Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Συνεχίζονται οι πολυεπίπεδες αντιπαραθέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι έριδες στους κόλπους των Βρετανών Συντηρητικών και της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς αυξάνονται αντί να μειώνονται, με τις διαπραγματεύσεις, οι δυσκολίες των παζαριών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη «συντεταγμένη» αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, προειδοποίησε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο για αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. Απέρριψε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με το επιχείρημα ότι «ο σεβασμός του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016 είναι η ουσία της δημοκρατίας». Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ ότι «η θεολογική προσέγγιση» δεν αφήνει χώρο «για σοβαρές διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που είναι υπέρ ενός «ήπιου» Βrexit, είπε στο συνέδριο των Συντηρητικών ότι μία συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit θα τόνωνε τη βρετανική οικονομία. Προειδοποίησε επίσης μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ίντερνετ πως η κυβέρνηση μελετά την επιβολή ενός «φόρου ψηφιακών υπηρεσιών» σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα με κάποια διεθνή συμφωνία φορολόγησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αποδοκιμάστηκε όταν συνέκρινε την ΕΕ με τη Σοβιετική Ενωση στη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, επειδή τάχα και εκείνη «όπως η Σοβιετική Ενωση προσπαθούσε να εμποδίσει τους πολίτες της να φύγουν». Βρετανοί διπλωμάτες αντέδρασαν, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Χαντ «βλακείες, ανάξιες ενός Βρετανού υπουργού Εξωτερικών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Λι, που παραιτήθηκε πριν μήνες από την κυβέρνηση εξαιτίας των διαφωνιών του για το Brexit, είπε σε μια εκδήλωση υπέρ της ΕΕ, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος, ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί θέλουν νέο δημοψήφισμα.

Το ίδιο διάστημα φουντώνουν οι πληροφορίες για «νέες προτάσεις» από τη μεριά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αλλά και από την πλευρά του επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Πληροφορίες της εφημερίδας «The Guardian» ανέφεραν ότι ο Μπαρνιέ συντάσσει αυτό το διάστημα μία (νομικώς μη δεσμευτική) «πολιτική διακήρυξη» για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας «βελτιωμένες προτάσεις» σε σχέση με τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» υποστήριξε, από την άλλη, ότι η Μέι ετοιμάζεται «να υποχωρήσει» στις αρχικές αντιδράσεις που είχε για τη διενέργεια «νέων ελέγχων» σε εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου) και της βρετανικής ενδοχώρας. Σε αντάλλαγμα, προτείνεται η ΕΕ να επιτρέψει την πρόσβαση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας) στην ενιαία αγορά της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ