ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Συμπληρωματικό μνημόνιο» μέχρι το 2022... και βλέπουν

Copyright 2018 The Associated

«Η επιτυχία απαιτεί την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να το καταστήσουν κατάλληλο για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατανόησης».

Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο νέο «συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας» («Supplemental Memorandum of Understanding»), που δημοσιοποιήθηκε χτες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», καθώς βέβαια και για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Την ίδια ώρα, και παρά τα όσα διέδιδε η κυβέρνηση, στην επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία παραμένει και η ρήτρα για την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου (από το 2019 αντί για το 2020) σε περίπτωση που διαπιστωθούν «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με βάση την πρόταση του ΔΝΤ και μάλιστα «στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος». Η συγκεκριμένη διατύπωση ανοίγει παράθυρο και για μια ακόμη «αξιολόγηση» (πριν από τον Αύγουστο), ενώ βέβαια αυτή θεωρείται δεδομένη στην περίπτωση της πλήρους εμπλοκής του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα».

Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» επιβεβαιώνει ολόπλευρα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με γνώμονα την παραγωγή «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2022.

Φοροληστεία στο λαό

Πέρα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (το αργότερο μέχρι το 2020), μεταξύ άλλων προβλέπεται:

-- Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» για την επιβολή των φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- Νομοθεσία για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

-- Νομοθετική αντιμετώπιση ζητημάτων στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

-- Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όποια νησιά του Αιγαίου έχουν απομείνει.

Κατακρεούργηση συντάξεων

«Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) το 2019 - 2022», επιβεβαιώνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για το προαποφασισμένο νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις.

Παράλληλα, ως προαπαιτούμενο, «οι αρχές θα υπολογίσουν και θα εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν από 1/1/2015 έως και 31/12/2016».

Προβλέπεται ακόμη η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή 18 μήνες μετά την ...«καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται ακόμη εφαρμογή των μέτρων για τον ΕΔΟΕΑΠ μέχρι τον Ιούνη, καθώς και ότι, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανόνες του ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα δοθεί κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη ελλειμμάτων, που «μεταφράζεται» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Διάλυση προνοιακών επιδομάτων

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπονται:

-- Επέκταση του συστήματος «αξιολόγησης» της λεγόμενης «λειτουργικής αναπηρίας» σε όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του 2018. Εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» στο σύστημα των επιδομάτων για τις μεταφορές.

-- «Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών», δηλαδή για τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, σε συνέχεια - όπως λένε - του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

-- «Νέα νομοθεσία» προβλέπεται για τα στεγαστικά επιδόματα για τα ενοίκια φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, με τη «συνεργασία» της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αναπτυξιακή στρατηγική»

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της λεγόμενης «αναπτυξιακής στρατηγικής» που παρουσίασε η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία συμπλήρωσης και περαιτέρω εξειδικεύσεων. Οπως επισημαίνεται, αυτό θα αξιοποιηθεί ως «βάση» για περαιτέρω επεξεργασίες, για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, με γνώμονα βέβαια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφορικά με τη λεγόμενη «αναπτυξιακή τράπεζα», αναφέρεται ότι η δομή της και οι κανονισμοί που θα τη διέπουν θα αποφασιστούν μετά από διαβούλευση με τους «θεσμούς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια και διαγκωνισμοί για το κρατικό χρέος

Στον άξονα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους εστιάζουν πλέον τα παζάρια και οι κόντρες ανάμεσα στην Ευρωζώνη, με πρωτεύοντα ρόλο της γερμανικής κυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από το χτεσινό συμβούλιο Γιούρογκρουπ, συνεδρίασε το λεγόμενο Washington Group, που απαρτίζεται από το κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) και από υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική πρόοδο, ενώ βέβαια χωρίς αποφάσεις για το κρατικό χρέος ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που επικύρωσαν το «συμπληρωματικό» μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για το ελληνικό «πρόγραμμα» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνία επ' αυτής. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Μ. Σεντένο δήλωσε ότι καταγράφεται «μερική σύγκλιση» στα μέτρα ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, προσθέτοντας ότι «θεσμοί» θα συντάξουν μια «επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους» (DSA), ως βάση για τον τελικό προσδιορισμό των ρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι διαπιστώθηκε «η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ» και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί λύση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη.

Eκτός από την Ελλάδα, η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιελάμβανε ζητήματα που σχετίζονται με τη «θωράκιση» της Ευρωζώνης, όπως η μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ στις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στην Ιταλία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κινητοποιήσεις για την απληρωσιά στη ΛΑΡΚΟ

Σε κινητοποιήσεις εργολαβικών εργατών στη ΛΑΡΚΟ ενάντια στην απληρωσιά και τον εμπαιγμό από τη, διορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και τον εργολάβο (ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ) αποφάσισε να προχωρήσει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, το Συνδικάτο προειδοποιεί: «Από την επομένη της ημερομηνίας μισθοδοσίας (δηλαδή 14 και 24 κάθε μηνός) αν δεν έχει καταβληθεί αυτή, θα πραγματοποιείται συμβολική διαμαρτυρία. Κανένας και για κανέναν λόγο δεν θα κάθεται υπερωρία έως ότου να καταβληθεί η μισθοδοσία. Από τη μεθεπόμενη της ημερομηνίας μισθοδοσίας (δηλαδή 15 και 25 κάθε μηνός) αν δεν έχει καταβληθεί αυτή, θα πραγματοποιείται 2ωρη στάση 12 μ. - 2 μ.μ., όπου κατά την ώρα αυτής θα αποφασίζουμε την κλιμάκωση»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή - ελληνοτουρκικές σχέσεις - οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» διαψεύδεται και επίσημα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το επικαιροποιημένο μνημόνιο:

«Το παραμύθι της "καθαρής εξόδου" απ' τα μνημόνια διαψεύδεται πλέον και επίσημα. Αντί για έξοδο απ' τα μνημόνια έρχεται ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο με ματωμένα πλεονάσματα, ενισχυμένη εποπτεία, διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων, νέο τσεκούρι σε συντάξεις και αφορολόγητο και συνέχιση όλων των "μεταρρυθμίσεων" που ζητούν κεφάλαιο και ΕΕ.

Καθαρή έξοδος απ' τα μνημόνια, για το λαό σημαίνει μόνο κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

«Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο» διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του Κόμματος, την Τρίτη 29 Μάη, στις 8 μ.μ., στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Σάββας Κωφίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, και ο Κώστας Λεβέντης, βετεράνος ποδοσφαιριστής και ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα.

Ταυτοποιήθηκαν άλλοι τρεις για την επίθεση στον Μπουτάρη

Ακόμη τρεις ταυτοποιήσεις ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη έκανε η Αστυνομία. Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, ταυτοποιήθηκαν χτες ακόμη τρεις δράστες, ηλικίας 43, 44 και 57 ετών. Μάλιστα, ο 44χρονος είναι αστυνομικός, σε υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ