστηκε το καθεστώς των «εγγυητριών δυνάμεων») και ενδιαφέρον για την περιοχή εκφράζουν πολλές ακόμα δυνάμεις.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το Κυπριακό, οι διεργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς, ειδικά μετά τις νέες προτάσεις διχοτόμησης που εξετάζονται (βλέπε «χαλαρή» ή «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία). Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που είχε σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, αύριο θα βρεθεί στα Κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) αλλά και σημερινό «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους.

Επίσης, επαφές στην Αθήνα θα έχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που σήμερα θα δει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για την ασφάλεια των μονοπωλίων

Συνοψίζοντας το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, που έγινε προχτές στην Κρήτη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αλλαγές που γίνονται «στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας», δίνοντας έμφαση «στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων, την προστασία τους από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

Είπε ακόμα ότι «σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων, όπου εντείνεται η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενώ επιδεινώνεται και η ένταση στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα (...) αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Χωρίς αμφιβολία, η «εμβάθυνση» αυτή αφορά και τον στρατιωτικό τομέα, τόσο μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την τριμερή, όσο και τη συνεργασία τους με «τρίτες χώρες», που τα μονοπώλιά τους αναπτύσσουν δράση στην περιοχή και ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, απέναντι στις «απειλές» των ανταγωνιστών τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι «αμυντικές» συμφωνίες, οι ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, όπου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ συμμετέχουν κατά καιρούς στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Σ. Αραβίας, της Αιγύπτου, η οποία, συν τοις άλλοις, διαθέτει αξιόμαχο Πολεμικό Ναυτικό, που αποσπά τα εύσημα του ΝΑΤΟ.

* * *

Αν στα παραπάνω προστεθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αποτελέσουν το τέταρτο μέλος στη σημερινή τριμερή, είναι φανερό ότι στην Ανατ. Μεσόγειο οικοδομείται μια ακόμα περιφερειακή συμμαχία, με ξεκάθαρα αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα, για να διευκολύνει και να προωθήσει το σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Βασικά στοιχεία αυτού του σχεδιασμού είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, ο έλεγχος ενός από τους σημαντικότερους δρόμους του παγκόσμιου εμπορίου, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ο έλεγχος της Κεντρικής και Ανατ. Μεσογείου, οι διευθετήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, με τρόπο που να εμποδίζονται τα σχέδια των ανταγωνιστών, πρώτα απ' όλα της Ρωσίας και της Κίνας.

Για την εμπέδωση και την ασφάλεια αυτού του σχεδιασμού, που αναπτύσσεται ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, προωθείται η στενότερη συνεργασία των τριών κρατών, και όχι βέβαια για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους. Η Ελλάδα, ως «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, έναντι της Τουρκίας, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών, προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη, από την αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει επίσης σε τριμερή με την Κύπρο και το Ισραήλ, όπου ενδιαφέρον να συμμετάσχει, εκτός από τις ΗΠΑ, έχει δείξει και η Γαλλία, με δεδομένο ότι η «Total» δραστηριοποιείται σε «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ και τα γαλλικά συμφέροντα είναι παραδοσιακά μεγάλα στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Γαλλία διεκδικεί να αναπτύξει και στρατιωτική βάση στην Κύπρο.

* * *

Κύπρος και Αίγυπτος, μαζί με το Ισραήλ, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, εξαιτίας των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στις ΑΟΖ τους και εξαιτίας της εμπλοκής τους σε οποιοδήποτε σχέδιο επιλεγεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ (αγωγός «East Med», υγροποίηση και μεταφορά με πλοία, αγωγός μέσω Τουρκίας κ.τ.λ.).

Επίσης, η Αίγυπτος έχει σημαντικό λόγο στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο, που περιπλέκεται από τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Καστελόριζο και το ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι. Αν υπάρξει συμφωνία σε βάρος ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν η επιθετικότητα και οι αμφισβητήσεις σε βάρος Ελλάδας - Κύπρου, όπως και ότι θα μεγαλώσει η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός με την Τουρκία, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, φανερώνει ότι χαμένος σε κάθε περίπτωση βγαίνει ο λαός. Συνολικά, οι εξελίξεις προσθέτουν εύφλεκτο υλικό σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως «βράζει», κάνοντας ακόμα πιο σοβαρό το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με άμεση συμμετοχή της Ελλάδας.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται, είναι ότι τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων πάνε χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς και πολεμική προπαρασκευή, που αυξάνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Γι' αυτό κανείς δεν πρέπει να συμμερίζεται τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, που βάζουν το λαό στο επίκεντρο επικίνδυνων ανταγωνισμών. Να δυναμώσουν τώρα η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, η αλληλεγγύη των λαών και ο αγώνας ενάντια στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, πρώτα απ' όλα μέσα στην κάθε χώρα.


Κ. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ