ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Πολύμορφη προετοιμασία για την κινητοποίηση της Κυριακής

Απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Την κινητοποίηση στο Εμπόριο στηρίζει και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής.

Πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης για την προετοιμασία της κινητοποίησης, έχουν σχεδιαστεί και οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

Στην Καλλιθέα, η Ενωση ΕΒΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ καλούν σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα (Πλάτωνος 24).

Κοινή σύσκεψη οργανώνεται σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., από την Ενωση ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ, στα γραφεία του τελευταίου (Πηλέως 56, ισόγειο). Την Τετάρτη 4/7 η Ενωση ΕΒΕ καλεί σε ετήσια Γενική Συνέλευση στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Πηλέως 56, 1ος όροφος).

Αύριο, Πέμπτη, μαζική εξόρμηση σε εμπορικούς δρόμους της Κυψέλης θα κάνουν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, ξεκινώντας στις 6 μ.μ., από την πλατεία.

Πικετοφορία την Παρασκευή 22/6, στις 6 μ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, θα κάνουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, με αφετηρία την πλατεία Μητροπόλεως.

Το Σάββατο 23/6 ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ με εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Σήμερα, Τετάρτη, στις 5 μ.μ. στα Η&Μ, αύριο Πέμπτη στις 5.30 μ.μ., σε ΝΟΤΟΣ και ΑΤΤΙΚΑ και την Παρασκευή 22/6 στα καταστήματα του ομίλου ΙΝΤΙΤΕΞ. Το Σάββατο, από το πρωί προγραμματίζει πανεξόρμηση σε όλα τα καταστήματα στο κέντρο.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Διαμαρτυρία για το δικαίωμα στη δουλειά

Με σύνθημα «Διεκδικούμε τη δουλειά μας, διεκδικούμε το δικαίωμα να ζήσουμε», οι συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Χαλκίδας καλούν στην κινητοποίηση που οργανώνουν σήμερα έξω από τα Δικαστήρια.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Ακόμα και με εμάς τους 50 εργαζόμενους, μαζί με τους μόνιμους και τους αορίστου, οι ανάγκες για καθαριότητα δεν καλύπτονται. Δεν χρειάζονται απολύσεις, αλλά προσλήψεις και άλλων εργαζομένων. Σε πολλά σημεία σε όλη την επικράτεια γίνεται εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο, όπως και οι μισθοί και τα υπόλοιπα δικαιώματα όσων εργάζονται. Οι υπηρεσίες καθαριότητας υποβαθμίζονται στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και πιο ακριβές. Κερδισμένα βγαίνουν μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναλαμβάνουν την καθαριότητα ή μέρος αυτής. Για την κατάσταση αυτή μεγάλες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που υλοποιούν αυτήν την πολιτική».

Οι εργαζόμενοι καλούν τα σωματεία, τους φορείς και όλο το λαό της πόλης να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους εκφράζουν το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καθώς και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας.

Απόφαση υπέρ των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, πριν λίγες μέρες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε 193 συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, που είχαν προσφύγει και δικαστικά διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Αποφάσισε τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Μετά και από την παραπάνω εξέλιξη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μέλη του οποίου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων, καλεί την κυβέρνηση που «ψευδεπίγραφα επικαλείται τους νόμους και το Σύνταγμα, να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση τώρα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όλων των συναδέλφων συμβασιούχων και να σταματήσει να τους στέλνει στα δικηγορικά γραφεία».

Παράλληλα, τονίζει ότι «οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι μόνο μέσα από το σωματείο, με οργανωμένο αγώνα που έχει σαφή στόχο και προσανατολισμό, μπορεί το κίνημα, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να μετράει βήματα προς την κατεύθυνση να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτού του μεγάλου - συντονισμένου και με άλλα ταξικά συνδικάτα - αγώνα, των απεργιών, των κινητοποιήσεων (...) που αποφασίζονταν μέσα από μαζικότατες συνελεύσεις, είναι εργαζόμενοι που ήρθαν στους δήμους για να δουλέψουν 8 μήνες, να έχουν φτάσει να δουλεύουν ασταμάτητα τρία και τέσσερα χρόνια. Ποιο δικαστήριο και ποιος δικαστής λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι εργαζόμενοι, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, καλύπτουν πρόσκαιρες (!) ανάγκες των δήμων;».

Το σωματείο σχολιάζει επίσης τις όψιμες δηλώσεις κάποιων συνδικαλιστών, που πανηγύρισαν με την απόφαση του δικαστηρίου, συνδικαλιστών που επί χρόνια τώρα κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα των σωματείων τους στους συμβασιούχους, θεωρώντας τους εργαζόμενους β' κατηγορίας...

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης

Πολύμορφες πρωτοβουλίες ξεδιπλώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για δεκαήμερο πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης.

Μεταξύ άλλων:

  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζεται ο πρόεδρός της για κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Πάσχα του 2013 στο κεντρικό κατάστημα της «Μαρινόπουλος». Αμέσως μετά, στις 11 π.μ., θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Στις 29/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.
  • Σήμερα Τετάρτη στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ) στις 11.30 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία στις 27/6, ενάντια στις υψηλές χρεώσεις ρεύματος και στις απειλές διακοπών σε αγροτικές παροχές λόγω χρεών. Στις 4/7 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Περιφέρεια, όπου μαζί με το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων θα τεθούν ζητήματα όπως η αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα ύδρευσης, η δακοκτονία κ.ά.
  • Στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στις 30/6, ως κορύφωση του δεκαήμερου δράσης.
  • Μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) στη Μεσσηνία, αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα κινητοποιήσεων: Στις 22/6, στις 9.30 π.μ., κινητοποίηση στο δημαρχείο στην Πύλο. Στις 25/6, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στα Δικαστήρια Καλαμάτας. Στις 4/7, στις 9.30 π.μ., συμμετοχή στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της ΟΑΣΠΠ στην Τρίπολη (σταθμός ΟΣΕ).
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Αργολίδας διοργανώνει στις 22/6, στις 10.30 π.μ., κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Αργολίδας στο Ναύπλιο, και στις 27/6, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στην εφορία Αργους. Καλεί επίσης στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της ΟΑΣΠΠ.
«FINTEXPORT»
Μία ακόμα εξ αναβολής δίκη σε βάρος των εργαζομένων

Σε μία ακόμα εξ αναβολής δίκη σέρνονται σήμερα εργαζόμενοι της πρώην επιχείρησης «Fintexport» και μέλη της Διοίκησης του Σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η εργοδοσία, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους στο εργοστάσιο στον Αγιο Στέφανο το 2012 - 2013.

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) κάνει λόγο για «τρομοκρατική και συκοφαντική μήνυση» που είχε προφανή στόχο «το χτύπημα της κινητοποίησής τους». Καταγγέλλει ότι ο βιομήχανος και η αστική Δικαιοσύνη «συνεχίζουν μία δίωξη σε βάρος απλήρωτων και άνεργων πλέον συναδέλφων», το «έγκλημα» των οποίων ήταν ότι πάλευαν για τα δικαιώματά τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγελία για τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ

Τον αποκλεισμό του προέδρου της, Θ. Καλαμπαλίκη, από τη Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της, «για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Οπως επισημαίνει, το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ προχώρησε την Κυριακή 17/6 στον αποκλεισμό του προέδρου της ΟΒΣΑ, «εκμεταλλευόμενη αστοχίες στα πρακτικά των αρχαιρεσιών της Ενωσης ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, από την οποία εκλέγεται ο συνάδελφος. Πολλές φορές στο παρελθόν, μεγαλύτερα και σοβαρότερα λάθη ή παραλείψεις σε αρχαιρεσίες σωματείων περνάνε μέσα στις αρμόδιες επιτροπές της ΓΣΕΒEΕ και αντιμετωπίζονται επιμέρους προβλήματα, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η λίστα είναι μακριά. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι κινήσεις της επιτροπής νομιμοποίησης και προσωπικά του προέδρου ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, και γι' αυτό δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους».

Η ΟΒΣΑ τονίζει πως η ουσία του αποκλεισμού βρίσκεται στο γεγονός ότι «η ΟΒΣΑ είναι μια ομοσπονδία σε διαφορετική κατεύθυνση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης και αυτό τους ενοχλεί. Γι' αυτό και καταγγέλλουμε ότι αποκλείουν τον πρόεδρό της για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Αν νομίζουν, βέβαια, ότι μέσω τέτοιου είδους πρακτικών θα χτυπήσουν την ΟΒΣΑ και κατ' επέκταση την ΠΑΣΕΒΕ, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που διαπραγματεύονται σεμινάρια και εκδούλευση, όπως έχουν συνηθίσει, έχουν πέσει έξω».

«Δεν διαπραγματευόμαστε την αγωνιστική γραμμή μας. Δυναμώνουμε τα σωματεία, ισχυροποιούμε την ΠΑΣΕΒΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ