ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Κινητοποίηση για την προστασία ελεύθερου χώρου από τα μονοπώλια

Δυναμική απάντηση έδωσαν χτες κάτοικοι, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς του Περάματος στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά, όπως η «Cosco», να αρπάξουν και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της περιοχής, προκειμένου να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Το συναγερμό σήμανε έγγραφο της «Cosco» προς τις λιμενικές αρχές γνωστοποιώντας ότι στις 9 Οκτώβρη, δηλαδή χτες, θα προχωρούσε στο γκρέμισμα του τεράστιου τοίχου που χωρίζει τον εμπορευματικό σταθμό (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού από την πόλη, προκειμένου να συμπεριλάβει στο ΣΕΜΠΟ και τμήμα της παραλιακής περιοχής Αρμός, όπου βρίσκονται αλιευτικό καταφύγιο, χώρος περιπάτου, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Τα σχέδια των μονοπωλίων, τα οποία έχουν αβάντα την αντιλαϊκή πολιτική της «δίκαιης» ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έγιναν γνωστά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, οπότε Συνδικάτα, η Ενωση Γονέων Περάματος, η Λαϊκή Επιτροπή, η Εστία της Γυναίκας (μέλος της ΟΓΕ), αλιευτικοί, αθλητικοί και εκπολιτιστικοί σύλλογοι έδωσαν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση διεκδικούν ακόμα ανάμεσα σε άλλα ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής και να παραδοθεί στο λαό του Περάματος χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Να βγουν εκτός οικιστικού ιστού τα καζάνια του θανάτου, τα οποία επαναλειτούργησαν από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της «Cosco» και ο χώρος τους να αποδοθεί στο λαό του Περάματος με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις, για να μετατραπεί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε χώρο πράσινου και ανάσας. Πάλη για ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Από τα ξημερώματα χτες, Τρίτη, και μέχρι το μεσημέρι ο χώρος μπροστά στον τοίχο είχε γίνει τόπος συγκέντρωσης, ενώ πάνω στον τοίχο δέσποζε το «Ούτε σπιθαμή γης στο μονοπώλιο της "Cosco"».

Το «παρών» τους έδωσαν και μαθητές από τα Λύκεια της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν το δικό τους στίγμα γράφοντας στον τοίχο το σύνθημα: «Αυτό δεν θα περάσει, ο τοίχος δεν θα σπάσει». Η κινητοποίηση αυτή ήταν η πρώτη απάντηση. Κάτοικοι και φορείς δείχνοντας ότι είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση όρισαν ομάδες περιφρούρησης που θα παρευρίσκονται διαρκώς έτοιμες στο χώρο τις επόμενες μέρες.

Να προσέξει ο λαός τα επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια

Αποκαλυπτικό για τη στάση της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ήταν το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ. Από τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, Γ. Λαγουδάκης, προέκυψε ότι, από τη μία, η δημοτική αρχή, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με την «Cosco» και παζάρευε την παραχώρηση του χώρου είτε με υπενοικίαση είτε με άλλες μορφές ανοίγοντας τις ορέξεις της «Cosco», χώρια οι δωρεές της «Cosco» προς το δήμο.

Από την άλλη, ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε να είναι τώρα αντίθετος με την παραχώρηση του Αρμού στην «Cosco». Σημειωτέον, ο δήμαρχος Περάματος συμμετείχε στη μεταβατική διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, που είχε αποστολή την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού στο μονοπώλιο. «Περίεργη» ήταν και η στάση του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος ξαφνικά εμφανίστηκε ενάντια συνολικά στην «επένδυση της "Cosco"» λέγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο «να μην είναι αισιόδοξοι όσοι περίμεναν ανάπτυξη από το λιμάνι του Πειραιά με την επένδυση της "Cosco"...», η οποία βέβαια πριν, σύμφωνα με Περιφέρεια και κυβέρνηση, ήταν «ο πιλότος της δίκαιης ανάπτυξης».

Το «κερασάκι» σε αυτά ήταν η στάση και του υπουργού Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε χτες το μεσημέρι με τον δήμαρχο Περάματος, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους των ιδιοκτητών των ναυπηγείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ο υπουργός τούς προέτρεψε «να μην αποδεχτείτε» τις απαιτήσεις της «Cosco», προσθέτοντας ότι θα δώσει εντολή στο Λιμενικό να συνδράμει τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

Ξεσηκωμός και συστράτευση με το ΚΚΕ

«Κανένας δεν πρέπει να ξαφνιαστεί από αυτή την "αλλαγή" στάσης της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας», τονίζει ανάμεσα σε άλλα με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Περάματος του ΚΚΕ. «Σήμερα ο λαός - επισημαίνει - πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα επικίνδυνα επιχειρηματικά "παιχνίδια" που εκτυλίσσονται και στο λιμάνι του Πειραιά με αφορμή τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το λιμάνι του Πειραιά, πέρα από την επιδιωκόμενη κερδοφορία που επιζητά η "Cosco" από αυτό, αποτελεί τον "δρόμο εισόδου" της Κίνας προς την Κεντρική Ευρώπη διά μέσου των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εγείρουν δεκάδες ζητήματα στα Βαλκάνια ώστε να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας και να ελέγξουν τη δραστηριότητα της Κίνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει σημαιοφόρος των σχεδίων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ετσι και η όποια επένδυση και δραστηριότητα της Κίνας κρίνεται υπό το πρίσμα των συμφερόντων τα οποία έχει προτάξει σήμερα η κυβέρνηση».

Η Κομματική Οργάνωση καλεί το λαό σε ξεσηκωμό και σε συστράτευση με το ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια, στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τους στηρίζει, με τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, για να μην παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή στα μονοπώλια από το χώρο του Αρμού ο οποίος υποτίθεται ότι είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, ενώ προβάλλει το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για το Προσφυγικό

Το ζήτημα διαχείρισης των αυξημένων προσφυγικών ροών, που καταφθάνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη από την Τουρκία μέσω του Εβρου, βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες με αφορμή τη μετατροπή της Αριστοτέλους σε χώρο συγκέντρωσης και διαμονής των προσφύγων και μεταναστών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση σύσταση μιας ομάδας εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων για τη δημιουργία ενός χώρου transit, που θα δέχεται τους πρόσφυγες μέχρι τη μεταφορά τους στα υφιστάμενα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, καθώς και ενός χώρου φιλοξενίας (pro transit), έως ότου τα άτομα αυτά καταγραφούν από την αστυνομία.

Ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, μίλησε για δημιουργία ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί τις δυνατότητες εξεύρεσης προσωρινών χώρων υποδοχής, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. «Δεν επιθυμούμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος έλξης των μεταναστευτικών ροών και να δημιουργηθούν έτσι ζητήματα στην κοινωνία της πόλης. Θα προσπαθήσουμε να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες με βιώσιμες λύσεις, ώστε οι δυνητικά αιτούντες άσυλο να έχουν αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής», είπε.

  • Συμπλοκή μεταξύ ομάδων Αφγανών και Σύρων προσφύγων σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Κουτσόχερο Λάρισας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε καταυλισμούς, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Από τα επεισόδια που ξέσπασαν τραυματίστηκαν 7 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ πήραν φωτιά τρία κοντέινερ και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ρυθμίσεις για τις αποφυλακίσεις

Ενισχύεται ο ρόλος των δικαστών που θα μπορούν πια να διατάσσουν πραγματογνωμοσύνη, ακόμα κι αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ περί της επικαλούμενης αναπηρίας από τον κάθε κρατούμενο για την υπό όρους απόλυσή του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προωθεί τις αυστηρότερες διατάξεις, «επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110 Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής (σ.σ. π.χ. Αρ. Φλώρος καταδικασθείς για την υπόθεση «ENERGA-Hellas Power») ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία».

Εξάλλου, διευρύνεται η έρευνα και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος στις υποθέσεις παράνομων αποφυλακίσεων υπό όρους, με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεση του επιχειρηματία Αρ. Φλώρου, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε με πλαστά πιστοποιητικά, εντόπισε κύκλωμα που δρούσε και στις φυλακές χορηγώντας ιατρικές βεβαιώσεις και σε άλλους κρατούμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν υπόθεση κρατούμενου που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα αδικήματα και κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους πριν από λίγους μήνες, επικαλούμενος αναπηρία και προσκομίζοντας πιστοποιητικά ιατρικά που ελέγχονται ως πλαστά. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στο ευρύτερο κύκλωμα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών που οδηγούν σε παράνομες αποφυλακίσεις.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Δείγμα DNA του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου εντοπίστηκε, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, στο μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια, αρχικά από τους δύο καταστηματάρχες και στη συνέχεια από τους αστυνομικούς λίγο πριν ξεψυχήσει. Ο κοσμηματοπώλης ισχυρίζεται ότι το κρατούσε ο Ζακ κατά την είσοδό του στο κατάστημα. Ομως αυτόπτες μάρτυρες δεν έχουν δει το θύμα να κρατάει μαχαίρι.

Σημειωτέον πως μετά από τους απαραίτητους ελέγχους δεν ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα του Ζακ στο μαχαίρι, πράγμα που γεννά ερωτήματα για το πώς εντοπίστηκε το DNA του πάνω σε αυτό. Η δικηγόρος του Ζακ, Αννυ Παπαρρούσου, αναρωτιέται σε σχετική δήλωση «αν υπάρχει λήψη DNA από τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, τους δύο κατηγορούμενους» και προσθέτει πως η διαρροή της πληροφορίας για εντοπισμό DNA έγινε σκόπιμα από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία τη συνόδευσε με τη δική της ερμηνεία για το περιστατικό. «Πρόκειται για μονομερή ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ακόμη πως το ίχνος που εντοπίστηκε είναι «μια σταγόνα αίμα και όχι ιδρώτας», όπως αρχικά διέρρεε η ΕΛ.ΑΣ.

Αξιο λόγου είναι και το γεγονός πως σε σχετικό βίντεο που είδε τη δημοσιότητα και δείχνει το δεύτερο βάρβαρο ξυλοκόπημα του Ζακ, αυτήν τη φορά από την Αστυνομία, φαίνεται αστυνομικός να κρατάει με γυμνό χέρι το μαχαίρι.

Στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες»

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητιέται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις», το οποίο προβλέπει την ένταξη των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην κατηγορία των πολιτικών προσώπων υπόχρεων για την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», την αυστηροποίηση των ποινικών και άλλων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, στην εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή της δήλωσης αντί έντυπης κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» επί τις αρχής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στο πλαίσιο λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, όπου η διαφθορά και το μαύρο χρήμα είναι στο DNA του, δεν είναι δυνατόν μόνο με τέτοιες ρυθμίσεις να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου». Τόνισε ότι «το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει ζητήσει να ληφθούν ακόμη πιο ουσιαστικά μέτρα για να γίνεται ουσιαστικότερος έλεγχος στο "πόθεν έσχες"». Επισήμανε ακόμα όσον αφορά τη φοροδιαφυγή ότι για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι μεγάλη και νόμιμη, αφού η φορολογία τους είναι ελάχιστη, και κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι πιο ουσιαστικοί, οι οποίες όμως απορρίπτονται κάθε φορά από τα αστικά κόμματα γιατί αντιβαίνουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, όπως τόνισε. Προτάσεις που ενδεικτικά προβλέπουν την απαγόρευση της λειτουργίας των λεγόμενων εξωχώριων, «offshore» εταιρειών. Τον έλεγχο στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα. Την κατάργηση όλων των απορρήτων, και του τραπεζικού και του φορολογικού και του επιχειρηματικού και του εμπορικού.

Τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ