Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενεργοποιεί τον αντεργατικό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Σαμαρά

Τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση - Σαμαρά), που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της απάτης της κυβερνητικής προπαγάνδας για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και για «έξοδο από τα μνημόνια».

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την επίσπευση της εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπει ο μνημονιακός νόμος. Η τροπολογία με τίτλο «Εκκίνηση διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού κατά το έτος 2018» αναμένεται να μπει σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προβλέπει την εφαρμογή του ν. 4172/2013 (νόμος Βρούτση) και ορίζει «τα ειδικά χρονοδιαγράμματα» της διαδικασίας, ώστε να ακολουθήσει στα τέλη Γενάρη του 2019 «η έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα διατήρησε για περίπου 4 χρόνια την άθλια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012), που πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό κατά 22% (32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), τώρα με δόλωμα την ενδεχόμενη αύξησή του κατά λίγες δεκάδες ευρώ, βάζει σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται μόνιμα με απόφαση του αστικού κράτους, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με καθοριστικό κριτήριο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», δηλαδή με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά, ήδη οι «διαρροές» στον φιλοκυβερνητικό Τύπο κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού με τα παραπάνω κριτήρια κατά 20 - 30 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν συνιστούν ανάκτηση απωλειών, αλλά θα εξανεμιστούν και με το παραπάνω από την ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ