ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία και τις σχέσεις με την ΕΕ

Αφορμή η επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού που πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν

Από τη συνάντηση του προέδρου της ιταλικής Βουλής, Ρ. Φίκο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση του προέδρου της ιταλικής Βουλής, Ρ. Φίκο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ
Οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία της Ιταλίας, 3η στην Ευρωζώνη, και οι όροι συμμετοχής στην ΕΕ απασχολούν έντονα τα αστικά επιτελεία της ΕΕ και τροφοδοτούν διεργασίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ευρύτερα, και στη χώρα μας. Το σχέδιο προϋπολογισμού, που συνέταξε η ιταλική συγκυβέρνηση του «Κινήματος 5 Αστέρων» («M5S») και της «Λέγκας», εμφανίζεται ως «απάντηση στη λιτότητα», ενώ στην πραγματικότητα εκφράζει τις ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου, ώστε αυτό να παζαρέψει τη θέση του και να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη. Το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πάντως δεδομένο ταξικό αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Ο τρόπος που επιχειρηματολογούν οι Ιταλοί αστοί πολιτικοί είναι αποκαλυπτικός. «Το πρόγραμμα αποτελεί ανάγκη για την υλοποίηση των στόχων μας και όχι πρόκληση απέναντι στην Ευρώπη», είπε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του «M5S», Λουίτζι ντι Μάγιο, μετά από την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε ότι η πρόταση θα είναι η σχέση δημόσιου ελλείμματος και ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 2,4% για το 2019, στο 2,1% για το 2021 και στο 1,8% το 2020. Ο ντι Μάγιο υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες», αλλά και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι θαρραλέα, η Ιταλία τα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια...».

Ο άλλος αντιπρόεδρος - και ηγέτης της «Λέγκας» - Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Εμείς τραβάμε μπροστά... Προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια» και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή απλώς και μόνο δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο σπρεντ». Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι επισήμανε ότι «μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι οι Ιταλοί «είναι έτοιμοι να μας δώσουν ένα χεράκι» προκειμένου «να πέσουν τα σπρεντς». Είπε ακόμα ότι «η δύναμη της Ιταλίας είναι η ιδιωτική αποταμίευση, που όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο και προς το παρόν σιωπά και είναι επενδυμένη σε ξένα ομόλογα».

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα, που είπε πάντως ότι «αν το σπρεντ ξεφύγει, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είπε ότι συμφωνεί με όσους λένε πως «οι τόνοι στον διάλογο με τις Βρυξέλλες πρέπει να πέσουν» και επανέλαβε ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ισχυρίστηκε ότι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι χαμηλότερες από τις δυνατότητες της χώρας.

Επαφές Ιταλών με Γιούνκερ

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ιταλικής Κάτω Βουλής Ρομπέρτο Φίκο (που προέρχεται από το «M5S»). Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «ήταν μια καλή συνάντηση, μια ευκαιρία να πέσουν οι τόνοι». Το ιταλικό πρακτορείο ANSA επικαλέστηκε πηγές από την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο Φίκο συνάντησε και τους Ευρωπαίους επιτρόπους Φρανς Τίμερμανς και Πιερ Μοσκοβισί, σημάδι των διαθέσεων για διάλογο. Πρόσθεσε πάντως ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να προσδοκούν από τη Ρώμη να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ και είπε ότι «εξαρτάται από τους πολιτικούς της Ιταλίας να βρουν κανόνες και μέτρα που θα της επιτρέψουν να μείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Αυτοί οι στόχοι έχουν εγκριθεί από 28 δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και κυβερνήσεις της Ενωσης».

Τέλος, χρειάζεται να καταγραφούν οι δηλώσεις του ντι Μάγιο ως προς τις συμμαχίες του κόμματός του στην Ευρώπη. Λίγες μέρες μετά από τη συνάντηση Σαλβίνι - Λεπέν, που παρουσιάστηκε ως κήρυξη κοινής καμπάνιας ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη, ο ηγέτης του «M5S» είπε ότι «ο (Ούγγρος Βίκτορ) Ορμπάν και η Λεπέν δεν έχουν σχέση μαζί μας» και υποστήριξε ότι «εμείς δεν είμαστε ούτε δεξιό ούτε αριστερό κόμμα... Ο Ορμπάν και η Λεπέν είναι δεξιοί και είναι εταίροι της "Λέγκας", όχι δικοί μας».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το δίκαιο (για το κεφάλαιο) γίνεται πράξη

«Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ένα κομμάτι κρέας να μας διαχειρίζονται όπως θέλουν, να μας αφήνουν να βράζουμε στο ζουμί μας. Τα εργασιακά δικαιώματα σιγά και σταθερά αποκαθίστανται», αναφέρει το νέο σποτ, με το οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει την εφαρμογή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. «Πρέπει εδώ να μπει τέλος στη φτηνή ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία», λέει η πρωταγωνίστρια του σποτ, με την υπουργό Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι «δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν ήδη σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους και βελτίωση των όρων εργασίας τους». «Είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε», ανταπαντά η πρωταγωνίστρια («ενοικιαζόμενη» ιδιωτική υπάλληλος σύμφωνα με το σενάριο) και συμπληρώνει: «Εχουμε να πιστεύουμε». Ο επίλογος του σποτ «ντύνεται» με τη φωνή του πρωθυπουργού να λέει: «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Μόνο στα «κυβερνητικά σποτ» μπορεί να ζήσουν οι εργαζόμενοι την εικονική πραγματικότητα των αυξήσεων στους μισθούς και της βελτίωσης των όρων εργασίας, που τους σερβίρει η κυβέρνηση με τα προπαγανδιστικά της βίντεο. Αυτό που ζουν στην καθημερινότητά τους εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι τελείως διαφορετικό. Η επέκταση 7 έως τώρα κλαδικών συμβάσεων καμιά ουσιαστική μεταβολή δεν έχει φέρει στους μισθούς των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σύμβαση δεν εφαρμοζόταν ούτε από τους εργοδότες που την είχαν υπογράψει πριν επεκταθεί! Τι λόγο έχει άλλωστε ένας μεγαλοξενοδόχος να εφαρμόσει την κλαδική σύμβαση σε όλο το προσωπικό, όταν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει 14 διαφορετικές μορφές «ευέλικτης» εργασίας και με το γράμμα του νόμου να διαχειρίζεται «σαν ένα κομμάτι κρέας τους εργαζόμενους»;

* * *

Από την πλευρά της, πάλι, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους αφήνουν τους εργαζόμενους κυριολεκτικά «να βράζουν στο ζουμί τους», αφού καμιά ουσιαστική εγγύηση δεν προσφέρουν για καθολική εφαρμογή ακόμα και αυτών των κουτσουρεμένων κλαδικών συμβάσεων, που στην περίπτωση του Τουρισμού κατοχυρώνουν μειώσεις 15% στο μισθό, 7ήμερη δουλειά και διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αντίθετα, πετάνε το μπαλάκι στους εργαζόμενους να απαιτήσουν την εφαρμογή της Σύμβασης, όταν στους χώρους δουλειάς γίνεται το έλα να δεις από εκβιασμούς και απειλές για απολύσεις! Χώρια που το αβέβαιο μέτρο της επεκτασιμότητας συνοδεύεται από μια σειρά βέβαιων διευκολύνσεων και απαλλαγών προς το κεφάλαιο, που κάνουν αποδοτικότερες τις επενδύσεις του και ακόμα μεγαλύτερη την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Παρ' όλα αυτά, το «κουκούτσι» του κυβερνητικού σποτ βρίσκεται αλλού: Στην προσπάθεια να πιστέψουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ότι όλα αλλάζουν μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων. Και ότι η κυβέρνηση, απελευθερωμένη τάχα από καταπιεστικές δεσμεύσεις, προωθεί τη σταδιακή ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την περίοδο της μνημονιακής διαχείρισης της κρίσης. Μόνο που δεν το κάνει «μια κι έξω», αλλά «σιγά και σταθερά», για να μην διαταραχτούν η οικονομία και οι αγορές. Αυτό που χρειάζεται, επομένως, είναι υπομονή, χαμήλωμα των προσδοκιών και βέβαια «πίστη» ότι αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε καλύτερους όρους αμοιβής, εργασίας και ζωής. Πάνω εκεί προσπαθεί να ενισχύσει και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές στην αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ.

* * *

Καμιά σχέση δεν έχουν όλα αυτά με την πραγματικότητα. Υλοποιώντας απαρέγκλιτα τη στρατηγική του κεφαλαίου, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό, από το γεγονός ότι η πολυθρύλητη «αύξηση» του κατώτερου μισθού, που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μια μεταρρύθμιση - ορόσημο της «μεταμνημονιακής» περιόδου, θα γίνει με νόμο των μνημονίων, που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Δίκαια, επομένως, τα ταξικά συνδικάτα ονόμασαν αυτόν το νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου»!

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μέτρα, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «σταδιακή αποκατάσταση» των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, με τους νόμους των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, τα ψηφισμένα αντεργατικά μέτρα που «ωριμάζουν» στις σημερινές συνθήκες και κυρίως η διαρκής ανανέωση και επέκταση των μέτρων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα της πιο ορμητικής ανάκαμψης, καθιστούν «αδειανό πουκάμισο» για τους εργαζόμενους τις παρεμβάσεις που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «μέτρα αποκατάστασης των αδικιών», πατώντας πάνω και στη λογική των χαμηλών απαιτήσεων, που η ίδια καλλιέργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

* * *

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν υπάρξει μια σχετική αύξηση στον κατώτερο ή μακροπρόθεσμα και στον μέσο μισθό, είναι βέβαιο ότι αυτή θα εξαϋλωθεί από την προβλεπόμενη αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, προκειμένου να διατηρούνται τα θηριώδη πλεονάσματα, ως εγγύηση για να αντλεί το κεφάλαιο φτηνότερα χρήμα από τις αγορές. Αποκαλυπτική είναι όμως και η εξαγγελία για κατάργηση του υποκατώτερου μισθού, που συνοδεύεται από δεσμεύσεις για επιδότηση έως και 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Που σημαίνει ότι μέσω της φορολογίας, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια το όποιο κόστος έχει για το κεφάλαιο η σχετική αύξηση του κατώτερου μισθού για τους νέους.

Αν υπάρχει επομένως ένα «δίκαιο» που «κάνει πράξη» η κυβέρνηση, αυτό είναι το δίκαιο του κεφαλαίου. Το ίδιο έκαναν, άλλωστε, και όλοι οι προηγούμενοι, που ο ΣΥΡΙΖΑ τους πήρε την μπουκιά από το στόμα. Γι' αυτό τα «σποτάκια» της κυβέρνησης μόνο οργή και αγανάκτηση πρέπει να προκαλούν. Και πείσμα για ακόμα πιο μαχητική οργάνωση του αγώνα προς τη μόνη κατεύθυνση που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική διέξοδο: Την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της κοινής δράσης και της συμμαχίας των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και πραγματική αποκατάσταση των απωλειών, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Π.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ