Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Ασκοπες δαπάνες» οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η προστασία των φαντάρων

Τις μεγάλες ελλείψεις στις συνθήκες διαβίωσης και προστασίας που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, για να συνεχίσει η κυβέρνηση να κατέχει την πρωτιά στις εξοπλιστικές δαπάνες και να προωθεί απρόσκοπτα τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής, μιλώντας χτες στη Βουλή με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αμυνας. Παράλληλα, ζήτησε εξηγήσεις για τις ασκήσεις που γίνονται τελευταία στις Ενοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

Η παρέμβαση του βουλευτή έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Αμυνας που προβλέπει ότι επεκτείνεται η «οριστική απόλυση από τις Ενοπλες Δυνάμεις, μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τουλάχιστον τριών μηνών, σε όλους τους γιους και αδελφούς των προσώπων που απεβίωσαν ή τραυματίστηκαν εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας», αντί του πρώτου, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, αλλά είναι βασικά τα ζητήματα της διαβίωσης και της ασφάλειας για τους στρατιώτες, όπως «η δυνατότητα ανάπαυσης των στρατιωτών, η βελτίωση της διατροφής τους, η δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας τους, η οικονομική κάλυψη βασικών αναγκών κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και η εκπαίδευση σε θέματα ιδιαίτερα που άπτονται της ασφάλειάς τους, ζητήματα που αναντίρρητα - κατά τη δική μας γνώμη, αλλά νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό - θα βελτίωναν τις συνθήκες και έτσι θα μειώνονταν και τα διάφορα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της θητείας». Οσο για το αν μπορούν να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πόροι, και το πού πηγαίνουν, αυτά είναι γνωστά, παίρνετε και εύσημα από το ΝΑΤΟ ότι είστε έμμεσα στους πέντε ή έξι που υλοποιούν το ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη απαράδεκτη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, είπε ότι «δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με σαφήνεια για τον πιθανολογούμενο χρόνο απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Και τούτο διότι η κράτηση αυτή μαζί με άλλα ζητήματα έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη εθνικιστική, αυταρχική, απαράδεκτη πολιτική Ερντογάν». Εκτίμησε δε ότι «αυτή η ρητορική της έντασης, η συνέχιση της κράτησης των δύο στρατιωτικών, ή και οι άλλες πράξεις, προσβλητικές, στο επίπεδο έστω των διακηρύξεων και της ρητορικής, που θέλουν να αμφισβητήσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» δεν θα σταματήσουν ούτε μετά τις εκλογές στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ