ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Επιχείρηση χειραγώγησης του λαού με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Φωτ. αρχείου

Copyright 2017 The Associated

Φωτ. αρχείου
Την «περπατησιά» της κυβέρνησης και του κόμματος το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές, που δεν αποκλείεται να επισπευστούν, συζήτησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ χτες, επιβεβαιώνοντας ότι για να επιτευχθεί η λαϊκή χειραγώγηση, θα εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα μέσα: Απ' την καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών, αυταπατών για την «επόμενη μέρα», έως τη σκανδαλολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα.

Κομματικές πηγές ανέφεραν ότι στο επίκεντρο τέθηκε ο «μεταμνημονιακός» σχεδιασμός και πως το τελικό σχέδιο θα καθοριστεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τέλη Αυγούστου, αφού θα έχουν μεσολαβήσει φιέστες - προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα, κατά πάσα πιθανότητα στην Πνύκα και στο Καστελόριζο, για την υποτιθέμενη έξοδο απ' τα μνημόνια. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός εστιάζει κυρίως στην Πνύκα, με στόχο να παρουσιαστεί εκεί το πρόγραμμα του «μεταμνημονιακού» παραμυθιού της κυβέρνησης, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, απ' αυτούς που συνηθίζουν να απονέμουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις.

Στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αναμονής και αυταπατών, κομματικά και κυβερνητικά επιτελεία διέρρεαν χτες πως θα υπάρξουν και νέες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, ούτως ώστε να συγκεκριμενοποιήσει η κυβέρνηση ποια θα είναι η στόχευση του δημοσιονομικού «περιθωρίου» των 700 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προκύψει από την αφαίμαξη των εργαζομένων. Επιβεβαιώνοντας την επιμονή τους στην απάτη της αναδιανομής της φτώχειας, έκαναν αόριστες αναφορές για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το Σεπτέμβρη. Ενδεικτική του άθλιου εμπορίου ελπίδας, στο οποίο επιδίδονται για να κερδίσουν τη λαϊκή ανοχή, ήταν και η διαρροή πως η συγκεκριμένη υπεραπόδοση δεν είναι εφάπαξ, αλλά διαρκής και έτσι δημιουργείται η δυνατότητα μόνιμων φοροελαφρύνσεων, την ίδια στιγμή που είναι συμφωνημένα το νέο τσεκούρι στο αφορολόγητο, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, όπως και του ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.

Το «πνεύμα» στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση το διάστημα έως τις εκλογές αποτύπωσε ο αντιπρόεδρός της, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο «Εuronews». Από τη μία, επέμεινε στη διαφήμιση των προγραμμάτων διαχείρισης της φτώχειας. Και από την άλλη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει το λαό υποταγμένο στους στόχους του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να εντάξουμε τους πολίτες που περιθωριοποιήθηκαν στην αναπτυξιακή διαδικασία», δηλαδή στη διαδικασία που έχει ως προϋπόθεση τη φτώχεια και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Και μπορεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και για τα θύματα της πιο ακραίας φτώχειας που γεννά η πολιτική της να περιορίζεται στο τάξιμο μιας αναδιανομής τους, όμως για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασυγκράτητη. Ο Γ. Δραγασάκης, κάνοντας μια καταγραφή των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχουν», στάθηκε στον «αναπτυξιακό νόμο», δηλαδή στις ρυθμίσεις που απολαμβάνει το κεφάλαιο για να διευκολύνεται η κερδοφορία του. «Γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έρχονται, ψάχνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, καμαρώνοντας για τις «ευκαιρίες» που δημιουργούνται από τη φτηνή εργατική δύναμη που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για την εργοδοσία. Στους επενδυτές άλλωστε διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να διατηρήσει το «Ελντοράντο», λέγοντας ότι «η μάχη των μεταρρυθμίσεων τώρα θα είναι πιο εντατική...».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ο εκλογικός ορίζοντας υποδαυλίζει διεργασίες

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό καθώς τα κόμματα του κεφαλαίου επιδιώκουν, μπροστά στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, να διαμορφώσουν συνθήκες επικράτησης ή αναβάθμισης του ρόλου τους στην αστική διαχείριση.

Την κατ' όνομα «απλή αναλογική», που είχε περάσει πέρσι η κυβέρνηση, ανασύρει ξανά από το συρτάρι ως έναν ακόμα μοχλό πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ. Η ιδέα επαναφοράς της πρότασης θέσπισης της «απλής αναλογικής» για να εφαρμοστεί και στην ερχόμενη εκλογική μάχη και όχι από τη μεθεπόμενη, έπεσε στο τραπέζι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να καλεί εμμέσως πλην σαφώς αυτή τη φορά το ΚΙΝΑΛ να μην την απορρίψει αν επιθυμεί και το ίδιο ενίσχυση του ρόλου του. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη, πως... αν θέλει το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει την «απλή αναλογική», η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό. Θυμίζουμε ότι ο νόμος που πέρασε πέρσι η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους στη Βουλή, ώστε να εφαρμοστεί και στις ερχόμενες εκλογές. Αν αυτή η πρόταση έρθει ξανά στη Βουλή και συγκεντρώσει 200 ψήφους θα ισχύσει απ' τις επικείμενες εκλογές. «Η πρόκληση για το ΚΙΝΑΛ είναι αν θα αλλάξει τη στάση του στον εκλογικό νόμο. Αν δεν το κάνει, πέραν των προσχηματικών λόγων και των βερμπαλισμών, θα επιβεβαιώσει ότι είναι πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς και νεοφιλελεύθερης παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο Χρ. Βερναρδάκης.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην υπουργός και στέλεχός του Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Kontra», δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ήταν διατεθειμένο να συζητήσει και να ψηφίσει μία συνολική μεταρρύθμιση «όχι μόνο του εκλογικού νόμου, αλλά του εκλογικού συστήματος». «Για το θέμα του εκλογικού νόμου ισχύει η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει. Οι υπόλοιπες συζητήσεις δεν μας αφορούν», δήλωσε για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, επιχειρώντας να θέσει τους όρους του κόμματός του στο σχετικό διάλογο και να «αμυνθεί» έναντι του «ρεσάλτο» που, όπως εκτίμησε ο Π. Χρηστίδης, επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Στασίδι στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό σπεύδει να «κατοχυρώσει» και το Ποτάμι, με τον Στ. Θεοδωράκη να δηλώνει ότι ξεχωρίζει «7 μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα», και ότι με βάση αυτά θα καθορίσει τη στάση του απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», δεν απέκλεισε τον οποιονδήποτε εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς Τσίπρα. Περιγράφοντας ουσιαστικά ότι η ΝΔ, αν βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης θα συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή κυβέρνηση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να αφήσει «καμένη γη» και «να μας μπλέξει, να βγάλει η ΝΔ το φίδι από την τρύπα (...) να αποδυναμωθεί (μετά τις ευρωεκλογές) η πλειοψηφία που θα έχει δημιουργηθεί υπέρ μας...». Αναφερόμενος σε πιθανή συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ είπε ότι «με πολιτικούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως με τον κ. Κωνσταντινόπουλο και την ίδια την κα Γεννηματά, συνεργαστήκαμε αρμονικά όταν βρεθήκαμε στα ίδια υπουργεία. Αλλά το ΚΙΝΑΛ έχει 15 εσωτερικές απόψεις αυτήν τη στιγμή. Πώς μπορείς να βασιστείς; Και επίσης είναι βέβαιο ότι βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο μαζί του; Κατά τη γνώμη μου τα βλέπουμε πολύ διαφορετικά. Δε λέω ότι δεν μπορούμε να βρούμε έδαφος συνεννόησης, αλλά αν με ρωτάτε δεν θα το ευχόμουν».

Παράλληλα, ήδη «τρέχουν» οι διεργασίες για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση, που τροφοδοτούν σχεδιασμούς σχετικούς και με την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού. Π.χ. σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, καταγράφεται η απόφαση του Γ. Πατούλη (σημερινού δημάρχου Αμαρουσίου) να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας, έστω και αν δεν έχει λάβει «χρίσμα» από την ηγεσία της ΝΔ, ή ακούγονται άλλα ονόματα ως επικρατέστερα από το κόμμα, π.χ. του Κ. Μπακογιάννη. Για τον τελευταίο, μάλιστα, ο Γ. Πατούλης σχολίασε εμμέσως, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στα Πετράλωνα, λέγοντας ότι στον εκλογικό στίβο «όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να έχουν αντοχές και να παίζουν καθαρά. Στα ίσα, κι όχι ύπουλα. Με βάση αρχές, αξίες και προγράμματα. Κι όχι στη βάση κληρονομικών δικαιωμάτων».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Νότιας Λαμίας καλεί σε σύσκεψη στη συνοικία Παγκράτι (ταβέρνα κεντρικής πλατείας), για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ.

-- Η KOB Ελάτειας καλεί στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Ευόσμου - Κορδελιού Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει στο πάρκο ΘΕΠΑΝ, στο Ελευθέριο - Κορδελιό (Κατσαντώνη - Παπαδιαμάντη, πρώην κοιμητήρια) προβολή της ταινίας του Λ. Βαρδαρού «Ούλοι εμείς, εφέντη».

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 9 μ.μ., στο Νεοχώρι Εύβοιας, σε συγκέντρωση στο «Κτήμα Κέκη», θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας θα περιοδεύσει στα χωριά Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι, Αγία Μαρίνα, για την ανάδειξη των θέσεων του ΚΚΕ, μπροστά στις εξελίξεις στην οικονομία, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες λόγω της κακοκαιρίας.

Την Παρασκευή 20 Ιούλη, στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο πάρκο Λυσίου.

Το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Στυλίδας καλεί σε λαϊκό γλέντι στην παραλία του Αχινού (κτήμα Νικολάου Γιώργου). Θα προηγηθεί ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις.

«Εφυγε» ο σ. Χρυσόστομος Χρηστίδης

Η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Χρυσόστομο Χρηστίδη και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην γυναίκα του και στα παιδιά του.

Η κηδεία θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. στην αίθουσα του Billy's Palace (Καζαντζίδη Στέλιου 24, έναντι Κοιμητηρίων Αν. Θεσσαλονίκης στο δρόμο προς τη Θέρμη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ