Στη συνέχεια η 17χρονη αγωνίστρια απαντώντας σε ερωτήσεις εξήγησε ότι δεν είναι η μόνη έφηβη που έζησε για μήνες στα κελιά των κατοχικών αρχών. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 350 άλλοι έφηβοι και παιδιά εκτίουν ποινές κάθειρξης, επειδή τόλμησαν από νωρίς να σηκώσουν κεφάλι στις δυνάμεις της κατοχής. Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός, γιατί κάθε μέρα γίνονται νέες συλλήψεις. «Οι ανήλικοι κρατούμενοι, παρόλο που είναι στη φυλακή, προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε σχολείο. Να ασχοληθούν με το διάβασμα και την αυτοεκπαίδευσή τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα στις φυλακές, προκαλώντας τις κατοχικές αρχές με το να συνεχίζουν τη μάχη και εκεί μέσα», λέει χαρακτηριστικά. Τονίζει ότι πέρα από τους ανήλικους, στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται σήμερα άλλοι 6.500 πολιτικοί κρατούμενοι.
Οταν την ρωτούν πώς μπορεί να νικήσει κανείς ένα κράτος - δολοφόνο, όπως το ισραηλινό, απαντά: «Η νίκη απέναντι σε ένα κράτος - δολοφόνο μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή πάλη εναντίον της κατοχής. Η νίκη και η ελευθερία θα επιτευχθεί μετά από αυτούς τους αγώνες, γιατί δεν υπάρχει κράτος που είχε κατοχή και παρέμεινε η κατοχή στα εδάφη του. Η παγκόσμια στήριξη μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις κατοχικές δυνάμεις! Αυτό ανεβάζει το ηθικό του Παλαιστινιακού λαού, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του...».
Ομολογεί πως «είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη να αντιπροσωπεύεις έναν λαό υπό κατοχή». Και εξηγεί: «Είσαι στοχοποιημένος. Σε τραυματίζουν. Σε φυλακίζουν. Αυτό είναι πολύ μεγάλη και δύσκολη ευθύνη, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα!».
Καλεί τους νέους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο να δείξουν ουσιαστικά την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Τους προτείνει να ενημερώνονται για ό,τι γίνεται στην Παλαιστίνη. Να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Να μοιράζονται όσα συμβαίνουν στα Παλαιστινιακά εδάφη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μεταδίδουν την αλήθεια σε όλο τον κόσμο.
Οταν την ρωτούν για το μέλλον, απαντά πως θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της και να γίνει νομικός. «Για να υπερασπιστώ σε διεθνές επίπεδο την υπόθεσή μας. Σίγουρα αυτό το βιώνω από μικρή, αλλά πρέπει κάποιος από εμάς να θυσιάσει κάτι για να μην υποφέρουν οι επόμενες γενιές!», καταλήγει.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι ευχαρίστησε την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, που επικοινώνησαν με την παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα, ώστε να επικοινωνήσει με την οικογένεια Ταμίμι και να υλοποιήσουν την πρόσκληση για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ευχαρίστησε και όσους συμμετείχαν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης «σε αυτήν την αδελφική χώρα, την Ελλάδα». Και τόνισε: «Ο δρόμος της αλληλεγγύης είναι ακόμα πολύ μακρύς και τη χρειαζόμαστε, γιατί κάθε έκφραση αλληλεγγύης πραγματοποιεί και μία νίκη!».
Ο πρέσβης αρχικά ευχαρίστησε την Ομάδα Φιλίας και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκφράζουν στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και αναφέρθηκε στις πρόσθετες δυσκολίες που έχουν προκύψει μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρος Μ. Αμπάς προσπαθούν να διατηρήσουν τη λύση των δύο κρατών αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αυτή που δεν την θέλει και αγνοεί το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ για την επιστροφή των προσφύγων και όλες τις διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει τον εποικισμό και την επιθετική πολιτική και αρνείται το διάλογο». Τόνισε με έμφαση πως «η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών, αλλιώς δεν θα αλλάξει το καθεστώς απαρτχάιντ».
Εκ μέρους της οικογένειας ο πατέρας της Αχέντ, Μπασάμ Ταμίμι, ευχαρίστησε επίσης για την αλληλεγγύη και μιλώντας για τις εμπειρίες της οικογένειάς του σημείωσε ότι ο αδελφός του δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, όπως κι άλλοι συγγενείς και φίλοι, ο γιος του είναι στη φυλακή και γενικά βιώνουν καθημερινά τη βαρβαρότητα της κατοχής, το κλέψιμο της γης τους. Ανέφερε ότι «στηρίζει τη λύση των δύο κρατών και πολλά κράτη την στηρίζουν, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι το Ισραήλ δολοφονεί και θέλει να μας διώξει και να μας αφανίσει». Γι' αυτό, συνέχισε, «είναι δύσκολο να πείσουμε τη νέα γενιά όταν συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου. Τα ευρωπαϊκά κράτη είτε σωπαίνουν είτε κρατάνε μια στάση ουδετερότητας. Από τη συμφωνία του Οσλο έχει τεθεί ο στόχος για λύση δύο κρατών, οι ΕΕ - ΗΠΑ, άλλες χώρες είναι χορηγοί της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά η επιθετικότητα του Ισραήλ δεν αλλάζει. Εχουμε τον νόμο των κατεδαφίσεων για όσους αντιστέκονται στον ισραηλινό στρατό κατοχής. Εμείς ζητάμε να φύγουν οι Ισραηλινοί από τα κατεχόμενα εδάφη, το 32% της Δυτικής Οχθης έχει κλαπεί». Και κατέληξε: «Πιθανόν με την κυβέρνηση Αμπάς υπάρχει μια πιθανότητα για λύση. Αλλά η νέα γενιά θα αλλάξει. Θα δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ».
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης συμπλήρωσε ότι πρέπει να στηριχτεί η λύση των δύο κρατών, ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση συζητάει με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και περιμένει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στηρίζουν αταλάντευτα τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού γι' αυτό που συμβολίζει, την πάλη για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα και τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και τους ιμπεριαλιστές. Ο αγώνας για την ειρήνη και για να μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια ο Παλαιστινιακός λαός είναι αλληλένδετος με τη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό. Το εθνικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την πάλη ενάντια στο σύστημα της καταπίεσης. Ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε κράτη αλλά ανάμεσα σε τάξεις. Εμείς στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών αλλά με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατ. Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, με την επιστροφή όλων των προσφύγων, την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, την αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα εδάφη».
Ταυτόχρονα συμπλήρωσε: «Ασκούμε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί ενώ υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν έχει προχωρήσει σε αυτή, και επιπλέον αναβαθμίζει συνεχώς τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, συμμετέχει σε συνεκπαιδεύσεις μαζί τους, προωθεί τις οικονομικές σχέσεις. Δεν μπορείς να είσαι και με τον θύτη και με το θύμα». Σε αυτό το σημείο ο Μπασίμ Ταμίμι συμφωνώντας σημείωσε ότι «τα καπιταλιστικά κράτη δίνουν τυπικά τη δημοκρατία αλλά κλέβουν την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο Τάσος Κουράκης ανέφερε ότι συγχαίρει την Αχέντ και την οικογένειά της για τον αγώνα που δίνουν, σημείωσε ότι η Ομάδα Φιλίας είναι στο πλευρό τους και σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους δήλωσε ότι «ως Επιτροπή θα μεταφέρουμε το αίτημα στην κυβέρνηση για αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης. Θα το προσπαθήσουμε». Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, τέλος, υπογράμμισε «την ανάγκη να εκφραστεί αυτό που πραγματικά είναι και η θέληση του αδελφού ελληνικού λαού που μας συμπαραστέκεται» και πρόσθεσε ότι «αν η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει από την ΕΕ γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία από όλα τα κράτη, ας προχωρήσουν κάποιες χώρες. Είναι σημαντικό να γίνει το βήμα».
Σε χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν σε πολλές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει μαζί με γονείς και καθηγητές τους και τόνισαν: «Η επίσκεψή μας στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, η ελιά που φυτέψαμε για την Ειρήνη των λαών, η επιστολή συμπαράστασης που σου στείλαμε και η παρουσίαση όλων αυτών στη μαθητική γιορτή στην Καισαριανή το περασμένο καλοκαίρι, ήταν οι πρώτες δράσεις μας συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους νέους, στον Παλαιστινιακό λαό. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, με ακόμη πιο μεγάλη συμμετοχή των συμμαθητών μας. Οι δεσμοί που μας συνδέουν είναι πανίσχυροι. Είναι το δίκιο των λαών».