ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρεί την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Τεχνητή πόλωση στο φόντο μιας εντεινόμενης εκλογολογίας συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό, καθώς κυβέρνηση και ΝΔ πασχίζουν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, που αποκαλύφτηκε για πολλοστή φορά στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη για την οικονομία, και να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές για να εξαπατήσουν το λαό.

Στον απόηχο του προκλητικού ισχυρισμού του πρωθυπουργού ότι «τα μνημόνια τελειώνουν» τον Αύγουστο και ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου θα έχει χαρακτήρα ...κοινωνικής δικαιοσύνης, ακριβώς τη στιγμή που «έσκασε μύτη» το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «πολεμά την έξοδο από τα μνημόνια», προκειμένου να βρει στη συνέχισή τους άλλοθι για την εφαρμογή βαθιά αντιλαϊκών μέτρων. Και πρόσθεσε: «Οι πρωτοφανείς αντιφάσεις του προέδρου της ΝΔ αναδεικνύουν και το μέγεθος του αδιεξόδου του. Το πρόγραμμά του βασίζεται στις απολύσεις, στη συρρίκνωση του Δημοσίου, στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους, στην επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα και συνολικά στη συντριβή της εργασίας. Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το πρόσχημα ενός νέου μνημονίου». Σε ό,τι αφορά τα περί επίσπευσης των εκλογών, τα χαρακτήρισε «ευφάνταστα σενάρια» και τα χρέωσε στη ΝΔ.

Πάντως, σε κατάσταση εκλογικής προετοιμασίας φαίνεται να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας ωστόσο στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση. Στην απόφαση της ΚΕ, που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι κυβερνητικές θριαμβολογίες περί «εξόδου από τα μνημόνια» μετριάζονται, καθώς υπάρχουν αναφορές όπως ότι «το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων δεν συνεπάγεται και το τέλος της κρίσης» και ότι «η επώδυνη και καταστροφική περίοδος των μνημονίων προκάλεσε ή όξυνε προβλήματα, οι συνέπειες των οποίων θα χρειαστούν πολύ καιρό για να ξεπεραστούν...».

Με στόχο τη χειραγώγηση του λαού με κάλπικα διλήμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα του κομματικού μηχανισμού την «ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση προοδευτικών, ριζοσπαστικών, κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αμφισβητούν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο (...) Είναι η ώρα για την ανασύνταξη των δυνάμεών μας, για την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας, για το σχεδιασμό της επόμενης φάσης». Γνωστοποιεί δε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ θα συζητηθεί «το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός μεγάλου μετώπου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ενός προοδευτικού πόλου που θα διευρύνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων δυνάμεων».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκάθαρος ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης

Με τη διαδικασία των αναγνωστέων συνεχίστηκε και χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Χαρακτηριστικά τα έγγραφα που αναγνώστηκαν και αφορούν και δημοσιεύματα από περιοδικά, εφημερίδες της Χρυσής Αυγής (2005 - 2006) που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και μάρτυρας στη δίκη Δ. Ψαρράς. Από το περιεχόμενο είναι ξεκάθαρα ο θαυμασμός στον Χίτλερ, στη ναζιστική Γερμανία, η πίστη στη ναζιστική ιδεολογία, η λατρεία στο Γ' Ράιχ, στα SS, η πίστη στο Εθνος - Φυλή, στον λευκό άνθρωπο, ο εγκωμιασμός των ναζί ως «ηρώων» της ανθρωπότητας κ.λπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, το οπισθόφυλλο περιοδικού της Χρυσής Αυγής με φωτογραφία του Χίτλερ και κείμενο που τον υμνεί και τον τιμάει. Κείμενο στην εφημερίδα τους, με τίτλο «Εθνικιστές ή ναζιστές» (6/4/2006) όπου ξεκαθαρίζεται ότι από δω και πέρα θα ονομάζονται «εθνικιστές» χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν ιδέες απλά το θεωρούν «περισσότερο πολιτικά δόκιμο»... Διάσπαρτα δημοσιεύματα στην εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης, που αναφέρονται στη διαδικασία «των πυρήνων υποδοχής των μελών» (η διαδικασία αναφερόταν στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 2/7/1998, αλλά δεν υπάρχει στο καταστατικό που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή στον Αρειο Πάγο μετά τις εκλογές του 2012). Κείμενο για το 1945 και τα εξήντα χρόνια μετά τη νίκη επί της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά «νικητής δεν είναι ο βάρβαρος βιαστής μουζίκος της σοβιετίας αλλά ο νεαρός αγωνιστής της Hitlerjugent που έπεσε μαχόμενος στο κατεστραμμένο Βερολίνο. Ο στρατιώτης της Wermacht και των Waffen SS που αγωνίστηκε στο ανατολικό μέτωπο ενάντια στις φονικές δυνάμεις και στις δυνάμεις του εχθρού....». Αρθρο για την επέτειο «της ανάληψης της Αρχής» και τον λόγο του Φίρερ στις 30 Γενάρη του '42.

Διαβάστηκαν, επίσης, μηνύματα που αντάλλαξε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ι. Λαγός με την Νικόλ Μπενέκη κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που αποδεικνύεται και από αυτήν τη «συνομιλία» η οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ι. Λαγό, στο στέκι «Συνεργείο» της Ηλιούπολης.

Ολοκληρώθηκε και η ανάγνωση των εγγράφων, από τον σκληρό δίσκο του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλιόπουλου, που επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης, την ιεραρχία, τη σχέση με τον αρχηγό, τη στρατιωτική δομή, τα τάγματα εφόδου, τη συνέχεια της ναζιστικής οργάνωσης πριν και μετά από το 1980. Μεταξύ άλλων, ενδεικτικές οι φωτογραφίες των ταγμάτων εφόδου με στελέχη της Χρυσής Αυγής και με τον Ηλιόπουλο, σε παράταξη, με κράνη, με ασπίδες, με τις ομοιόμορφες στολές, να εκπαιδεύονται. Εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες με Κασιδιάρη, Ματθαιόπουλο, Μπαντέμη. Φωτογραφίες με τον Ρουπακιά, σύμβολα με ελληνικές σημαίες, αετό και σβάστικα, φωτογραφίες του Ηλιόπουλου με το τατουάζ «siegheil» στο χέρι και με τον ναζιστικό χαιρετισμό, φωτογραφίες με κατασχεμένα όπλα της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτηριστικό το κείμενο για τους πυρήνες υποδοχής των νέων μελών, που απευθύνεται σε άτομα που θα μυηθούν στη ναζιστική οργάνωση, μιλάει για τα πιστεύω της και περιλαμβάνει ενότητες για την ιστορία της Χρυσής Αυγής από πριν το 1980 και μετά.

Στα μηνύματα που ανταλλάσσει, τέλος, ο Ηλιόπουλος, αναφέρεται στη σχέση Μπαλτάκου - Χρυσής Αυγής: «Με ξαναφώναξε ο Μπαλτάκος (σ.σ. πρώην στέλεχος της ΝΔ και σύμβουλος του Σαμαρά), είναι Χρυσή Αυγή βαμμένος».

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Ασκοπες δαπάνες» οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η προστασία των φαντάρων

Τις μεγάλες ελλείψεις στις συνθήκες διαβίωσης και προστασίας που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, για να συνεχίσει η κυβέρνηση να κατέχει την πρωτιά στις εξοπλιστικές δαπάνες και να προωθεί απρόσκοπτα τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής, μιλώντας χτες στη Βουλή με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αμυνας. Παράλληλα, ζήτησε εξηγήσεις για τις ασκήσεις που γίνονται τελευταία στις Ενοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

Η παρέμβαση του βουλευτή έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Αμυνας που προβλέπει ότι επεκτείνεται η «οριστική απόλυση από τις Ενοπλες Δυνάμεις, μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τουλάχιστον τριών μηνών, σε όλους τους γιους και αδελφούς των προσώπων που απεβίωσαν ή τραυματίστηκαν εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας», αντί του πρώτου, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, αλλά είναι βασικά τα ζητήματα της διαβίωσης και της ασφάλειας για τους στρατιώτες, όπως «η δυνατότητα ανάπαυσης των στρατιωτών, η βελτίωση της διατροφής τους, η δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας τους, η οικονομική κάλυψη βασικών αναγκών κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και η εκπαίδευση σε θέματα ιδιαίτερα που άπτονται της ασφάλειάς τους, ζητήματα που αναντίρρητα - κατά τη δική μας γνώμη, αλλά νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό - θα βελτίωναν τις συνθήκες και έτσι θα μειώνονταν και τα διάφορα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της θητείας». Οσο για το αν μπορούν να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πόροι, και το πού πηγαίνουν, αυτά είναι γνωστά, παίρνετε και εύσημα από το ΝΑΤΟ ότι είστε έμμεσα στους πέντε ή έξι που υλοποιούν το ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη απαράδεκτη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, είπε ότι «δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με σαφήνεια για τον πιθανολογούμενο χρόνο απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Και τούτο διότι η κράτηση αυτή μαζί με άλλα ζητήματα έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη εθνικιστική, αυταρχική, απαράδεκτη πολιτική Ερντογάν». Εκτίμησε δε ότι «αυτή η ρητορική της έντασης, η συνέχιση της κράτησης των δύο στρατιωτικών, ή και οι άλλες πράξεις, προσβλητικές, στο επίπεδο έστω των διακηρύξεων και της ρητορικής, που θέλουν να αμφισβητήσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» δεν θα σταματήσουν ούτε μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την παροχή ασύλου

Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δικαστική απόφαση που παρέχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της γείτονος σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης εκδόθηκε «σε περιφρόνηση των κανόνων διεθνούς δικαίου» και χαρακτηρίζει τον αξιωματικό στον οποίο παρασχέθηκε άσυλο «πραξικοπηματία», υποστηρίζοντας πως «η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε έτσι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει και δίνει καταφύγιο στους πραξικοπηματίες». Το υπουργείο καταδικάζει την απόφαση, που όπως ισχυρίζεται «προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους», και εκφράζει την ελπίδα η ελληνική Δικαιοσύνη «στο μέλλον να απέχει από την επανάληψη των ίδιων λαθών» και από «βεβιασμένες αποφάσεις».

ΒΟΥΛΗ
Κυρώσεις για τα φασιστοειδή

Δεκτή έγινε χτες από την Ολομέλεια η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για πρόταση μομφής σε βάρος του βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού για το επεισόδιο που είχε προκαλέσει στην Ολομέλεια στις 22 Μάρτη, όταν επιδόθηκε σε ένα από τα γνωστά εθνικιστικά παραληρήματα του σιναφιού του, χαρακτηρίζοντας βουλευτές «προδότες και πουλημένους», ενώ κινήθηκε και απειλητικά εναντίον τους.

Η Ολομέλεια, με ευρεία πλειοψηφία (πλην ΧΑ), αποφάσισε να επιβληθεί στο φασιστοειδές το πειθαρχικό μέτρο που προσωρινού αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις της Βουλής, διάρκειας 15 ημερών και της περικοπής του μισού της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής του.

Η Ολομέλεια υπερψήφισε ακόμα τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών Ν. Κακλαμάνη της ΝΔ και του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου.

Οσον αφορά τον πρώτο βουλευτή, η υπόθεσή του αφορά την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθήνας και υπάρχει σε βάρος του δήμου πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η άρση ασυλίας του βουλευτή έγινε μετά από αίτημα που εξέφρασε ο ίδιος.

Ο δεύτερος βουλευτής κατηγορείται για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους διά του Τύπου» λόγω των αναφορών του στο νομοσχέδιο για την «ταυτότητα φύλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ