Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο φως

Ενας θολωτός λαξευτός τάφος βρέθηκε σε χωράφι στην περιοχή της Ιεράπετρας. Το ταφικό μνημείο ανακαλύφθηκε τυχαία από αγρότη την ώρα που πάρκαρε το όχημά του. Το έδαφος υποχώρησε λόγω του ποτίσματος των ελαιόδεντρων της περιοχής και μιας σπασμένης σωλήνας, φέρνοντας στο φως τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αμέσως κλήθηκε η ΕΦΑ Λασιθίου, που με τη συμβολή ομάδας φοιτητών διαφόρων Πανεπιστημίων της Αθήνας, που βρίσκονταν σε ανασκαφή στην περιοχή, έδρασαν άμεσα για να ανασυρθούν τα ευρήματα.

Σε βάθος περίπου 4 μέτρων βρέθηκαν 2 λάρνακες με σκελετούς καθώς και 24 περίπου αγγεία, έγχρωμα και ανάγλυφα, που χρονολογούνται κατά πάσα πιθανότητα στην τρίτη υποπερίοδο της Υστερομινωικής περιόδου. Η υπεύθυνη της ΕΦΑ Λασιθίου ανέφερε στα ΜΜΕ πως δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους τέτοιους τάφους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι λάρνακες και τα αγγεία που βρέθηκαν έχουν συσκευαστεί κατάλληλα για τη μεταφορά τους στην αίθουσα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Αγίου Νικολάου. Η κατάσταση διατήρησης των ευρημάτων είναι καλή και έπειτα από τις εργασίες συντήρησης που πρόκειται να ξεκινήσουν θα μπορέσουν να εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του Μινωικού πολιτισμού στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εκτεθούν στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας.


Η λάρνακα που βρέθηκε στον θολωτό τάφο στην Ιεράπετρα (πηγή φωτ. Radiolasithi.gr)
Η λάρνακα που βρέθηκε στον θολωτό τάφο στην Ιεράπετρα (πηγή φωτ. Radiolasithi.gr)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ