ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Η τροπολογία του ΚΚΕ προβλέπει την κατάργηση όλων των σχετικών αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Βρούτση και όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και προβλέπουν τον καθορισμό του από το αστικό κράτος με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα», ζητά το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Η τροπολογία του ΚΚΕ κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με δική της τροπολογία βάζει για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον αντεργατικό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Σαμαρά (ν. 4172/2013).

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου στο ποσό των 751 ευρώ, του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη, και του ημερομισθίου στο ποσό των 33,57 ευρώ μεικτά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που εξακολουθούν να ισχύουν, όπως είναι: Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, που προβλέπει, με τη διαδικασία που ορίζει, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με απόφαση του υπουργού Εργασίας, έχοντας ως κριτήριο την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η κατάργηση και κάθε άλλης αντίθετης διάταξης τυπικού ή ουσιαστικού νόμου ή συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης».

Τα άρθρα της τροπολογίας

«1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων ορίζονται στο ύψος των κατωτάτων ορίων των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν την 1-1-2012 και, συγκεκριμένα, το κατώτατο όριο του μηνιαίου μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου υπαλλήλου ανέρχεται στο ποσό των 751,39 ευρώ και το κατώτατο όριο του ημερομισθίου του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη ανέρχεται στο ποσό των 33,57 ευρώ μεικτά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Στα ως άνω κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων προστίθεται κατά περίπτωση το επίδομα γάμου, ανερχόμενο σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

Η παρούσα διάταξη θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις αρμόδιες οργανώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 Ν. 1876/1990.

2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 1876/1990 όπως τροποποιήθηκε με την Υποπαράγραφο ΙΑ 11 εδ. 2α του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012) αντικαθίσταται ως εξής:

"Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας".

3. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται:

α) Η Υποπαράγραφος ΙΑ.11. "Νέο σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας (διάταξη πλαίσιο), κατώτατος νόμιμος μισθός και ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)".

β) Το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 "Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013), όπως ισχύει".

γ) Το άρθρο 1 και 4 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 6 της 28.2.2012 "Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 (Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012) (ΦΕΚ Α' 38/28-02-2012)".

δ) Κάθε άλλη αντίθετη, στις προηγούμενες παραγράφους, διάταξη τυπικού ή ουσιαστικού νόμου ή συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενεργοποιεί τον αντεργατικό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Σαμαρά

Τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση - Σαμαρά), που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της απάτης της κυβερνητικής προπαγάνδας για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και για «έξοδο από τα μνημόνια».

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την επίσπευση της εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπει ο μνημονιακός νόμος. Η τροπολογία με τίτλο «Εκκίνηση διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού κατά το έτος 2018» αναμένεται να μπει σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προβλέπει την εφαρμογή του ν. 4172/2013 (νόμος Βρούτση) και ορίζει «τα ειδικά χρονοδιαγράμματα» της διαδικασίας, ώστε να ακολουθήσει στα τέλη Γενάρη του 2019 «η έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα διατήρησε για περίπου 4 χρόνια την άθλια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012), που πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό κατά 22% (32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), τώρα με δόλωμα την ενδεχόμενη αύξησή του κατά λίγες δεκάδες ευρώ, βάζει σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται μόνιμα με απόφαση του αστικού κράτους, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με καθοριστικό κριτήριο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», δηλαδή με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά, ήδη οι «διαρροές» στον φιλοκυβερνητικό Τύπο κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού με τα παραπάνω κριτήρια κατά 20 - 30 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν συνιστούν ανάκτηση απωλειών, αλλά θα εξανεμιστούν και με το παραπάνω από την ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου...

Ο Δ. Κουτσούμπας στον «Real fm»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ρ/σ «Real fm» και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Β. Λυριτζή, σήμερα Πέμπτη και ώρα 9.10 το πρωί.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η παρουσίαση λευκώματος για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, παρουσιάζει στα ΜΜΕ την έκδοση ενός ξεχωριστού λευκώματος, σπάνιων και εξαιρετικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων από την Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας.

Η παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο χώρο του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» (χώρος Μαθητικού Στεκιού, είσοδος από την πύλη στις εργατικές κατοικίες, οδός Σπ. Μουστακλή). Θα μιλήσουν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο του Φεστιβάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ