ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Τα χρονοδιαγράμματα ΝΑΤΟ - ΕΕ επιταχύνουν την υλοποίησή της

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ που επικύρωσε τη συμφωνία

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ που επικύρωσε τη συμφωνία
Με γρήγορα βήματα και το «ρυθμό» να δίνουν τα «στενά» χρονοδιαγράμματα ΝΑΤΟ - ΕΕ, προχωράει η υλοποίηση της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας για το ονοματολογικό της γείτονος. Πρόκειται βέβαια για μια ακόμα επιβεβαίωση ότι τα σχέδια για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν και το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αυτό καταγράφεται στο 2ο άρθρο της, εκεί όπου υπάρχει και αναλυτικά ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίησή της.

«Το ΝΑΤΟ κατέληξε σε ομόφωνη πολιτική απόφαση να συζητήσει επισήμως για την πρόσκληση ένταξης της "Μακεδονίας" στη συμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής της, αρχές Ιούλη στις Βρυξέλλες», είπε χτες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζ. Ζάεφ, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», ότι η Σύνοδος «ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας».

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο ΕΕ, στην παράδοση - παραλαβή της προεδρίας των χωρών της ομάδας «Βίσεγκραντ» (αποτελείται από Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία), οι πρέσβεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας, Λ. Ντουξ και Χ. Μάρκους, αντίστοιχα είπαν ότι αναμένουν «καλά νέα» την επόμενη βδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ότι αρχίζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη «Μακεδονία» και ότι οι χώρες τους θα βοηθήσουν «όσο μπορούν» σε αυτήν την κατεύθυνση.

Επικυρώθηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε χτες σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού. Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ως «ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα μέχρι την πλήρη ένταξη» χαιρέτισε την ψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά το βράδυ της Τρίτης, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, αν αυτός δεν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Αν οι πολίτες αποφασίσουν ότι θέλουν την αλλαγή του ονόματος και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του», είπε ο Ζάεφ, όπως και ότι «αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα να την ανατρέψει» και να «εμποδίσει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».

Απαντώντας ο Ιβάνοφ προκάλεσε τον Ζάεφ να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αποπομπής του, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει θέση για τη συμφωνία (την απορρίπτει) και δεν κάμπτεται από «απειλές και πιέσεις».

Εστιάζουν στα «οικονομικά οφέλη»

Την ίδια ώρα, ο Τύπος της ΠΓΔΜ εστιάζει στα «οικονομικά οφέλη» από τη συμφωνία, τα σχέδια δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων για τη «διασυνδεσιμότητα» της περιοχής, που αποτελούν εξάλλου βασικό κομμάτι των διευθετήσεων που δρομολογούνται.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα «SLOBODEN PECHAT» σε δημοσίευμά της καταγράφει τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τους τέσσερεις τελευταίους μήνες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 254,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μιλάει για «περιθώρια βελτίωσης».

Παράλληλα, η εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK» αναπαράγει δήλωση του αρμόδιου για τα οικονομικά θέματα αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Κ. Ανγκιούσεφ, σύμφωνα με τον οποίο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσει πιθανότατα η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ένα έργο για το οποίο οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Οκτώβρη 2016. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, ανήγγειλε την επεξεργασία βασικού προγράμματος και ακολούθως την προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ανγκιούσεφ τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μετά από αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις, θα έχει συνάντηση με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» για να λυθεί το πρόβλημα της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκη - Σκόπια.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «NOVAMAKEDONIJA» παραθέτει δηλώσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, Μπρ. Αζέσκι, ότι «με τη χαλάρωση των σχέσεων στα Βαλκάνια θα έχουμε προβλεψιμότητα και αυτή αποτελεί την κορυφαία προϋπόθεση για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Πιθανότατα θα υπογραφούν και πολύ σημαντικά έγγραφα που δεν είχαν υπογραφεί μέχρι τώρα εξαιτίας αυτού του ζητήματος, όπως είναι οι συμφωνίες για την προστασία των επενδύσεων και την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα, ο Αζέσκι σημείωσε ότι για την οικονομία της ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντικό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, «καθώς για τη χώρα δεν υπάρχει στο θέμα αυτό άλλη εναλλακτική λύση».


Συνεχίζονται οι διεργασίες

Συνεχίστηκαν και χτες δηλώσεις και διεργασίες στα αστικά κόμματα, με επίκεντρο τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προεξόφλησε για μια ακόμα φορά ότι «η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με μία διευρυμένη πατριωτική και προοδευτική πλειοψηφία», αν και απέρριψε το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, όπως νωρίτερα είχε προτείνει ο Π. Καμμένος. Εμμέσως πλην σαφώς, πάντως, μίλησε και για ψήφο εμπιστοσύνης αν οι ΑΝΕΛ την καταψηφίσουν στη Βουλή, δηλώνοντας ότι «εάν χρειαστεί στη συνέχεια, επίσης πιστέψτε με, η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει την τετραετία».

Κατά τ' άλλα συνέχισε την επίθεση στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας προβοκάτσιες οργανωμένες από μέλη και στελέχη της ΝΔ σε συνεργασία με χρυσαυγίτες τις επιθέσεις σε βάρος κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες (Γιαννιτσά, Χανιά κ.α.), ενώ εκτίμησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την ηγεσία της».

Στο μεταξύ, στο φόντο και των αποχωρήσεων από τους ΑΝΕΛ, για «πογκρόμ απειλών σε όλη την Ελλάδα, κατευθυνόμενο από στελέχη της ΝΔ» σε βάρος στελεχών και βουλευτών του κόμματος, έκανε λόγο ο πρόεδρός τους, Π. Καμμένος, ζητώντας και εισαγγελική παρέμβαση. Επίσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πως θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό η έγκριση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, εάν και όταν έρθει στη Βουλή, να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, στο φόντο δηλώσεων, όπως του αντιπροέδρου του κόμματος, Γ. Σγουρίδη, ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είχε και οικονομικά ανταλλάγματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε χτες με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, Γ. Πλέτνερ, ενόψει και της επίσκεψής του στο Βερολίνο στις 27 Ιούνη, προκειμένου να του πει ότι θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, και να επαναλάβει την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία, όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή. Πάντως, ξανά χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μ. Σπυράκη, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι μια κυβέρνηση ΝΔ θα υλοποιήσει τη συμφωνία, λέγοντας ότι «η ΝΔ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για να βελτιώσει τη συμφωνία, μία συμφωνία που από την στιγμή που υπεγράφη, προκάλεσε και προκαλεί ζημιά».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλή (...) γιατί υπερασπίζεται τα βασικά πράγματα που λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια». Ερωτηθείς για τη στάση του απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, απάντησε ότι «είναι πιο συντηρητικό από αυτό που θέλαμε» και ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Ιούλη, σε συνέλευση στελεχών του Ποταμιού. Εξάλλου, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Λεων. Γρηγοράκος, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», εκτίμησε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ ότι «τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο αυτοκτονικό».

Στο μεταξύ, την ίδρυση κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, έως τα τέλη του 2018, προανήγγειλε ο Τ. Μπαλτάκος, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία. Οπως είπε, το όνομα είναι έτοιμο και βρίσκεται σε συζητήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και με πρώην στρατιωτικούς προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις και ζυμώσεις γίνονται καθημερινά και θα κατασταλάξουν όταν υπάρχει η προοπτική εκλογών».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναζητούν άλλοθι για τη βρώμικη αποστολή που εκτελούν όσοι διαστρεβλώνουν τη θέση του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιδιαβαίνουν τα κανάλια και το παίζουν δήθεν "λυπημένα" για τη θέση του ΚΚΕ στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας - FYROM, είναι προτιμότερο να λυπηθούν για το βρώμικο ρόλο που παίζει η κυβέρνησή τους, ως πρωτεργάτης των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεχόμενη μάλιστα και τα σχετικά συγχαρητήρια.

Η θέση του ΚΚΕ για το θέμα είναι ίδια και αναλλοίωτη εδώ και 25 χρόνια και όσοι προσπαθούν να τη διαστρεβλώσουν, απλά γυρεύουν "αριστερό" άλλοθι για τη βρώμικη αποστολή που επιτελούν. Αλλωστε, το ίδιο κάνουν και με τη θέση για "αυτοδιάθεση των λαών", που καμία σχέση δεν έχει με την ένταξη χωρών σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως αυτή που προωθούν με το άρθρο 2 της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ».

Φωνάζει ο κλέφτης...

Να σημειωθεί ότι τη βρώμικη αυτή προσπάθεια πήρε επ' ώμου ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Θ. Καρτερός, που σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «news 24/7», αφού «ξέχασε» τη στάση του κόμματός του τα προηγούμενα χρόνια, τότε που έτρεχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, και ισχυρίστηκε ότι «εμείς από δεκαετίες είχαμε σταθερή άποψη για το Μακεδονικό» (!), ταυτόχρονα επιτέθηκε στο ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι η στάση του «είναι ευκαιριακή και οπορτουνιστική»!

Ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, χτες στον «ΣΚΑΪ», για τη στάση του ΚΚΕ, με προσποιητή «έκπληξη» δήλωσε ότι «εγώ δεν μπορώ να το ερμηνεύσω», επιχειρώντας να παρουσιάσει τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που περιλαμβάνονται ατόφια στη συμφωνία ως... «διεθνισμό» και «δυνατότητα αυτοδιάθεσης των λαών»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ