Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο |
Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην Ακρόπολη, στη Θεσσαλονίκη στο Λευκό Πύργο, στο Ηράκλειο στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενώ ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.
Την εκχώρηση στο υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΔΑΣ εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας πως «μετά από τα λιμάνια - αεροδρόμια - πρώην δημόσιες επιχειρήσεις και εκτάσεις που ξεπουλήθηκαν και ξεπουλιούνται προγραμματισμένα, το "δρόμο" της εκχώρησης παίρνουν σχολεία, νηπιαγωγεία, πλατείες, δασικές εκτάσεις, μνημεία κ.λπ. Τα ακίνητα αυτά αποτελούν πλέον "εγγύηση" για την αποπληρωμή των ντόπιων και ξένων δανειστών του κρατικού χρέους. Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με τη γνωστή τακτική της "διγλωσσίας" επιχειρούν να "θολώσουν τα νερά" με μετάθεση ευθυνών και δηλώσεις τη μια στιγμή περί "κινδυνολογίας" και την άλλη μιλούν για "εξαιρέσεις που έγιναν ή δεν έγιναν", για επανέλεγχο της λίστας και για νομοθετική ρύθμιση απ' το υπουργείο Οικονομικών που θα λύσει τελικά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει "ανάπτυξη" για το λαό και "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας!!!». Παράλληλα, καλεί τα Σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη.
Για το θέμα ανακοίνωση έβγαλε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που θέτει ορισμένα ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποιος ο λόγος να αναλώνονται σε τόσες δηλώσεις για να μας πείσουν ότι θα εξαιρεθούν αυτά που... εξαιρούνται, ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη προβεί εδώ και τρεις βδομάδες στο αυτονόητο, δηλ. την έκδοση νέας απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ και νέας Υπουργικής Απόφασης, που θα συνοδεύεται από λίστα ΚΑΕΚ χωρίς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και τα υπόλοιπα κτίρια του ΥΠΠΟΑ που υποστηρίζουν δράσεις του πολιτισμού;». Ακόμα, σημειώνουν ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και να μην εμφανίζονται τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί ανά πάσα στιγμή να διεκδικηθεί η «διαχείρισή» τους. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τα κτίρια των αρχαιολογικών μουσείων (όπως του Ηρακλείου, του Αργοστολίου, της Μυτιλήνης, της Πάτρας και άλλα που βρίσκονται στη λίστα) που δεν είναι «αρχαιολογικοί χώροι», ούτε καν μνημεία, τονίζοντας ότι πρέπει να προστεθούν στις εξαιρέσεις όλα τα ακίνητα που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά.
Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και των τμημάτων του όπως το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το ιδιωτικό Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αλεξ. Μυλωνά. Από τη συνένωση ιδρύεται ένα ΝΠΙΔ με την επωνυμία Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται με το νομοσχέδιο να ολοκληρώσει μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 2010 και γι' αυτό οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων αυτών έδωσαν τα εύσημα στην κυβέρνηση για την επίτευξη ενός «μεγαλόπνοου σχεδίου», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ωστόσο δήλωσαν επιφύλαξη για την ψήφο τους, εκφράζοντας ενστάσεις όσον αφορά διαχειριστικά θέματα. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ενωση Κεντρώων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το Ποτάμι, ενώ κατά δήλωσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αν και βρήκε θετική τη συνένωση λαϊκίζοντας καταψήφισε.
Η υπουργός Πολιτισμού, Μ. Ζορμπά, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο στρατηγικής σημασίας, καθώς θα περιοριστούν «οι οικονομικές υποχρεώσεις» των μουσείων.
Στον αντίποδα των παραπάνω, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής σημείωσε ότι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η μείωση του κόστους και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Τέχνης. Παρέθεσε αποσπάσματα από την αιτιολογική έκθεση, που κάνουν λόγο για αυτοτελή εμπορική δραστηριότητα του οργανισμού για «παραγωγές, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αναπαραγωγές υλικού, προσέλκυση οικονομικών πόρων από την ευρύτερη διεθνή αγορά, διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα κ.τ.λ.» και άντληση χρηματοδότησης «μέσα από μορφές, όπως Ενώσεις Φίλων, δωρητές και το ευρύ κοινό».
«Αρα, προσέλκυση οικονομικών πόρων, βιωσιμότητα στη σημερινή δημοσιονομική δύσκολη κατάσταση της χώρας και μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να το τρίπτυχο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο νέος οργανισμός, που φτιάχνετε», σχολίασε ο Σ. Βαρδαλής, προσθέτοντας ότι στόχος συνυφασμένος με παραπάνω είναι «να προσαρμοστεί η λειτουργία των επιστημονικών Ιδρυμάτων και των Μουσείων με τα νέα δεδομένα των αγορών».
Οπως τόνισε, το νομοσχέδιο συνολικά αποτυπώνει τη σταδιακή προσαρμογή της Τέχνης και του Πολιτισμού στα ζητούμενα του κεφαλαίου που είναι και η στρατηγική της ΕΕ. «Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει χειραγώγηση των ίδιων των καλλιτεχνών, προσαρμογή του έργου τους στις ανάγκες της αγοράς και εν τέλει, μέσω της αναπαραγωγής και διάθεσης, χειραγώγηση της κοινωνίας και του λαού». Καυτηρίασε, ακόμα, το γεγονός ότι από τη διοίκηση του νέου οργανισμού αποκλείστηκε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας που εκπροσωπεί χιλιάδες εικαστικούς, αλλά αντίθετα θέση δίνεται στον εκάστοτε πρόεδρο της ΔΕΘ...
Το «Παράξενο Τσίρκο» είναι μια παράσταση με σχοινοβάτες, ξυλοπόδαρους, μάγους, λαγούς, νάνους, αρλεκίνους, λιοντάρια, παλιάτσους και ό,τι άλλο πρέπει να έχει ένα σοβαρό τσίρκο που σέβεται τον εαυτό του. Το παράξενο είναι ότι αυτή η παράσταση είναι ιδιωτική και γίνεται κάθε βράδυ σε ένα μικρό δωμάτιο, στο δωμάτιό σου, τόσο κοντά στα όνειρα.
Παίζουν οι μουσικοί: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (μαντολίνο, μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, πιάνο, midi programming, κρουστά), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο, τρομπέτα), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλογέρα, ινδικό φλάουτο bansuri, κλαρίνο), Κώστας Μερετάκης (νταούλι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο).
Καλοτάξιδο!
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Οκτώβρη έως τις 12 Νοέμβρη.
Μέρες και ώρες λειτουργίας από 12 έως 31 Οκτώβρη: Τρίτη έως Κυριακή 08.00 - 20.00, Δευτέρα 12.00 - 20.00.
Από 1 έως 12 Νοέμβρη: 08.30 - 15.30, Δευτέρα κλειστά.