Σε βάθος περίπου 4 μέτρων βρέθηκαν 2 λάρνακες με σκελετούς καθώς και 24 περίπου αγγεία, έγχρωμα και ανάγλυφα, που χρονολογούνται κατά πάσα πιθανότητα στην τρίτη υποπερίοδο της Υστερομινωικής περιόδου. Η υπεύθυνη της ΕΦΑ Λασιθίου ανέφερε στα ΜΜΕ πως δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους τέτοιους τάφους στην ευρύτερη περιοχή.
Οι λάρνακες και τα αγγεία που βρέθηκαν έχουν συσκευαστεί κατάλληλα για τη μεταφορά τους στην αίθουσα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Αγίου Νικολάου. Η κατάσταση διατήρησης των ευρημάτων είναι καλή και έπειτα από τις εργασίες συντήρησης που πρόκειται να ξεκινήσουν θα μπορέσουν να εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του Μινωικού πολιτισμού στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εκτεθούν στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας.
Η λάρνακα που βρέθηκε στον θολωτό τάφο στην Ιεράπετρα (πηγή φωτ. Radiolasithi.gr) |
Τη λύπη του εκφράζει με ανακοινώσεις του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας
Η Ρόζα Ηλιού - Κουμίδου απεβίωσε στις 6 Αυγούστου σε ηλικία 92 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Την περίοδο 1950 - 1954 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε στην Καμακούρα Ιαπωνίας στα φημισμένα εργαστήρια «R. Yamaguchi» και «T. Hirano», όπου ειδικεύτηκε στην κεραμική, στη μελανογραφία, στο Sumi - E και την τέχνη του χαρτιού Origami.
Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1964 και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική, Γαλλία, κ.α. Συμμετείχε σε επτά πανελλήνιες εκθέσεις από το 1960.
Εργα της βρίσκονται στο Διεθνές Μουσείο Κεραμικής της Φαγιάντσα Ιταλίας, στις συλλογές «Hudson» της Ουάσιγκτον, σε δημόσιες πινακοθήκες, σε ΟΤΑ καθώς και σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας από το 1966, συμμετείχε επί σειρά ετών σε Επιτροπές Κατάταξης και Κρίσης καθώς και στην Εφορεία Γλυπτικής. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στην κριτική επιτροπή πολλών καλλιτεχνικών διαγωνισμών. Η κηδεία της γίνεται σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Η Γιούλια - Τρωάδα Γαζετοπούλου - Σταυρίδου απεβίωσε στις 6 Αυγούστου σε ηλικία 86 ετών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τους Ι. Μόραλη και Σ. Παπαλουκά και αργότερα στην «Ecole des Beaux - Artes», στο Παρίσι.
Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1959 και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και performances σε Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, Γερμανία κ.α.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορες διεθνείς Μπιενάλε, όπου και βραβεύθηκε επανειλημμένα με βραβεία κριτών. Υπήρξε από τους καλλιτέχνες που εκφράστηκαν με πολλούς τρόπους (video, performances, γλυπτικές κατασκευές, happenings, conceptual art, land art, οπτική ποίηση), ενώ παράλληλα από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία εκδηλώσεων και οπτικοακουστικών θεαμάτων με εικαστικές της παρεμβάσεις. Σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.
Υπήρξε η συνδημιουργός των χώρων Τέχνης - Εκφρασης «Galerie3», «Diana - Yiulia Down Town» και «Art Roof». Εργα της βρίσκονται σε μουσεία και πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας από το 1977, συμμετείχε σε Επιτροπές Κατάταξης και Κρίσης.
Η εξόδιος ακολουθία τελείται στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι) σήμερα στις 12.00.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων (συναυλίες, σεμινάρια, έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων κ.λπ.) με θέμα τη λαϊκή μουσική, το «ρεμπέτικο», υπό το πρίσμα της σχέσης του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο. Σημειώνεται πως φέτος για πρώτη φορά συμμετέχουν στη διοργάνωση σχήματα από την Ιταλία και την Κύπρο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Τετάρτη 29 Αυγούστου: Το ιταλικό σχήμα του Carmelo Ciciliano σε παραδοσιακά, ρεμπέτικα και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. «Τα ρεμπέτικα της κιθάρας», με το σχήμα του Δημήτρη Μυστακίδη.
Πέμπτη 30 Αυγούστου: Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη. Μια διαφορετική προσέγγιση του ρεμπέτικου από τους Δημήτρη Λάππα και Ιφιγένεια Ιωάννου. Τοπικό Σχήμα - Σμύρνη, Σύρος, Πειραιάς.
Παρασκευή 31 Αυγούστου: Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον Δημήτρη Μυστακίδη. Σχήμα μαθητών τοπικής Σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις».
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη: Το ρεμπέτικο στην Κύπρο, με το μουσικό σχήμα «Η καρδιά του Μάγκα» από τη Λευκωσία. Από το Ναυπηγικό Στέκι του Πειραιά στη Σύρο.
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη: Σχήμα Αντώνη Αινίτη και Ανθής Μίχου.
Τετάρτη 29 Αυγούστου έως και Κυριακή 2 Σεπτέμβρη: Εκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους Ελληνες οργανοποιούς.
Η τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, συνεχίζει την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, μετά την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας είναι η Ολυμπία, όπου θα παρουσιαστεί αύριο, Παρασκευή 10 Αυγούστου, στο Θέατρο «Φλόκα».
Η τραγωδία του Ευριπίδη, που αποτελεί την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είναι το τελευταίο έργο που διδάχτηκε στην Αθήνα πριν από την αναχώρηση του Ευριπίδη στη Μακεδονία (408 π.Χ.).
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ηλέκτρα), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Ελένη), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Μορφακίδης (Πυλάδης), Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Απόλλωνας), Μαριάννα Πουρέγκα (Ερμιόνη), Κώστας Σαντάς (Τυνδάρεως), Χρήστος Στέργιογλου (Τρώας), Χριστόδουλος Στυλιανού (Μενέλαος), Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης ) και 12μελής χορός.
Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους διοργανώνονται και φέτος για την πανσέληνο του Αυγούστου. Ο εορτασμός της πανσελήνου του Αυγούστου 2018 θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, μέρα της πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου. Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών), ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία.
Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.