ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ανταγωνισμός μονοπωλίων και διακηρύξεις «ελεύθερου εμπορίου»

Από την κεντρική συζήτηση του Φόρουμ με τη συμμετοχή των Πούτιν, Λαγκάρντ, Αμπε και Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Από την κεντρική συζήτηση του Φόρουμ με τη συμμετοχή των Πούτιν, Λαγκάρντ, Αμπε και Μακρόν
Σε ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της θέσης της αστικής τάξης της Ρωσίας στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό εξελίχθηκε, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η ανεβασμένη συμμετοχή, με περίπου 17.000 άτομα από 143 χώρες, και το ρεκόρ στα συμβόλαια που κλείστηκαν το τριήμερο 24 - 26 Μάη της 22ης διοργάνωσης του Φόρουμ, προβάλλονται από τους διοργανωτές ως η απόδειξη ότι η Ρωσία αποτελεί ασφαλή προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, προβάλλονται οι συνολικά 550 συμφωνίες ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους ρωσικούς και άλλους, που φτάνουν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός αυτό αξιοποιείται και ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη ρωσική οικονομία, η οποία ξεπερνάει τα προβλήματα.

Μόνο με μονοπωλιακούς ομίλους από τη Γαλλία υπεγράφησαν 50 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Χαρακτηριστικά, η ρωσική παραγωγός φυσικού αερίου «Novatek» συμφώνησε να πουλήσει το 10% των μετοχών της στην «Total» σε ό,τι αφορά το έργο «Arctic LNG 2», παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική για εργοστάσιο που θα λειτουργήσει το 2023. Επίσης ο γαλλικός ομιλος «Dalkia», που ασχολείται με τα συστήματα εξοικονόμησης Ενέργειας, προχωρά σε συμφωνία με το Ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων (RDIF).

Αλλες μεγάλες συμφωνίες είναι αυτές της ρωσικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «VimpelCom» και της κινεζικής πολυεθνικής «Huawei» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης, ενώ η τελευταία συμφώνησε επίσης για συνεργασία με τη ρωσική κρατική «Sberbank». Η ρωσική εταιρεία τεχνολογίας «MaximaTelecom» και ο ινδικός πάροχος συστημάτων δορυφορικών επικοινωνιών και υπηρεσιών «TechnoSatComm» συμφώνησαν στη στρατηγική εταιρική σχέση για τη δημιουργία δημόσιου δικτύου WiFi στο μετρό του Νέου Δελχί. Η ρωσική εταιρεία αεροναυπηγικής και άμυνας, «United Aircraft Corporation», υπέγραψε συμφωνία για την πώληση οκτώ μαχητικών αεροσκαφών «Sukhoi Su-30SM» στις αεροπορικές δυνάμεις του γειτονικού Καζακστάν. Η Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και οι κρατικοί ρωσικοί σιδηρόδρομοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για το σιδηροδρομικό έργο μεγάλης ταχύτητας Μόσχα - Καζάν.

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών «Procter & Gamble» έχει σφραγίσει μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα logistics στην Ευρώπη, στη νότια περιοχή της Τούλας στη Ρωσία, ενώ η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία EY δεσμεύτηκε να προσελκύσει επενδυτές στη δυτική περιοχή του Καλίνινγκραντ, καθώς και να εκμεταλλευτεί τις τοπικές επιχειρήσεις της στις παγκόσμιες αγορές.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο Φόρουμ βρέθηκε η μεγαλύτερη από ποτέ αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που ξεπέρασε τους 550.

Υπέρμαχος του «ελεύθερου εμπορίου» ο Πούτιν

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πολλές διμερείς συναντήσεις, με πιο σημαντικές αυτές με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σ. Αμπε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, με τους οποίους συμμετείχε σε ειδική συζήτηση με τίτλο - όπως και το κεντρικό σύνθημα του Φόρουμ - «Δημιουργώντας μια οικονομία της εμπιστοσύνης». Σ' αυτήν του την ομιλία ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «υπερασπίζεται πρώτα τα συμφέροντα της χώρας του» (βλ. της αστικής τάξης) αλλά και ότι «ανάπτυξη μπορεί να έρθει με ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, χωρίς περιορισμούς». Ασκησε έμμεση κριτική στις πολιτικές προστατευτισμού που προωθεί η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Ντ. Τραμπ, και άμεσα καταδίκασε την αθέτηση της υπογραφής των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κάλεσε με έμφαση τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν τη Ρωσία, για τις δυνατότητες κερδοφορίας που παρέχει. Αναφερόμενος δε στις σχέσεις με τη Γαλλία, είπε ότι θα μπορούσε να επενδύσει ακόμα περισσότερο, παρόλο που τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση 16%, αφού έχει επενδύσει συνολικά 15 δισ. δολάρια, αλλά αντιπαρέβαλε ότι μόνο μία φινλανδική εταιρεία έχει επενδύσει 6 δισ. δολάρια στη Σιβηρία.

Επιπλέον, σημείωσε το ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος, παρά τις ατέλειες, παραμένει βασικό στοιχείο του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. «Η εγκατάλειψη του συστήματος του ΠΟΕ χωρίς βιώσιμο υποκατάστατο θα σήμαινε την καταστροφή της καθιερωμένης ισορροπίας για την επίλυση των διαφορών, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια κατάσταση όπου η δύναμη μόνο θα αποφασίζει ποιος έχει δίκιο», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η Λαγκάρντ εξήρε τα «εντυπωσιακά προγράμματα στον μακροοικονομικό τομέα» της Ρωσίας και είπε ότι χάρη σε αυτά «κατάφερε να πετύχει χαμηλά επίπεδα χρέους, εξαλείφοντας σχεδόν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, και πετυχαίνοντας χαμηλό επίπεδο ανεργίας». Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι για ανάπτυξη στο 1,7% του ΑΕΠ, παρά την ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Στο Φόρουμ συμμετείχε και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, μαζί με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που κάλεσε σε αύξηση των ρωσικών επενδύσεων, παρουσιάζοντας τις προοπτικές με το «παραμύθι» της «επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα με την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018». Μια «κανονικότητα» που βεβαίως θα συνεχιστεί για τα λαϊκά στρώματα με δεδομένες τις περικοπές, την απώλεια δικαιωμάτων και τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Περίπλοκο και επίμονο το παζάρι γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Αιφνιδιαστική συνάντηση ηγετών Βόρειας - Νότιας Κορέας, ενώ επανέρχεται το ενδεχόμενο να γίνει η Σύνοδος Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Φουντώνουν τα παζάρια γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπως βεβαιώνουν οι απανωτές αλλαγές και οι αμφίσημες δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη αλλά βρέθηκε «στον αέρα» με επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που την ακύρωσε την περασμένη Πέμπτη.

Το Σάββατο, κοντά στη μεθόριο Βόρειας και Νότιας Κορέας, έγινε νέα συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν, αφού ο τελευταίος είχε δηλώσει πολύ «μπερδεμένος» μετά την επιστολή Τραμπ. Εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας ανέφερε ότι η συνάντηση αφορούσε προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, περιλαμβάνοντας στα θέματα που χρειάζεται να προταχθούν «μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης». Ο ίδιος ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν δήλωσε ότι ο Κιμ «εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματιστεί μια περίοδος αντιπαράθεσης μέσα από την επιτυχία μιας Συνόδου Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Κιμ στην επιστολή Τραμπ. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε εκφράσει λύπη και ταυτόχρονα τη «σταθερή του βούληση» για να γίνει η Σύνοδος Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δήλωνε σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο ότι ακόμα «εξετάζουμε (σ.σ. τη συνάντηση για) την 12η Ιούνη στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «όλοι παίζουν παιχνίδια. Το ξέρετε αυτό καλύτερα από όλους...».

Ολα αυτά ενώ επανέρχονταν χτες ρεπορτάζ για συναντήσεις Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων, σε Σιγκαπούρη αλλά και ΗΠΑ, που αναμενόταν να προετοιμάσουν συνάντηση στις 12 Ιούνη. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρακτορεία «Ρόιτερς» και «Γιονάπ», ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος βορειοκορεατικού Κόμματος των Εργατών, Κιμ Γιονγκ Τσολ, αναμενόταν σήμερα να βρεθεί στις ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχε επαφές στο Πεκίνο.

Η αντίδραση της Κίνας

Ολα τα παραπάνω φανερώνουν ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από κάθε πιθανή συνάντηση με θέμα το μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου, που ασφαλώς αλληλεπιδρά με τις γενικότερες ισορροπίες στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου «κονταροχτυπιούνται» ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία κ.ά.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Τραμπ ότι η Κίνα ασκεί πίεση στη βορειοκορεατική ηγεσία και ευθύνεται για αλλαγές στη στάση της. Οπως επέλεξε να πει - χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Τραμπ - «η Κίνα διαδραματίζει πάντα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα της Χερσονήσου, χωρίς κανένα απώτερο στόχο. Είναι δεσμευμένη στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και στην επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης».

ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Συνάντηση Πούτιν - Αμπε

Την ταχύτητα σύσφιξης των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων επιβεβαίωσε η συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που έκανε ο πρώτος στη Ρωσία, και μάλιστα ως ένας από τους επίτιμους προσκεκλημένους στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ενδεικτικές αυτής της σύσφιξης ήταν οι δηλώσεις για τη Συνθήκη Ειρήνης, που ακόμα εκκρεμεί από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μεν Αμπε σημείωσε ότι οι δύο χώρες είχαν δείξει «ειλικρινή αποφασιστικότητα για τη διευθέτηση του θέματος της Συνθήκης Ειρήνης» και γύρισαν νέα σελίδα στις σχέσεις τους από το Δεκέμβρη του 2016, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τότε ο Πούτιν στην Ιαπωνία, αφού «προσπεράστηκαν» επιπτώσεις της «ουκρανικής κρίσης». Μάλιστα, ο Αμπε αναφέρθηκε και σε «κοινή οικονομική δραστηριότητα» που αναπτύσσεται στα τέσσερα νησιά (Κουρίλες ή Βόρειες Νήσους) στη βορειοανατολική Ασία, για τα οποία ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές. Ο δε Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει «να βρεθούν συμβιβασμοί αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία σε μια σειρά τομείς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η Ενέργεια. Εξάλλου, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ITAR TASS ο Ιάπωνας υπουργός Χιροσίγκε Σούκο, υπεύθυνος για τα χαρτοφυλάκια Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας με τη Ρωσία, «η ρωσο-ιαπωνική οικονομική συνεργασία έχει κερδίσει μια ορμή άνευ προηγουμένου».

Μεταξύ άλλων, ο Σούκο είπε ότι η διμερής συνεργασία στην Ενέργεια είναι πολύ ουσιαστική για τη διαφοροποίηση και τη σταθερότητα της προμήθειας της Ιαπωνίας, δεδομένων των τεράστιων αποθεμάτων φυσικών πόρων της Ρωσίας, της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών (που καθιστούν πολύ πιο συμφέρουσα για την Ιαπωνία την αγορά Ενέργειας από τη Ρωσία και όχι από αλλού) κ.λπ. Εκτός από τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελούν παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, είπε ο Ιάπωνας υπουργός, υπάρχει ενδιαφέρον κοινής δράσης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως την αιολική και πυρηνική, με στόχους όπως την «αποσυναρμολόγηση» του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Ο Σούκο ξεχώρισε επίσης το ενδιαφέρον Ιαπώνων επενδυτών για εξορύξεις στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη κ.λπ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ