Συγχαρητήρια στον Ερντογάν έδωσε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας τη σημασία που έχει η Αγκυρα για τη λυκοσυμμαχία
Ερντογάν, Μπαχτσελί και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ (η θέση του οποίου σταματά να υπάρχει με το προεδρικό σύστημα) συναντήθηκαν προχτές στην Αγκυρα |
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του ΑΚΡ, που ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, είχε προχτές την πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο πλαίσιο των επαφών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές στις οποίες τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του εκλογικού σχήματος «Λαϊκή Συμμαχία».
Θυμίζουμε ότι ΑΚΡ και ΜΗΡ ελέγχουν 295 και 48 έδρες αντίστοιχα στη νέα 600μελή Βουλή, ενώ στις προεδρικές η συνεργασία τους απέσπασε 52,6%. Δηλαδή, το ΑΚΡ διατήρησε μεν τη πρωτιά, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία. Από τη μεριά του ΜΗΡ, ο αντιπρόεδρος Μουσταφά Καλαϊτσί δήλωσε ότι «τα στελέχη μας είναι έτοιμα», καθώς διαμορφώνονται ανταλλάγματα για να βρεθούν «ισορροπίες» που θα εξυπηρετήσουν την πιο αποφασιστική υπεράσπιση των αναγκών του τουρκικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μπαχτσελί διέγραψε τον βουλευτή Καχρανμαράς Σεφέρ Αϊκάν, που εξελέγη για πρώτη φορά και στις αρχές της βδομάδας είχε δηλώσει ότι «το ΜΗΡ έχει κρίσιμη θέση στο κοινοβούλιο και ο πρόεδρός του έσωσε τον Ερντογάν και το ΑΚΡ». Ο Μπαχτσελί φέρεται να δυσαρεστήθηκε με τις δηλώσεις Αϊκάν, επειδή «βλάπτουν το πνεύμα της συμμαχίας». Την ίδια στιγμή, η «Σαμπάχ» εμφανίζει τους Ερντογάν και Μπαχτσελί να συμφωνούν ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί στη χώρα από τον Ιούλη του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν χρειάζεται να παραταθεί ξανά.
Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του έδωσε στον Ερντογάν και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε τη σημασία που διαδραματίζει η Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας. Από τη μεριά του ο Ερντογάν - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα παραμείνει αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ και η συμβολή της θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των περιπλεκόμενων παζαριών είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας. Υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει «μια ακόμα πιο παραγωγική συζήτηση» με τις ΗΠΑ. Η συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες, ανέφερε ο Πομπέο, και υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι «ακόμα ανοιχτά». Ερωτηθείς για το θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών «F-35» στην Τουρκία και για τις επικλήσεις γερουσιαστών ότι πρέπει οι ΗΠΑ να απαιτήσουν δημόσια διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος «S-400», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε: «Εχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με την Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των "S-400"».
Ισχυρίστηκε πάντως ότι έχει καταγραφεί «σημαντική πρόοδος» το τελευταίο διάστημα, και επικαλέστηκε γι' αυτό την τελευταία «συνεννόηση» που έγινε για την περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας, την οποία βέβαια κάθε πλευρά ερμηνεύει και αξιοποιεί κατά το δοκούν (αναλυτικά στη σελ. 24, στο θέμα για τις εξελίξεις στη Συρία).
Τις σύνθετες σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση βεβαιώνουν και οι αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε «ακινησία» και «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί κι άλλο από την ΕΕ». Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο χαρακτηρίζει «υποκριτικές» και «προκατειλημμένες» τις ενέργειες της ΕΕ και αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά φαίνεται πως η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία δίκαια και ειλικρινά». Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών «δεν έχει συνοχή» και αντανακλά την «προκατειλημμένη και άδικη συμπεριφορά» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είπε ότι η ανακοίνωση δείχνει «σύγχυση» και «έλλειψη οράματος» και ότι είναι «γεμάτη αντιφάσεις».
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--
Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφέρει περισσότερες δυνάμεις στις αποστολές του ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Βαλτική, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιούλη. Και μάλιστα, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Αντερς Σάμουελσεν χαρακτήρισε την κίνηση ενέργεια για «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Νότο» και τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ανατολή.
Ετσι, σχεδιάζεται να σταλούν επιπλέον 15 στρατιωτικοί στο Ιράκ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την εκπαίδευση των ντόπιων δυνάμεων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν. Επίσης, δεν αποκλείστηκε η αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στις Χώρες της Βαλτικής.
Η Δανία διαθέτει σήμερα 180 στρατιώτες στο Ιράκ και 200 στην Εσθονία. «Το έχουμε ξαναπεί ότι θα θέλαμε να συνεχίσουμε αυτήν τη δύναμη που έχουμε στην Εσθονία και έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε τη συμμετοχή μας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εκπαιδευτικές αποστολές», σημείωσε ο Φρεντέρικσεν.
Στην πίεση που ασκείται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών στο συμφωνηθέν 2% του ΑΕΠ (από 1,1% σήμερα), ο Δανός υπουργός Αμυνας σημείωσε πως αν υπολογιστούν οι «κατά κεφαλήν» αμυντικές δαπάνες - και όχι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ - τότε η Δανία βρίσκεται στο ΝΑΤΟ στην πέμπτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ενας 17χρονος Παλαιστίνιος έχασε χτες τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Πολλές δεκάδες άλλοι νεαροί Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιες συνθήκες από τις 30 Μάρτη, οπότε ξεκίνησαν λαϊκές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διπλωματικοί αξιωματούχοι ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας ζήτησαν χτες, με κοινή ανακοίνωση, να επανέλθει στη δοτή κυβέρνηση του Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη η διαχείριση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που πέρασαν πρόσφατα στον έλεγχο της παράλληλης κυβέρνησης που στηρίζεται από τον στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. «Κάθε απόπειρα να παρακαμφθεί το καθεστώς των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη λιβυκή οικονομία, θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα της χώρας», συνεχίζει η ανακοίνωση των τεσσάρων κυβερνήσεων.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Φωτιά σε μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές στο Ναϊρόμπι της Κένυας προκάλεσε χτες το πρωί το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 70. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς στην αγορά Γκικόμπα.
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ερυθραίας και Αιθιοπίας ανακοίνωσαν χτες στην Αντίς Αμπέμπα πως μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθούν και οι ηγέτες αμφοτέρων των χωρών με στόχο «τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την αποκατάσταση της ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες».
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε μεγάλο διυλιστήριο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ιράν, στην πόλη Αμπαντάν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 18.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις δεσμεύσεις ένταξης της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). «Η Κίνα όχι μόνο έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της εισόδου της στον ΠΟΕ, αλλά έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην εμβάθυνση του ανοίγματος της οικονομίας της», σημειώνουν.
OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ενοπλη επίθεση ενός ατόμου με άγνωστα κίνητρα σημειώθηκε αργά χτες βράδυ στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας «Capital Gazzete» (θυγατρική του ομίλου «Baltimore Sun») στην Ανάπολις του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.
Ο δράστης συνελήφθη, αφού όμως πρώτα πυροβόλησε κατά πολλών ατόμων. Ωστόσο, για αρκετή ώρα μετά την εκδήλωση του περιστατικού, η κατάσταση παρέμενε συγκεχυμένη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 20.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτεί στην Ουάσιγκτον τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στις 30 Ιούλη, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. «Οι ΗΠΑ και η Ιταλία θα επιδιώξουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων παγκοσμίως και για την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Πρόσφατα ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Κόντε «σούπερ (...) πολύ σκληρό όσον αφορά τη μετανάστευση, όπως εγώ», ενώ ο Κόντε είχε συμφωνήσει με τον Τραμπ στο ενδεχόμενο επαναφοράς του G8 ως σχήματος των ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G7 σήμερα), με επιστροφή της Ρωσίας.