Τη νέα επιχείρηση απαγόρευσης των κομμουνιστικών συμβόλων και του ΚΚ Πολωνίας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.
Στην Ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ομάδα εργασίας του Κοινοβουλίου της Πολωνίας πρότεινε την αλλαγή του ποινικού νόμου (άρθρο 256 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα) προκειμένου να απαγορευθούν τα κομμουνιστικά σύμβολα με την απαράδεκτη εξομοίωσή τους με τα φασιστικά σύμβολα, βιάζοντας την ιστορική αλήθεια.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω άρθρο είχε τροποποιηθεί και το 2009 εισάγοντας αντίστοιχη απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, αλλά ο νόμος αυτός είχε ακυρωθεί το 2011 ως αντισυνταγματικός.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ίδια ώρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας (το οποίο ελέγχεται από την πολωνική κυβέρνηση) πρόκειται να "διερευνήσει" το ζήτημα της νομιμότητας της ύπαρξης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας μετά από σχετικό αίτημα συγκεκριμένης αντιδραστικής οργάνωσης.
Η συντονισμένη αυτή από την πολωνική κυβέρνηση επιχείρηση να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Πολωνίας καθώς και να απαγορευτούν τα κομμουνιστικά σύμβολα εντάσσεται στην εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ. Αποκαλύπτει την κοινή επιδίωξη να μπουν εμπόδια στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής κερδοφορίας που υπηρετεί τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις της και να σβηστούν από τη μνήμη των εργαζομένων οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πώς τοποθετείται:
-- Στη νέα επιχειρούμενη απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων και του ΚΚ Πολωνίας;
-- Στο γεγονός ότι αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν σε μια σειρά από κράτη - μέλη της ΕΕ;».
Ανακοινώθηκε επίσπευση «μεταρρυθμίσεων» τις οποίες η Αγκυρα συνδέει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
«Η Τουρκία θα επαναλάμβανε συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με την ΕΕ, αλλά έχουμε κι εμείς προσδοκίες από την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τη συνεδρίαση της «Ομάδας Μεταρρυθμίσεων». Οι επικεφαλής των τεσσάρων αυτών χαρτοφυλακίων συγκροτούν τη συγκεκριμένη ομάδα, που συνεδρίασε μετά από τρία χρόνια, με πολλούς να θεωρούν την επανενεργοποίησή της ένδειξη κινητικότητας γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η «Ομάδα» εξετάζει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης συνολικά και θεωρείται αρμόδια για τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, καθώς εποπτεύει την εξέλιξη διαφόρων «μεταρρυθμίσεων» και νέων ρυθμίσεων που προωθούνται, με στόχο - υποτίθεται - και την «εναρμόνιση» της Τουρκίας με τις «αξίες της ΕΕ», στην πραγματικότητα την «εναρμόνιση» με ένα είδος συμβιβασμού και συνεργασίας που εξυπηρετεί μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ηπειρο.
Σε κοινή δήλωση των τεσσάρων υπουργών, μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας», τονίστηκε - καθόλου τυχαία - ότι «οι οικονομικές απειλές προς την Τουρκία, οι δηλώσεις και η συμπεριφορά της κυβέρνησης Τραμπ, που επηρεάζουν το οικονομικό σύστημα (της χώρας και όχι μόνο), αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την Τουρκία και την ΕΕ να κατανοήσουν η μία την αξία της άλλης».
Από τη μεριά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «σεβόμενη τις σχέσεις της με την ΕΕ, η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα 6 εναπομείναντα κεφάλαια (σ.σ. που ακόμα μένουν κλειστά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών - Αγκυρας) έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας». Είπε ακόμα ότι όλα τα κυβερνητικά επιτελεία θα εστιάσουν και θα επισπεύσουν «μεταρρυθμίσεις» στους «τομείς της Δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων, ελευθεριών και της ασφάλειας», αλλά και ότι η Αγκυρα θα ενισχύσει τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, χτες ήταν η σειρά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, να δηλώσει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (σ.σ. της Γερμανίας) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Μας συμφέρει μια Τουρκία που είναι σταθερή, ευήμερη και δημοκρατική». Ερωτηθείσα για το αν το Βερολίνο εξετάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αγκυρα, η Ντέμερ απάντησε ότι πρέπει να αναμένονται και οι επαφές ενόψει - αλλά και στο πλαίσιο - της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο, στα τέλη Σεπτέμβρη. «Φυσικά, ως Ευρωπαίοι έχουμε μεγάλο συμφέρον από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία», διευκρίνισε.
Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 30ής Αυγούστου (γιορτάζεται ως «Μέρα της Νίκης», μιας στρατιωτικής νίκης στην περιοχή Ντουμλουπινάρ το 1922, καθοριστικής για τη μετέπειτα δημιουργία της νεότερης Τουρκικής Δημοκρατίας), δήλωσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχουν δομικά οικονομικά προβλήματα που χρειάζεται να λυθούν. Εχουμε ήδη επίγνωση και εργαζόμαστε για τη λύση. Η οικονομία μας είναι αρκετά ισχυρή για να τα ξεπεράσουμε».
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει προχτές ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να εμποδίσει τη χρήση ξένων νομισμάτων - πρώτα απ' όλα του δολαρίου - σε ορισμένους τομείς, όπως της πώλησης και αξιοποίησης ακινήτων κ.λπ.
Χτες, πάντως, σημειώθηκε άλλη μια αρνητική εξέλιξη στην οικονομία της Τουρκίας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε εντολή το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της «Telecom Turk», της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών που ανήκε στη «Saudi Oger» (η οποία σχετίζεται με την οικογένεια Χαρίρι, που κυβερνά στον Λίβανο), να περάσει σε ορισμένες μεγάλες τράπεζες της Τουρκίας. Ο λόγος ήταν ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να αποπληρώσει συνολικά δάνεια 4,75 δισ. δολαρίων στις τράπεζες αυτές.
Από την επίσκεψη Μακρόν στο Ελσίνκι. Δίπλα του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα |
Στην ανάγκη η Ευρώπη να οικοδομήσει μια νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας», η οποία θα περιλαμβάνει και συνεργασία με τη Ρωσία, αναφέρθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, στο Ελσίνκι. Με τις χτεσινές συνομιλίες στη φινλανδική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του Μακρόν σε Δανία και Φινλανδία.
«Οσον αφορά στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, στην άμυνα, στη στρατηγική εταιρική σχέση, θα μπορούσαμε πράγματι να εξετάσουμε τους όρους μιας νέας κοινής αρχιτεκτονικής μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Είναι προς το συμφέρον μας η ΕΕ να έχει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία καθώς και με τη Ρωσία, η οποία θα φέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, θα φέρει περισσότερη δύναμη και συνεκτικότητα».
Σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις στο διατλαντικό άξονα (ΕΕ - ΗΠΑ), εντείνονται τα παζάρια και επανεξετάζονται παραδοσιακές «συμμαχίες», «συζητήσαμε (σ.σ. με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας) πολλά θέματα, όπως οι διατλαντικοί δεσμοί και οι σχέσεις με τη Ρωσία». «Θέλουμε η Ευρώπη να έχει μια στρατηγική και αμυντική αυτονομία, για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας με την ευρεία έννοια - όπως είπα πριν μερικούς μήνες στην Αγία Πετρούπολη - και χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.
«Αυτή η ευρύτερη Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει την αρχιτεκτονική της στην ασφάλεια, με δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορά της και με τα μεγάλα έθνη που μοιραζόμαστε κοινή ιστορία», είπε ακόμη. Θυμίζουμε πως σε ομιλία του τη Δευτέρα ο Μακρόν είχε υπογραμμίσει πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της», ενώ ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει και από τη γερμανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε από το Ελσίνκι στην πρωτοβουλία για την «Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη επέμβασης» που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ταχέως σε «περιπτώσεις κρίσεων» και στην οποία θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με το «Σπούτνικ», η ΕΕ σκοπεύει να δαπανήσει 20 δισ. ευρώ για την άμυνα μεταξύ 2021 - 2027, κυρίως για την έρευνα και ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.
ΝΤΑΚΑΡ - ΑΚΚΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Με στόχο την αύξηση των επενδύσεων των γερμανικών ομίλων στην Αφρική, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα, όπως η «ασφάλεια», βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη περιοδεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Την Τετάρτη επισκέφτηκε τη Σενεγάλη, χτες την Γκάνα και σήμερα θα βρεθεί στη Νιγηρία, προωθώντας το «Σύμφωνο για την Αφρική», μια γερμανική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του G20 για αναπτυξιακά επενδυτικά πακέτα με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Στο Ντακάρ, η καγκελάριος συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την περιφερειακή συνεργασία. Αναφέρθηκαν στα πολλά επενδυτικά σχέδια των ομίλων των δυο χωρών. Σήμερα τα γερμανικά μονοπώλια εστιάζουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και υπογράφτηκε συμφωνία για την ηλεκτροδότηση 300 χωριών της Σενεγάλης που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια.
«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα στην ύδρευση και με ιδιωτικές επενδύσεις», επισήμανε η Μέρκελ. «Αυτό έγινε σαφές και στη συζήτηση: Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις!», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, σημειώνοντας πως οι συνθήκες και οι όροι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί.
Ενδεικτικές της αυξημένης «κινητικότητας» στη χώρα είναι και οι πρόσφατες επισκέψεις πολιτικών και επιχειρηματιών από την Κίνα, τη Γαλλία και την Τουρκία. «Ολοι είναι σημαντικοί για μας και ευπρόσδεκτοι, είτε πρόκειται για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Κίνα, ή ακόμη και τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Σενεγαλέζος Πρόεδρος σε σχετική ερώτηση.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην Αφρική, ως μια «ήπειρο των ευκαιριών» για τους μονοπωλιακούς ομίλους: «Η Αφρική έχει 1 δισ. ανθρώπους και βιώνει συνεχή ανάπτυξη, η οποία φυσικά είναι και μια πρόκληση. Πάντως τώρα υπάρχουν 400 - 500 εκατ. άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν αγοραστική δύναμη. Είναι μια τεράστια περιοχή, όπου υπάρχουν ακόμα πολλά να οικοδομηθούν: Δρόμοι, σιδηρόδρομοι, ύδρευση. Οι ευκαιρίες είναι εκεί και είμαστε ανοιχτοί».
Στην Γκάνα η Αγκ. Μέρκελ είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Νάνα Ακούφο - Αντο, και συμμετείχε σε «Στρογγυλό Τραπέζι» που διοργάνωσαν Γερμανοί επιχειρηματίες στην Γκάνα, με θέμα το επενδυτικό περιβάλλον καθώς και τις προοπτικές της χώρας, στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας «Σύμφωνο για την Αφρική».