ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταβιάνι στην Καισαριανή

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καισαριανής «Αιολία» άνοιξε και γι' αυτό το καλοκαίρι, σε έναν ξεχωριστό χώρο μέσα στο πάρκο του Σκοπευτηρίου. Σήμερα και αύριο στις 21.00 θα πραγματοποιήσει δύο κινηματογραφικές προβολές αφιερωμένες στους δύο κορυφαίους Ιταλούς σκηνοθέτες, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.

Σήμερα Παρασκευή στις 21.00 θα προβληθεί η ταινία «Πατέρας Αφέντης». Η πραγματική ιστορία του Γκαβίνο Λέντα, ενός χωριατόπαιδου και γιου βοσκού από τη Σαρδηνία, ο οποίος καταφέρνει να αντιμετωπίσει, να αντισταθεί και εν τέλει να ξεπεράσει τη σκληρότητα, τη βαρβαρότητα, τη μιζέρια και την οπισθοδρομικότητα της κοινωνίας όπου μεγαλώνει και να γίνει διακεκριμένος επιστήμονας. Η αντίθεση του βίαιου και βάναυσου πατέρα στις επιλογές που κάνει ο νεαρός και η εξέγερση στην πατρική καταπίεση συνθέτουν μια πανέμορφη, λυρική αλλά και σκληρή ταινία, όπου το μίσος με τη στοργή εναλλάσσονται.

Η ταινία τιμήθηκε με τον «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών.

Παίζουν: Μαρτσέλα Μικελάντζελι, Ομερο Αντονούτι, Σαλβέριο Μαρκόνι.

Αύριο Σάββατο στις 21.00 θα προβληθεί το «Αλονζανφάν», μία από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο - σταθμός για τη δεκαετία του '70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Ενιο Μορικόνε.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη. Ο κεντρικός ήρωας, ο Φλούβιο, αριστοκρατικής καταγωγής, είχε πάει στη Γαλλία για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια, για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωσή του θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ιταλία. Θα επιχειρήσουν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Στην πορεία αυτή θα προδώσει πραγματικά τους συντρόφους του, αφού θέλει να αλλάξει τρόπο ζωής... Το τέλος για την ομάδα των επαναστατών είναι αναπόφευκτο. Μέσα όμως από το σωρό των πτωμάτων θα σηκωθεί ο νέος αρχηγός, ο Αλονζανφάν...

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Οιδίπους - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες»

Το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, για την καλοκαιρινή περίοδο 2018, παρουσιάζει την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες». Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιούλη, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21.30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα...

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν του Οίκου των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία και το τέλος του Οιδίποδα, μέχρι τη σύγκρουση Ετεοκλή - Πολυνείκη και την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας, που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Αλλωστε όλοι οι αρχαίοι λαοί, μέσα από επικές αφηγήσεις, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου.

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών: «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» του Ευριπίδη και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές» κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιαφόρους ή τον χορό.

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με τίτλο «Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Αλσους Βεΐκου, τη Δευτέρα 18 Ιούνη, με ώρα προσέλευσης 20.30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
«Ο άνθρωπος του μόχθου»

Η ενότητα «Ημέρες Σκαγιοπουλείου» έχει πάρει από την Τετάρτη τη σκυτάλη των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2018.

Σήμερα Παρασκευή στις 21.30, με το αφιέρωμα στο εργατικό ρεμπέτικο τραγούδι από το Λαϊκό μουσικό τμήμα, θα ολοκληρωθεί το τριήμερο δράσεων στον κήπο του Σκαγιοπουλείου, με το γενικό τίτλο «Ο άνθρωπος του μόχθου», μία συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και περιχώρων. Οι εκδηλώσεις είναι ένα αφιέρωμα στον Ανθρωπο του Μόχθου. Στον άνθρωπο που φτιάχνει το ψωμί, που χτίζει την πέτρα, την ποίηση, το χορό, τη μουσική, την τέχνη, τον πολιτισμό, που είναι το κέντρο της ζωής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Τα σκουπίδια» στο Θέατρο «Από Κοινού»

Με το εξαιρετικό έργο «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη ανοίγει κι αυτό το καλοκαίρι η ανακαινισμένη αυλή του Θεάτρου «Από Κοινού» (Ευπρατριδών 4, Γκάζι), που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 27 Ιούνη.

Το έργο - που γνώρισε τεράστια επιτυχία τη δεκαετία του '80 - είναι μια πικρή σάτιρα για μια πραγματικότητα επίκαιρη ακόμα. Σκουπίδια είναι τα όνειρα κάποιων ανθρώπων που ζωντανεύουν στη σκηνή για να καυτηριάσουν όσα συμβαίνουν στις ζωές μας χωρίς δική μας υπαιτιότητα.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Φίλιππου Παχνιστή, και παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ακης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου.

Εναρξη παραστάσεων: Τετάρτη 27 Ιούνη

Είσοδος (με αναψυκτικό ή μπύρα): 12 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανεργίας, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών)

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15

  • Το Θέατρο «Από Κοινού» προσφέρει στους αγαπημένους του φίλους τα εισιτήρια προπώλησης για τη θεατρική παράσταση «Τα σκουπίδια» στην ειδική τιμή των 5 ευρώ. Η προσφορά ισχύει έως τις 25 Ιούνη, τις ώρες 18.00 - 21.00, στο ταμείο του θεάτρου.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ