Την Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επτά Παλαιστίνιους διαδηλωτές (ανάμεσά τους εφήβους 11 και 14 ετών) και τραυμάτισαν πάνω από 500 άλλους
Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας. Συμμαθητές του 11χρονου Νάσερ που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Γάζα |
Ακατάπαυστες παραμένουν οι επιθέσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων καθώς η αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στη σκλήρυνση της κατοχής ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να αυξάνει τη βία.
Χτες, δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες καουτσούκ ή υπέστησαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τα αμέτρητα δακρυγόνα που έριξαν οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθώντας να καταστείλουν κινητοποιήσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο 24ωρης γενικής απεργίας ενάντια στο νόμο περί εβραϊκού κράτους, που ψήφισε το καλοκαίρι η ισραηλινή Βουλή. Η απεργία των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Αραβες του Ισραήλ που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού και των οποίων πολλά βασικά δικαιώματα καταστρατηγούνται και με το νέο ρατσιστικό νόμο περί «εβραϊκού κράτους», ο οποίος κλιμακώνει το καθεστώς διακρίσεων τύπου απαρτχάιντ.
Προκλητική βία σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων επέδειξαν για μία ακόμη φορά και Εβραίοι από τον εποικισμό Μπέιτ Ελ, που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Στις εκεί κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων αντέδρασαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν ακόμη και σε κεντρική περιοχή της Ραμάλα προκειμένου να τις καταστείλουν...
Επιπλέον, χτες, περίπου 40 κάτοικοι της βορειοδυτικής Γάζας τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση ψαράδων της περιοχής, που διαμαρτύρονται για το 11ετές φονικό ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμη περισσότερα θύματα προκάλεσε η κινητοποίηση που έκαναν την Παρασκευή (όπως κάνουν από τις 30 Μάρτη) πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους. Από τα πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών του στρατού σκοτώθηκαν εν ψυχρώ επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 11χρονος και ένας 14χρονος μαθητής. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 500.
Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκιμπράν Μπάσιλ, συνόδευσε ομάδα άνω των 12 πρεσβευτών διαφόρων χωρών σε στάδιο ποδοσφαίρου και ένα γήπεδο γκολφ που βρίσκονται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ώστε να αποδείξει ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες που εκτόξευσε την περασμένη βδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πως η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» «κρύβει εγκαταστάσεις ρουκετών» στο αεροδρόμιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Ιρανοί αξιωματούχοι των «Φρουρών της Επανάστασης» επιβεβαίωσαν χτες την εξαπόλυση επίθεσης σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Αλ Μπουκάμαλ της ανατολικής Συρίας, ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στις 21 Σεπτέμβρη.
«Το αρχηγείο αυτών που ευθύνονται για το τρομοκρατικό έγκλημα της Αχβάζ δέχθηκε επίθεση πριν από μερικά λεπτά στα ανατολικά του Ευφράτη από πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», ανέφερε σχετική επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Τεχεράνη. Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι από την επίθεση που εξαπολύθηκε από την επαρχία Κερμανσάχ του δυτικού Ιράν σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν «πολλοί» τζιχαντιστές.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Fars» μετέδωσε πως χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι τύπου «Ζολφαγάρ» (με βεληνεκές 750 χιλιομέτρων) και «Κιάμ» (800 χλμ.). Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.
Παράλληλα, χτες, το λεγόμενο «Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης» (FNL), που απαρτίζεται από διάφορες οργανώσεις τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, διέψευσε ότι προχώρησε στην απόσυρση βαρέων όπλων στο πλαίσιο μίας νέας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» βάθους 15 έως 20 χλμ. που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Τουρκία έπειτα από συμφωνία που υπέγραψαν πριν λίγες βδομάδες στο Σότσι οι Πρόεδροι Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ωστόσο, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έχει έδρα στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι έγινε (παρά τις διαψεύσεις) μια πρώτη απόσυρση αρμάτων μάχης και κανονιών από την ομάδα «Φάιλακ αλ Σαμ», που συμμετέχει στη FNL.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή το βράδυ, μισή ώρα πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε θέσει η αμερικανική κυβέρνηση, ότι κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία σε συνεννόηση με το Μεξικό, για την αναδιαμόρφωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Η NAFTA, που μετράει 24 χρόνια, είχε γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από την κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ, που επιθυμούσε την επαναδιαπραγμάτευσή της, επικαλούμενος ότι ήταν «ασύμφορη» και «μη δίκαιη» για τις ΗΠΑ. Στα τέλη Αυγούστου είχε επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία με το Μεξικό και μάλιστα με τη νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αναλαμβάνει σε δύο μήνες.
Η συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες, που πρέπει να εγκριθεί το επόμενο διάστημα και από τα Κοινοβούλια, μετονομάζεται σε «Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά» (USMCA), παρουσιάζεται ως «μία εμπορική συμφωνία υψηλής ποιότητας που θα δώσει χώρο σε περισσότερο ελεύθερες αγορές, σε περισσότερο ισότιμο εμπόριο και σε μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας». Αυτό δήλωσαν στο κοινό ανακοινωθέν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, και ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων, Ρόμπερτ Λάιτιζερ. Την χαρακτήρισαν επίσης μια «νέα σύγχρονη και προσαρμοσμένη στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα εμπορική συμφωνία».
Προφανώς πρόκειται για ένα νέο συμβιβασμό, που επιχειρεί να «ισορροπήσει» τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των τριών χωρών, ενώ παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας», θα σημάνει νέα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, από τις τρεις αστικές κυβερνήσεις υπάρχει ικανοποίηση ότι η συμφωνία θα κάνει τις καπιταλιστικές οικονομίες ικανές να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό.
Με βάση όσα έγιναν γνωστά, η κυβέρνηση του Καναδά δέχθηκε να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις της αγοράς γαλακτοκομικών ώστε να ανοίξει στους Αμερικανούς παραγωγούς υποσχόμενη και επιδοτήσεις στους ντόπιους αγρότες και πήρε ως αντάλλαγμα τη διατήρηση του συστήματος διαιτησίας στην επίλυση των εμπορικών διαφορών. ΗΠΑ και Καναδάς τόνισαν επίσης ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον και θα διατηρεί την καναδική πολιτισμική εξαίρεση.
Από την άλλη, οι μεγάλοι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στον καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο (25% και 10% αντίστοιχα) προς το παρόν θα διατηρηθούν στο όνομα της προστασίας των αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά αφήνεται ανοιχτό το μελλοντικό παζάρι.
Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ όσο και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, μίλησαν για πολύ καλή συμφωνία, ενώ και η νέα μεξικανική κυβέρνηση την «πουλάει» ως στοιχείο που θα διατηρήσει την «εμπορική συνοχή της περιοχής και την ανταγωνιστική της ικανότητα».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Εντείνονται οι έριδες στους κόλπους των Βρετανών Συντηρητικών και της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς αυξάνονται αντί να μειώνονται, με τις διαπραγματεύσεις, οι δυσκολίες των παζαριών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη «συντεταγμένη» αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, προειδοποίησε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο για αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. Απέρριψε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με το επιχείρημα ότι «ο σεβασμός του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016 είναι η ουσία της δημοκρατίας». Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ ότι «η θεολογική προσέγγιση» δεν αφήνει χώρο «για σοβαρές διαπραγματεύσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που είναι υπέρ ενός «ήπιου» Βrexit, είπε στο συνέδριο των Συντηρητικών ότι μία συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit θα τόνωνε τη βρετανική οικονομία. Προειδοποίησε επίσης μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ίντερνετ πως η κυβέρνηση μελετά την επιβολή ενός «φόρου ψηφιακών υπηρεσιών» σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα με κάποια διεθνή συμφωνία φορολόγησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αποδοκιμάστηκε όταν συνέκρινε την ΕΕ με τη Σοβιετική Ενωση στη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, επειδή τάχα και εκείνη «όπως η Σοβιετική Ενωση προσπαθούσε να εμποδίσει τους πολίτες της να φύγουν». Βρετανοί διπλωμάτες αντέδρασαν, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Χαντ «βλακείες, ανάξιες ενός Βρετανού υπουργού Εξωτερικών».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Λι, που παραιτήθηκε πριν μήνες από την κυβέρνηση εξαιτίας των διαφωνιών του για το Brexit, είπε σε μια εκδήλωση υπέρ της ΕΕ, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος, ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί θέλουν νέο δημοψήφισμα.
Το ίδιο διάστημα φουντώνουν οι πληροφορίες για «νέες προτάσεις» από τη μεριά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αλλά και από την πλευρά του επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Πληροφορίες της εφημερίδας «The Guardian» ανέφεραν ότι ο Μπαρνιέ συντάσσει αυτό το διάστημα μία (νομικώς μη δεσμευτική) «πολιτική διακήρυξη» για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας «βελτιωμένες προτάσεις» σε σχέση με τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» υποστήριξε, από την άλλη, ότι η Μέι ετοιμάζεται «να υποχωρήσει» στις αρχικές αντιδράσεις που είχε για τη διενέργεια «νέων ελέγχων» σε εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου) και της βρετανικής ενδοχώρας. Σε αντάλλαγμα, προτείνεται η ΕΕ να επιτρέψει την πρόσβαση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας) στην ενιαία αγορά της ΕΕ.